Razija – mjerna jedinica košarkaškog uspjeha

Razija Mujanović je dobila najveću moguću zahvalu u košarkaškim krugovima (Tuzlanski.ba / Narratively)

Za Raziju Mujanović prvi put sam čuo još kao četrnaestogodišnjak dok sam sa vršnjacima veoma često išao na utakmice Ženskog košarkaškog kluba “Željezničar”. Istina, Razija Mujanović nikad nije igrala za Željezničar, međutim malobrojna publika koristila bi svaku priliku da igračicama koje se izdvajaju po svojoj borbenosti i dobroj igri daju kompliment – “igraš k'o Razija”.

Iz utakmice u utakmicu takva dobacivanja bi se nastavila, bilo da se susreti igraju u Skenderiji ili u dvorani “Ramiz Salčin” [u sarajevskom naselju Mojmilo]. Onako sav zbunjen i radoznao pitao sam se ko je ta Razija Mujanović, ali odgovor nisam uspio naći, jer ni na jednom dresu nije pisalo ime ove legendarne košarkašice.

Simbol uspjeha

Nakon nekog vremena ipak sam shvatio da je Razija ili Raza, kako su je češće oslovljavali, “mjerna jedinica” za košarkaški uspjeh u ženskoj konkurenciji. Upravo na isti način kako smo i mi jedni druge oslovljavali sa Ronaldo ili Salihamidžić dok bi igrali fudbal na nekom od improviziranih terena.

Ono što mi je posebno ostalo urezano u sjećanje bilo je to da sam nakon istraživanja uspio naći informaciju da je Razija Mujanović igrala WNBA – najjaču žensku košarkašku ligu na svijetu, koja je uređena po uzoru na NBA u muškoj konkurenciji.

Da uspjeh Razije Mujanović bude značajni pomogla je i činjenica da takvo nešto u tom periodu nije uspjelo niti jednoj bosanskohercegovačkoj košarkašici, ali ni košarkašu.

Dok ovo pišem sjećam se jednog šaljivog komentara iz komšiluka na račun veoma uspješnog bosanskohercegovačkog košarkaškog reprezentativca Dževada Alihodžića – “Raza igrala NBA ligu, a Dževdo godinama u Evropi”.

Iako nakon završene više nego uspješne košarkaške karijere nije željela da se upušta u ozbiljne trenerske vode, što je možda javnost u regionu i očekivala, njen doprinos u košarci nije zaboravljen. Dokaz tome je potvrđena informacija sa kraja prošlog mjeseca u vidu pozivnice u košarkašku “Kuću slavnih” Međunarodnog košarkaškog saveza FIBA.

U društvu Kukoča i O'Neala

Činjenica da će danas osim Razije Mujanović u košarkašku “Kuću slavnih” biti primljena i dva velikana u muškoj konkurenciji – Toni Kukoč i Shaquille O'Neal, govori kakva je čast ukazana ovoj bh. košarkašici.

Sasvim sigurno je da će ovo značajno priznanje doprinijeti i na promociji Bosne i Hercegovine u svijetu, što je svakoj sportistkinji i sportisti najveća čast u karijeri.

Ostaje nam da vidimo da li će i državne institucije u Bosni i Hercegovini prepoznati značaj velikog priznanja koje je dodijeljeno najboljoj bosanskohercegovačkoj košarkašici svih vremena ili će čestitke biti upućena samo putem medija.

Bez obzira na to, Razija Mujanović je dobila najveću moguću zahvalu u košarkaškim krugovima, što definitivno potvrđuje da kontinuirani trud i doprinos ne prolaze nezapaženo. Također, i zemlje regiona mogu da budu ponosne na dodijeljeno priznanje, jer je upravo Razija Mujanović svoje najveće igračke uspjehe ostvarila noseći dres tadašnje zajedničke države Jugoslavije.

Izvor: Al Jazeera