Kako su veliki sportisti postali kriminalci

Nakon devet godina, Simpson će išetati na slobodu (AP)

Prije nekoliko dana Orenthal James Simpson – poznatiji kao O.J. Simpson – izašao je pred odbor za pomilovanja američke savezne države Nevade i saznao je da će tijekom listopada biti pušten iz zatvora nakon devet godina. Sada već 70-godišnjak neće dijeliti sudbinu velike većine bivših zatvorenika i mučiti se oko resocijalizacije i traženja posla kojim će se prehranjivati, jer ga čeka nekih četiri stotine tisuća dolara od NFL penzije.

Nisam siguran treba li detaljno objašnjavati tko je O.J. Simpson, živimo u vremenima u kojima vijesti traju jedan dan, ali samo ću malo podsjetiti na to.

Dakle, Simpson je jedan od najboljih igrača američkog footballa svih vremena, igrao je profesionalno između ‘69. i ‘79., obarajući svu silu rekorda. Uvršten je i u sveučilišnu Kuću slavnih i u NFL Kuću slavnih. Po završetku igračke karijere okušao se i u glumi – između ostalog je imao uloge u trilogiji urnebesnih komedija Goli Pištolj tj. Naked gun – a osnovao je i vlastitu producentsku kuću.

Bio je prvi afro-američki sportaš kojeg su obožavali mediji. No, sve je to okončano ‘94., kad je bio optužen za ubojstva bivše supruge Nicole i njenog partnera Rona Goldmana. Nije se sam predao, nego je bio uhićen nakon automobilske potjere ulicama Los Angelesa, a zbog te je potjere prekinut čak i tv prijenos NBA finala. Sam je sudski proces trajao jedanaest mjeseci, i dalje je okružen kontroverzama – 2016. snimljena je i odlična tv serija u kojoj ga glumi oscarovac Cuba Gooding jr. – a ozbiljni analitičari slažu se u procjenama da je Simpson oslobođen zahvaljujući pogreškama tužitelja. Medijski cirkus koji je tada pratio suđenje ponovo je podijelio SAD na ‘crni’ i ‘bijeli’ dio – bijelci su (bili) uvjereni u njegovu krivicu. Kao posebnu bizarnost napominjem kako je blizak prijatelj O.J. Simpsona i član njegovog odvjetničkog tima bio (sada pokojni) Robert Kardashian, otac notornih posvuduša Kourtney, Kim i Khloe.

Nakon što je oslobođen, Simpson se ponovo našao na suđenju – taj put zbog civilne tužbe (odgovornost za smrt osobe) koju je pokrenula obitelj Goldman, i presuđeno je da Simpson mora platiti 33 i pol milijuna dolara. Koje, naravno, nije imao, i idućih dvadeset godina je ponovo dobijao nepovoljne sudske presude o zabranjivanju korištenja imena kao branda. Uslijedile su nove nevolje sa zakonom, da bi naposljetku 2008. bio osuđen na 33 godine zatvora zbog oružane pljačke i otmice.

Išetati na slobodu

Kako je ama baš sve u ovoj priči bizarno, Simpson je tvrdio da je ‘samo’ iz hotela u Las Vegasu uzeo sportske memorabilije koje su prethodno bile ukradene njemu. I, eto, nakon devet godina išetati će na slobodu.

Pokušao sam biti kratak, ali ne ide; ne u slučaju O.J. Simpsona. Zapravo sam želio pisati o tome kako su veliki sportaši postajali kriminalci. O.J. Simpson je jedan od najpoznatijih, ali ima ih još puno. Samo još mala digresija – studije su pokazale da 78 posto igrača američkog footballa i 60 posto igrača iz NBA unutar pet godina nakon završetka karijera proglasi osobni bankrot. Loše društvo, pretjerano trošenje, kockanje, bezvezne investicije, nedostatak znanja o financijama, uvjerenje da će slijedeći ugovor stići bez obzira na sve…

Lista sportaša koji su bankrotirali je dugačka, a najpoznatiji su boksači Evander Holyfield (zarada 250 milijuna dolara) i Mike Tyson (400 milijuna), košarkaši Antoine Walker (108 milijuna), Allen Iverson (154 milijuna) i Kenny Anderson (63 milijuna), a čak je i jedna žena – košarkašica Sheryl Swoopes (50 milijuna), vlasnica triju zlatnih olimpijskih medalja – u tom društvu. Eto veze između sporta i kriminala, nakon što čovjek navikne na određeni način života…

Mike Tyson

No, vraćam se listi sportaša-kriminalaca. Već spomenuti Mike Tyson je vjerojatno najpoznatiji. ‘91. je optužen i osuđen zbog silovanja 18-godišnje Desiree Washington, koja je sudjelovala na nekom natjecanju u ljepoti. Nikad nije priznao nedjelo, sigurnih dokaza nije bilo, ali mu sigurno nije pomogla reputacija nasilnog, agresivnog i nestabilnog čovjeka i osuđen je na šest godina, a odslužio je tri. Ono što je vidio cijeli svijet – ugriz za uho Evandera Holyfielda tijekom meča – sankcionirano je samo privremenim oduzimanjem boksačke licence, jer civilna tužba nije dignuta.

