Ubistvo mladog Banjalučanina i politički obračuni

Lavinu reakcija pokrenula je konferencija za medije na kojoj su predstavnici policije požurili da mladićevu smrt okvalifikuju kao samoubistvo (Al Jazeera)

Navršilo se ravno mjesec dana od kako se, iz večeri u veče, na glavnom banjalučkom trgu, sve masovnije, okupljaju građani tražeći istinu o tragično nastradalom dvadesetjednogodišnjem mladiću, i sugrađaninu, Davidu Dragičeviću.

Nestanak Davida Dragičevića prijavljen je 18. marta, a njegovo tijelo je pronađeno 24. marta na ušću rječice Crkvene, veličine ovećeg potoka, u Vrbas.

Nakon identifikacije tijela, od 26. marta počela su okupljanja građana organizovana putem Fejsbuk grupe pod nazivom “Pravda za Davida”, koja je, kako je navedeno, formirana s ciljem rasvjetljavanja slučaja nestanka i „ubistva“ Davida Dragičevića. Od tada, pa sve do danas, ne prestaje banjalučki rašomon šta se zaista dogodilo tragično nastradalom mladiću, i ko je za to odgovoran.

Lavinu reakcija, koje su se sada već pretvorile u masovan pokret za istinu i pravdu o ovom slučaju, i svakodnevnu raspravu u kojoj nema ravnodušnih ni neutralnih, pokrenula je konferencija za medije na kojoj su predstavnici policije, ishitreno i bez čvrstog uporišta i dovljno dokaza, požurili da mladićevu smrt okvalifikuju kao samoubistvo.

Darko Ilić, načelnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala, na toj je konferenciji kriminalizovao samog Davida Dragičevića, spočitavajući mu pljačku i sugerišući zaključak o problematičnosti mladića, sve potkrijepljeno i nalazom vještaka, a što je sve trebalo upućivati na samoubistvo.

Kasnije informacije, pa i nalaz drugog vještaka, dolile su ulje na vatru ukazujući na niz kontradiktornosti i međusobno suprotstavljenih informacija koje ukazuju na to da je istina očigledno drugačija od one zvanične.

Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka MUP-a Republike Srpske je 29. marta, dostavio izvještaj o Davidovoj smrti a Tužilaštvo se, pod pritiskom i nakon učestalih javnih poziva i optužbi o svom neradu i opstrukciji, oglasilo o tome.

Radu na ovom predmetu Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je posvećeno u cijelosti, tako da osim postupajućeg tužioca koji je neposredno zadužen sa predmetom u radu učestvuje tim tužilaca, navedeno je u saopštenju tužilaštva.

Glavni okružni javni tužilac je, u njemu javno zamolio, prije svega porodicu Davida Dragičevića, „s kojom sam do sada imao više susreta kao i sa njihovim punomoćnicima i korektnu saradnju, ali i javnost Republike Srpske, da shvate i prihvate: da tužilaštvo svim svojim raspoloživim kapacitetima, radi i provodi istražne radnje u ovom predmetu, riješeno da dođe do rezultata o smrti Davida Dragičevića, da je istraga tajni dio krivičnog postupka tokom koga se ne mogu saopštavati detalji i otkrivati dokazi, jer bi to za tu istragu bilo pogubno, da na svaki javni nastup, miting, radio ili televizijsku emisiju tužilaštvo ne može odgovarati, jer se u njima traže detalji, koji naprosto moraju ostati u koricama predmeta, sve do konačnog njegovog okončanja, da postupajući tužilac Dalibor Vrećo kao čovjek i profesionalac, na ovom predmetu radi predano, te da mu se još nije dogodio dan u kome nije ništa uradio u ovom predmetu, a da ga na „zub javnosti“, bez ikakvog osnova i povoda za to, stavljaju i porodica Davida Dragičevića i neki mediji Republike Srpske“. 

Ova reakcija Glavnog okružnog javnog tužioca je uslijedila nakon organizovanja javnog protestnog skupa pred zgradom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, koji je tužilaštvo okvalifikovalo kao prozivanje i vrijeđanje onih koji rade na predmetu, i kontraproduktivnim mjerama i pritiskom koji je neprimjeren i može samo istrazi naškoditi. 

