Blog

Mladi ovisnici ne smiju biti tabu tema!

Problem je što nekome, ćeif može postati navika, koja se izmakne kontroli, i eto glavobolje ne samo za konzumenta alkohola, već i za porodicu i društvo (Arhiva)
Problem je što nekome, ćeif može postati navika, koja se izmakne kontroli, i eto glavobolje ne samo za konzumenta alkohola, već i za porodicu i društvo (Arhiva)

Skoro svi znaju da je alkoholizam zlo suvremenog svijeta, ali rijetko ko je spreman da na vrijeme prizna da je ovisan. Nisu više konzumenti alkohola samo muškarci, već i žene, adolescenti. Trend rasta alkoholičara u BiH se ne zaustavlja, problem je to ne samo porodice, već i šire zajednice. Bijeg od problema nije rješenje. Nije alkohol samo prolazna i varljiva društvena ugoda, on je stramputica, globalno breme.

Koliko njih, pijanih, sjedne za volan?

I dovede do nesagledivih posljedica.

I i sebe, i ljude oko sebe, i ona koji dolaze iz suprotnog smjera!

Na ekskurzijama…

Skoro svaka proslava, putovanje, ekskurzija popraćena je euforičnim poletom maloljetnih učenika/učenica uz nezaobilaznu konzumaciju alkohola. Trend opijanja nije samo dio prolaznog čina, on može postati problem tinejdžeru, ako ne zna na vrijeme da se odbrani pritisku vršnjaka. Labilan je i naivan, ako pristane na jedan dan da bude njihova lažna ikona. Problem je što nekome, ćeif može postati navika, koja se izmakne kontroli, i eto glavobolje ne samo za konzumenta alkohola, već i za porodicu i društvo. 

Istraživanja MUP-a pokazuju da je trend pijenja kod mladih u dobi između 13 i 17 godina u porastu zadnjih godina. Čak je i Centar za edukaciju mladih (CEM) prije nekoliko godina, bio na vrijeme svjestan problema adoloscenata, pa je tražio od Ministarstva obrazovanja u Federaciji BiH da poduzme korake da kreiraju sigurno okruženje za učenike.

I CEM je bio u pravu, jer je bio svjestan da momenti opuštanja i veselja mogu mlade bukvalno primamljivo zavesti i pretvoriti ih u roba alkohola. Jer, društvene okolnosti, dosada, nezaposlenost roditelja, uvjerenje da se pijenjem približavaju odraslima, sklonost ka rizičnom ponašanju, slatko i glatko ih uvodi u belaj. Adolescent omađijan, nije ni svjestan da ga flaša, ako mu postane navika, vuče u trans i pravi od njega ovisnika. 

Naša zemlja ne priznaje da i ona ima problema, muka je njoj da razbija glavu s time, ona od problema pobjegne. Prećuti naša zemlja nesretne slučajeve, namjernog nasilja, suicida, pljačkanja, silovanja prouzrokovane pod dejstvom alkohola. Naša zemlja se tješi poput tašte šefice, što ona nije na crnoj listi WHO, raduje se što su Litvanci, Rusi, Bjelorusi među prvima po ispijanja alkohola. BiH je u poređenju s njima, tobože karakterna.

Strategije, planovi akcije?

A, problem su zadnjih godina i opomene Zavoda za javno zdravstvo FBiH o povećanju broja alkoholičara-ovisnika među maloljetnicima. Neki od profesora/ica demokratije i ljudskih prava su kroz Projekat građanin sa učenicima pokušali riješiti postojeći problem na svoj način. Sve to ostane u okvirima škole. Potrebna je koordinacija sa lokalnim vlastima, općinski načelnici trebaju da saslušaju i pomognu kritičnu masu obučenih nastavnika/ca i da razviju mrežu inovativnog nastavnog osoblja. Lokalne vlasti su morale raditi na terenu, trebali su slati poruke prevencije.

Trebali su promovirati zdravlje u zajednici, provoditi preventivne aktivnosti u praksi. Mogli su organizirati kurseve „Kako pomoći alkoholičarima da se promjene“. Ili , da sprovedu lokalnu akciju usmjerenu na kontrolu i smanjenje konzumiranja alkohola. Mogli su u tim akcijama da se udruže sa NVO, trebali su pomoći Zavod za bolesti ovisnosti Kantona Sarajeva. Trebamo mijenjati Krivični zakon FBiH, trebamo pooštriti novčane kazne o javnom redu i miru, sankcionisati i kazniti usobe ugostiteljskog objekta koji nude alkohol maloljetnicima. Svašta nešto, i nikada neće biti dovoljno.

Problem alkoholizma nije i ne smije biti tabu tema. BiH treba da šalje dobre primjere zdrave javne politike. Ovisnici su problem i sebi i drugima. Pacijente ne treba grubo odbacivati, treba ih saslušati i pomoći im da se promjene. I njima, kao i zemlji treba volja da se otrijezne i ozdrave.

Izvor: Al JazeeraViše iz rubrike BLOG
POPULARNO