I penzioneri dobili posao

Penzioneri u Balama su zaduženi za doček turista (EPA)

Kako je krenulo, uskoro će zapošljavati i penzionere, komentirali su dežurni cinici „nabrijane“ brojke o stopi zaposlenosti u Hrvatskoj kojima su ovo ljeto vladajući zasipali javnost. Rekordi su se valjali jedan za drugim. Najveća stopa pada nezaposlenosti, najveća stopa rasta zaposlenosti, tko bi ih sve mogao popamtiti. Toliko su se zaigrali da su na kraju poslali krive brojke i Eurostatu pa nas tako još jednom osramotili pred Europom.

Ipak, da se vratimo na početak teksta, umirovljenici se zaista zapošljavaju. Nije to masovno, još manje da je svuda u Hrvatskoj, ali ipak – ima i toga. Naravno, u Istri koja i inače prednjači među hrvatskim regijama i po zaposlenosti i po toleranciji.

Mjesto radnje je gradić Bale, smješten u zaleđu Rovinja, na putu prema Puli. U Balama rade gotovo svi. Prema brojkama portala Demo.croračun.hr, koji prati takve podatke, od tamošnjih 238 aktivnih stanovnika, zaposleno je njih 215, što znači da ne radi samo onaj tko to ne želi.

Ima tamo turistička tvrtka Mon Perin, vlasnik jednog od najmodernijih kampova u Hrvatskoj. Iz godine u godinu šire poslovanje (ove godine 50 posto više gostiju), što im povećava prihode, ali i stvara sve veće probleme s manjkom kvalitetne sezonske radne snage. Mučili bi oni svoju muku i danas da se tamo neko pametan nije sjetio da u svom mjestu ima i pametne i sposobne i radišne – umirovljenike.

Malo priče, jedan osmijeh

Od ideje do realizacije nije proteklo puno, pa je u svibnju krenulo zapošljavanje. Uvjet je bio da imate više od 60 godina i da ste stanovnik/ca Bala. Prijavljeni su na četverosatno radno vrijeme, a mjesečno zarađuju oko dvije i pol tisuće kuna (330 eura) što je otprilike iznos prosječne mirovine u Hrvatskoj.

„Mon Perin je od svog osnivanja do danas društvo koje se posebno brine za lokalnu zajednicu i same mještane, pa smo na taj način s jedne strane pomogli umirovljenicima da ostvare dodatnu zaradu, a s druge strane oni su najbolji promotori našeg mjesta i u kontaktu s gostima mogu im prenijeti taj doživljaj samog boravka u Balama, koji je danas jako bitan za goste“, rekao je medijima Massimo Piutti, direktor Mon Perina.

Zaduženi su za doček turista. Kako kažu, za malo priče, jedan osmijeh, druženje, sve ono što turistima treba pružiti kako bi se dobro osjećali za vrijeme odmora, što umirovljenici rade s velikim zadovoljstvom, jer, kako je rekla jedna od njih, ionako imaju višak vremena, a manjak novca. Neki su i turistički vodiči u čemu su posebno dobri, jer, naravno, znaju sve o mjestu u kojem žive.

U tom poslu su im godine prednost, ne samo zbog velikog životnog iskustva i znanja, nego i jer im turisti lakše poklone povjerenje s obzirom da ostavljaju dojam sigurnosti, što s mladima nije baš uvijek slučaj. Osim toga, njima se nigdje ne žuri, pa ako je potrebno ostanu i iza predviđenog radnog vremena.

Radna mjesta i dogodine

Završetak sezone značio je i kraj radnog angažmana, ali Mon Perin već sada najavljuje da neće ovdje stati. Ista radna mjesta čekaju ih i dogodine, a zimu će kratiti na dodatnim edukacijama i pohađanju tečajeva stranih jezika kako bi što spremniji dočekali iduću turističku sezonu.

Mon Perin je i inače nesvakidašnja priča za tajkuniziranu i privatiziranu Hrvatsku. Koriste jedinstven model upravljanja po principu socijalnog poduzetništva. Tvrtka ima više od 900 udjeličara, stanovnika i prijatelja Bala. Osnovana je prije 12 godina na inicijativu općine Bale i tadašnjeg prvog čovjeka Plinija Cuccurina, velikog zagovarača održivog razvoja i bogatog dioničara Adrisa. Društvenim ugovorom utvrdili su maksimalni ulog za udjelničare. Pojedinci su mogli uložiti do 50.000 kuna (6,6 tisuća eura), a obitelji do 200.000 kuna (26,6 tisuća kuna). Mještani i općina imaju osiguranu većinu glasova i bez njih se ne mogu donositi bitne odluke. Ovakav način poslovanja doveo je porasta cijene zemljišta u tom kraju sa 25 na 150 eura po četvornom metru, općinski proračun je povećan četiri puta, a planirana turistička izgrađenost smanjena je sa 10.000 na 1.800 smještajnih jedinica.

Svjesni su da turisti danas traže puno više od ugodnog smještaja, pa im nude i ogroman vrt sa zasađenim voćem i povrćem kojim se turisti mogu gostiti. Cijena? Nema je, sve je potpuno besplatno i svako tko želi može ubrati i jesti po volji.

Dobra priča, a takvih nam u Hrvatskoj itekako nedostaje.

Izvor: Al Jazeera