Pokušaj politizacije

Ono što je najzanimljivije, je da je protestnom skupu pred zgradom Okružnog javnog tužilaštva prisustvovao i entitetski predsjednik, i najmoćniji čovjek u Republici Srpskoj, i od početka izuzetno aktivno uključen u sva zbivanja, Milorad Dodik. Ostaje nejasno da li je i njegovo prisustvo neprimjereno vrijeđanje i pritisak na tužilaštvo.

O cijelom slučaju se oglasio i „prozvani“ banjalučki gradonačelnik i visoki funkcioner SNSD-a Igor Radojčić. On je istakao da je riječ o velikoj tragediji i da je prioritet da se utvrdi šta se dogodilo sa nastradalim mladićem.

“Svima je u interesu da taj slučaj bude što prije razriješen. To je mišljenje i svih stanovnika Banjaluke, a ne samo onih koji protestuju zbog toga”, rekao je Radojičić novinarima. On je istakao da je dobio pismo Davora Dragičevića, oca nastradalog mladića, u vezi sa navodnim progonom jednog od gradskih kafića koji prikuplja pomoć za akciju kojom se traži istina u ovom predmetu.

Radojičić je naglasio da je odmah po prijemu pisma od svih nadležnih gradskih organa hitno zatražio da se službeno izjasne o tome da li je u tim kafićima bilo vanrednih kontrola, mada nezvanično odmah tvrdeći da nije, iako o svemu već postoje zvanični zapisnici koji Radojčića demantuju. Nije tajna ni da se pomno prate društvene mreže i najaktivniji u protestima na njima a o botovima da i ne govorimo.

Time je Radojčić javno skrenuo pažnju na ono o čemu se nezvanično, osim na nekim blogovima govori, a javno još uvijek ćuti, a to je uloga vlasti u cijelom slučaju i postepeno, ali sve ubrzanije, diferenciranje građana na one koji smatraju da su u sve upleteni ljudi iz vlasti i onih drugih koji osluškuju šta će vlast reći i „čitajući između redova“ šta, zaista, misli priklanjajući se toj strani.

Od prvih skupova koji nisu ni nagovještavali do kojih razmjera će protesti narasti, policija je bila aktivno uključena u njihovo praćenje, njihovo organizovanje i najaktivnije učesnike, a to se sa masovnošću skupova samo pojačalo.

Nezvanično se u javnost sve više, i češće, plasiraju informacije da su u sve uključeni oni koji žele destabilizovati Republiku Srpsku i, vladajući režim, čime se sama tragedija sve više politizuje iako Davidov otac jasno pravi razliku između odgovornih pojedinaca i institucija, upravo bježeći od politizacije.

Uloga Dodika

Od samog početka u sve se, veoma aktivno, uključio i sam Milorad Dodik, i njegova uloga u svemu je najkontradiktornija i o njoj se najmanje govori i piše.

S jedne strane od početka tražeći rasvjetljavanje slučaja, izrazivši lično saučešće porodici, zvanično, kao predsjednik, primivši Davidovog oca, Dodik je uradio sve besprekorno pokazavši, kao nebrojeno puta do sada, politički instinkt i osjećaj za bitne događaje koji nimalo nisu bezazleni za vlast, sa izvanrednim osjećajem da prepozna šta je prava krizna situacija i kako na nju reagovati.

A ovi protesti nimalo nisu bezazleni u jeku predizborne kampanje i vlast ne zna kako da se sa njima nosi. Zato u svemu ostaje elementarno pitanje na koje nema odgovora.

Zašto u tom slučaju Dodik nije uticao, a jedini to može efikasno, da odgovorni za čitav rašomon, neprofesionalnost i profesionalnu bahatost, ne podnesu ostavke, ako već za to ne odgovaraju i, zašto nije pokrenuo i rasvjetljavanje nekih drugih tragičnih slučajeva smrti o kojima javnost duže vremena bruji, a za koje se u toj istoj javnosti, optužuju osobe bliske izuzetno moćnim ljudima u Republici Srpskoj i koji su itekako, kao reakcija na njih, doprinijeli masovnosti protesta „Pravda za Davida“.

Da li će zbog svega istina o svim tim slučajevima ostati nepoznata a pravda nedostižna i, sve biti pretvoreno u međusobne političke obračune? Nagoviještena sjednica entitetske Narodne skupštine o narušenoj bezbjednosnoj situaciji u Republici Srpskoj već sada to nagovještava.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera