Nezaposleni radnici, idite na zasluženi prvomajski odmor

Prema zadnjim izvještajima Bosna i Hercegovina je treća u svijetu po broju nezaposlenih (Arhiva)
Prema zadnjim izvještajima Bosna i Hercegovina je treća u svijetu po broju nezaposlenih (Arhiva)

Sjećam se kada sam bio dijete da je postojala jedna vrsta marketinške kampanje koje već odavno nema na našim prostorima. Ne sjećam se da smo se nečemu tako radovali kao kad vidimo avion na nebu iznad Sarajeva koji izbacije neke letke. Pa je tako i neki letak znao zalutati i do našeg dvorišta u kojem smo kao djeca provodili najviše vremena. Ako se dobro sjećam, mislim da je zadnji letak koji sam uhvatio negdje u davnim gimnazijskim danima bila neka reklama za Sajam plastike u Skenderiji sa kojeg smo u vrećicama iznosili neke male plastične komadiće, malo veće od zrna riže, sa kojima smo se poslije gađali.

Aviona sa lecima nema već dugo. Ponekad je znao zalutati neki avion  sa ljubavnom porukom koju je vukao iza sebe. Avioni sada lete na puno većim visinama i ostavljaju puno duže bijeli trag iza sebe koji ide u prilog onima koji vjeruju da nas nečim zaprašuju iz aviona.

I onda nakon dugo godina, pojaviće se uskoro leci. Doduše bez aviona, nego samo leci kojih su se plaho dosjetili predstavnici Sindikata Bosne i Hercegovine i koji će ovog Prvog maja umjesto organizacije radničkih protesta i borbe za radnička prava, dijeliti letke.

Anketiranje građana

Izabrali su da dijele letke i tako anketiraju građane o njihovom statusu. Kao biva, niko ništa ne zna, niko ni o čemu pojma nema pa je neophopdno anketirati građane i radnike putem letaka da vide sindikalisti jesu li ljudi zaista zadiovoljni ili ne, svojim položajem i statusom u društvu. I jesu li možda nezadovoljni što je prema zadnjim izvještajima Bosna i Hercegovina treća u svijetu po broju nezaposlenih. Ispred nas su navodno samo Džibuti i Kongo a u prilici su da nas stignu Afganistan i Kenija. Podaci o nezaposlenosti objavljeni su na internet stranicama Trading Economics i World Top 20.

Glavni parametar koji je korišten je broj osoba prijavljenih u zavodima za zapošljavanje i prema njemu je nezaposlenost u BiH veća od 40 posto. Prema pokazatelju radne snage nezaposlenost u BiH iznosi oko 27 posto i taj podatak najčešće se navodi u službenim izvještajima o nezaposlenosti u BiH.

Sve to našim Sindikalistima nije dovoljno da se solidarišu sa radnicima i da kao krovna organizacija pokrenu nešto da se makar i putem socijalnih protesta izbore za bolja prava onih koji ih plaćaju, dakle radnika. A ne, zašto kvariti prvomajske pranike nekim glupim protestima kada se mogu štampati i dijeliti leci? Zašto kvariti zaslužen prvomajski roštilj sa kojim nas bombarduju u reklamama gotovo svi tržni centru u BiH, kada možemo u zemlji rahatluka podijeliti letke i tako učiniti nešto dobro i prosperitetno za radničku klasu.

Bilo bi interesantvo vidjeti i iznose plata onih koji treba da pokrenu stvari i da budu uz radnike. Prema pisanju nekih medija, plate kod vodećih se kreću u iznosu od 3-4 hiljade maraka. I kako očekivati da nešto mijenja i da razumije radnika koji mjesečno naplati 500 KM, onaj koji naplaćuje peterostruki ili šesterostruki iznos svaki mjesec?

Prvomajski aranžmani

Uostalom, kome bi i protestvovali? Oni koji se pitaju i o nama odlučuju su već sigurno na prvomajskom aranžmanu negdje na moru ili na nekoj egzotičnoj destinaciji, oni koji okreću jagnje su na ranču ( bivšem mjestu prebivališta koje se sada zove ranč) ili su negdje uz rijeku ili potok obavijeni dimom drvenog ćumura. Leci kojen je sindikat organizovao sigurno neće biti bacani iz aviona, nego podijeljeni na ulici radničkoj klasi koja je ostala kod kuće jer nema novaca za roštilj, jagnje ili Dubrovnik. I tako svi mirni. Sindikat obavio svoje, podijelio letke i anketirao građane. Onih pola miliona nezaposlenih se zaluženo odmorila za prvomajske pranike od nerada a vladari spojili ponedjeljak sa vikendom i praznicima da ne srklete i ne idu na mora samo za dva dana. Možda su neki spojili i onaj četvrak i petak pa tako dobili i mali godišnji od desetak dana?

I svima dobro.

Nisam nikada bio teoretičar zavjera ali sve više vjerujem da nas u onim bijelim tragovima iz aviona zaista nečim zaprašuju. Jer nekako mi nije moguće da nam je svima sve svejedno i da ne želimo bolje svojoj djeci.

P.S. Pravo stanje u Državi sam pročitao u komentaru na tekst o Sindikalnim lecima na jednom portalu. Nepoznati autor komentara pod nickom NEXXY je napisao: Pamtit ću ovaj 1. maj kao možda zadnji proveden sa trenutnom prebivališnom adresom.

Tužno ali istinito. Odlazi nam mladost, a mi roštiljamo. A ovi dijele letke.

Izvor: Al JazeeraViše iz rubrike BLOG
POPULARNO