Najmonstruozniji je vjerojatno slučaj Aarona Hernandeza, zvijezda footballa u usponu osuđena je zbog ubojstva bez prava na pomilovanje. Dečko koji je još kao tinejdžer bio nasilan i sklon kriminalu 2015. je pravom zavjerom na tragu hardcore kriminalističkih priča sudjelovao u hladnokrvnom ubojstvu vatrenim oružjem.

Razlog? Preljub, nelojalnost… Porota je bila toliko zgrožena okolnostima da mu je uskratila pravo na pomilovanje. Rae Carruth je također bio u NFL-u, dobra prva sezona, pa ozljeda… Besposlen mozak je vražje igralište, i nakon što mu je djevojka priopćila da nosi njegovo dijete, smislio je plan kako da se riješi nje i djeteta. No, plan baš i nije bio neki, te je Carruthov prijatelj jednostavno prišao automobilu u kojem je bila trudna Cherica Adams, i pucao je u nju. Djevojka je preživjela, zvala je policiju, i sve ispričala – između ostalog i to da je Carruth nagovarao prijatelja da je upuca stojeći uz njega, a potom su obojica pobjegli. Da je cura umrla, Carrutha bi u North Carolini smaknuli. Ovako je dobio ‘između 18 i 24 godine’, koje i dalje služi.

Tom Payne je bio košarkaška zvijezda slavnog sveučilišta Kentucky početkom sedamdesetih, a potom je otišao u NBA. No, profi karijera mu je naprasno prekinuta zbog prve optužbe za silovanje, koja je vodila i do ostalih. Dakle, radi se o serijskom silovatelju, koji je odslužio pet godina zatvora u Georgiji, gdje je igrao za Hawkse, a potom je izručen u Kentucky, gdje je odslužio pet daljnjih godina zbog slučajeva silovanja iz vremena provedenog na sveučilištu. Po izlasku iz zatvora ‘83. se preselio u Kaliforniju, da se okuša u boksu i glumi. Dok je živio u Los Angelesu ponovo je uhvaćen u silovanju, za što je dobio 14 godina, a potom je ponovo vraćen u Kentucky, gdje služi daljnjih 15 godina zbog kršenja uvjetne kazne. Ove će godine izaći iz zatvora. Payne je inače Afro-Amerikanac visok 216 cm.

Nizbrdica nakon bankrota

Mark Rogowski je bio silno poznati skateboarder u osamdesetima, čak se pojavio i u spotu Toma Pettyja za pjesmu ‘Free fallin’. Njegova je životna nizbrdica krenula kad je kompanija koja ga je sponzorirala otišla u bankrot, a on je prekinuo s djevojkom kojom je bio opsjednut. Nakon nekoliko godina sreo je njenu blisku prijateljicu, namamio ju je u svoj stan, onesvijestio polugom koja se inače u to doba držala u autima kao zaštita od krađe, pa je onesviještenu silovao i zadavio. Tijelo mrtve cure ubacio je u neku vreću i izbacio u pustinji južne Kalifornije. Nakon nekoliko tjedana tijelo je pronađeno, a on se sam predao mučen grižnjom savjesti. Još je uvijek u zatvoru, a slijedeće pravo na pomilovanje ima iduće godine.

Kad imate jedanaestoro djece s deset žena, ni ugovor od 23 milijuna dolara nije vam dovoljan za sve njih. Tako je Travis Henry dok je igrao za Denver Broncose u NFL postao i mozak operacije dilanja droge između Colorada i Montane. Za to je dobio tri godine. I Nate Newton iz Dallas Cowboysa je dilao – u kratkom je vremenu dva puta zaustavljen dok je u autu prevozio veće količine marihuane. Pod ‘većim količinama’ mislim na otprilike sto kila… Priznao je da zarađuje nekih 75 tisuća dolara po transakciji, i dobio je dvije i pol godine zatvora. Čovjek je inače profesionalno igrao četrnaest sezona, i osvojio je tri Super Bowla s Dallasom. I mogli bi tako unedogled, izbjegavanje plaćanja poreza, napadi vatrenim ili hladnim oružjem, droge, pretučene supruge, a za kraj izdvajam još samo jedan slučaj, dosta poučan u smislu mijenjanja psihe pod utjecajem kemije.

Bodibilderica Sally McNeil je pod steroidima radila svakojaka čudesa – uglavnom je predstavljala stalnu prijetnju bliskoj okolini. Vitlala je pištoljem, bacila je teglu od pedeset kila na auto ispod svog balkona, suzavcem je pošpricala policajce, a jednom je prilikom pretukla konkurenticu na samom natjecanju jer joj je, kao, spavala s mužem. Sve je to završilo ubojstvom tog istog muža, mrtva hladna ga je upucala i potom je tvrdila, i još tvrdi, kako je ‘zapravo on nju maltretirao’. Sally je nedavno proslavila pedeseti rođendan u kalifornijskom zatvoru, odakle neće biti tako skoro puštena.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera