Šta sam naučio od Louise Hay

Životna filozofija Louise Hay se bazira na tome da upornim radom, optimizmom i svakodnevnim ponavljanjem pozitivnih afirmacija čovjek može privući ono što želi (louisehay.com)

Kada sam čuo da je preminula Louise Hay, žena koja je inspirisala milione ljudi, prisjetio sam se trenutka kad sam prvi čitao njenu knjigu „Kako iscijeliti duh i tijelo“. Bila je to 2009. godina, period mog ličnog oporavka od teške bolesti. „Ako promijeniš misli, i tvoj će se život promijeniti“, pisalo je. Dojmila me se tematika, jer sam na vlastitom primjeru, uvidio koliko je važno da bolesnik zadrži pozitivan stav, kako to nevjerovatno djeluje na iscjeljenje tijela.

Međutim, više od tih poruka, na mene je inspirativno djelovala njena životna priča. Louise je imala teško djetinjstvo, ostala bez oba roditelja, odrasla u siromaštvu i preživjela emocionalno i sekusalno zlostavljanje. Pobjegla je od kuće, i završila u New Yorku gdje je postala model i udala se za uspješnog biznismena. Iako se činilo kao da je njen život krenuo u pozitivnom smjeru, brak joj se završava razvodom, a ona oboljeva od raka grlića maternice. Posvetila se zdravoj prehrani, afirmacijama, vizualizaciji, opraštanju drugima te je potpuno preuzela odgovornost za vlastiti život. Nakon šest mjeseci liječnici su je obavijestili da je rak nestao.

Tada započinje njen književni put. Prvo djelo je izdala 1976. godine, nazvanu ‘Heal Your Body’ (kod nas prevedena kao „Kako iscijeliti duh i tijelo“), koja se prodala u više od 50 miliona primjeraka, i postala najprodavanija knjiga samopomoći u historiji, ako izuzmemo „Alhemičara“ Paula Coehla. Radi se o revolucionarnom djelu, u kojem se ukazuje na usku povezanost tijela, emocija, misli i uma, te da misli utječu na naše ponašanje, ali i nastanak psiholoških i tjelesnih oboljenja. Louise pokreće svoju uspješnu izdavačku kuću Hay House 1987. godine, koja je samo protekle godine ostvarila dobit veću od 100 miliona dolara.  Sve do svoje smrti je pisala knjige, držala predavanja i seminare o tehnikama kako da poboljšamo živote i ostvarimo ciljeve.

Promjena misli – promjena života

Njezina životna filozofija se bazira na tome da upornim radom, optimizmom i svakodnevnim ponavljanjem pozitivnih afirmacija čovjek može privući ono što želi. Smatrala je da stanje duha itekako utječe na nastanak tjelesnih oboljenja, kao i na negativnosti koje se događaju u životu. Učila je da ako izgovaramo afirmacije, i zahvaljujemo na onome što imamo, izliječit ćemo tijelo i dušu. Trebamo voljeti sebe, da bismo mogli voljeti druge i da bismo bili zdravi. Iako se ne slažem sa svim njenim učenjima i stavovima, ipak smatram da se od rada Louise Hay može dosta korisnog naučiti.

Prva lekcija koju sam nje naučio je da nikad nije kasno da naš život promijenimo nabolje. Iz života Louise Hay sam naučio da grozna prošlost nije prepreka za sjajnu budućnost. Ona je svoju prvu knjigu napisala u 50-oj godini života, a najveće uspjehe ostvarila u sedmoj deceniji života, što je samo po sebi poruka. Čovječe, živi život punim plućima. Godine su samo brojka, ništa više. Dok god dišemo, naši životi mogu biti ljepši. A to je zaista poruka koja mi je trebala.

Kao osoba koja i sama prošla kroz tešku i traumatičnu bolest, iz knjiga Louise Hay sam dobio ono što mi je nedostajalo – nadu i ohrabrenje da moje rane mogu zacijeliti. Da svijet trebam sagledati iz druge perspektive, i zapitati se, čemu se ovaj problem može naučiti? Kako mogu biti bolji, to je pitanje pomoću kojeg životni izazovi od problema postaju prilike.  Ali sam od nje i naučio da moram preuzeti odgovornost za vlastiti život. Nemoj kriviti druge, nemoj se upoređivati, nemoj ogovarati, zavidjeti, nemoj kukati. Zavrni rukave i radi na sebi. Tvoj život neće biti lakši ako drugoga mrziš ili mu ne oprostiš.

„Mnogi su mi od vas rekli da su im moje knjige spasile život. Želim da shvatite da vas ne može spasiti nikakva knjiga ili predavanje. Važno je što ćete vi učiniti s njima. Mogu vam predložiti bezbroj ideja, ali važno je što ćete vi učiniti s tim informacijama. Ja nisam ni vaš iscjelitelj, ni vaš spasitelj. Jedina osoba koja može izmijeniti vaš život jeste vi!“, govorila je Louise.

Ne proklinji tamu, već upali svijeću

Ono najbitnije, Louise je ljudima, slomljenima, bolesnima, odbačenima pružila nadu u bolje sutra. Nadu da mogu nešto promijeniti, da su bitni, da njihova egzistencija ima smisao. Da njihovi životi mogu biti bolji, njihovi problemi mogu nestati, i njihove bolesti zacijeliti. “Vi imate moć iscijeliti svoj život, morate to znati. Mi tako često mislimo da smo bespomoćni, ali nismo. Uvijek imamo moć naših misli, svjesno koristite tu svoju moć.”, znala je govoriti. To je tako važna poruka, posebno danas u vremenu kad nas crne vijesti zapljuskuju sa svih strana, pa se osjetimo bespomoćnima i sitnima da išta poduzmemo. Dapače, mi imamo mogućnost, šansu, snagu. Naše okolnosti se neće promijeniti dok sami sebe ne promijenimo. Loptica je na našoj strani, pitanje je šta ćemo sa njom uraditi.

Louise Hay je svojim primjerom pokazala da pojedinac može načiniti promjenu. Ona je sama utjecala na misli miliona ljudi širom planete, sa svih meridijana. Pokazala je i važnost lijepe riječi.  Koliko smo, kao pripadnici ljudske vrste, slični, i da svi žudimo za ljubavlju i prihvatanjem. Smatrala je da je ljubav univerzalni lijek za ono što nas muči, a da nam ona toliko nedostaje. Koliko drugima dajemo ljubavi, toliko je dobijamo nazad. To je ono što je Louise ostavila iza sebe, u srcima svojih čitalaca, i na tome smo joj zahvalni.

Izvor: Al Jazeera