Šta bi Kinđe rekao da je ovo dočekao

Vjerujem, želim da vjerujem, da ćemo i ovaj put pobijediti, mišljenje je Nenada Markovića (Al Jazeera)

Da je prije trideset godina neko legendarnom Mirzi Delibašiću rekao da će njegova Bosna igrati drugu ligu, ili još gore – da će biti na pragu prestanka postojanja, Kinđe bi mu se sasvim sigurno glasno nasmijao. Također, bilo kojem ljubitelju košarke iz Bosne i Hercegovine, ali i ostalih zemalja iz regije bilo bi gotovo nezamislivo da jedan evropski košarkaški prvak kao što je KK Bosna Sarajevo može doći na korak do potpunog gašenja, čime bi sve ono što je ovaj klub putem svojih sportskih uspjeha godinama gradio palo u zaborav.

Liga bez briga i ponovni uspon

Uslijed nagomilanih dugova, te veoma teške situacije u Košarkaškom klubu Bosna ovaj scenario se nažalost ostvario, pa je nekadašnji prvak Evrope u košarci prije nekoliko godina bio primoran igrati A1 ligu, drugi nivo po kvaliteti u Bosni i Hercegovini. Ispadanje u niži rang takmičenja svakako je za ekipu kakva je KK Bosna predstavljao ogroman odarac.

Na tribinama kultne dvorane “Mirza Delibašić” bilo je sve manje publike, a također su i sponzori polako dizali ruke od nekadašnjeg giganta. Ipak, jaka volja i ljubav prema Bosni učinila je sve te probleme manje važnim, te je KK Bosna nakon epizode u drugoj ligi uspjela da se vrati u društvo najboljih gdje joj je i mjesto. Ipak, nakon povratka u najjači rang bosanskohercegovačke košarke problemi za KK Bosnu nisu prošli.

Činilo se da je kriza prevaziđena uprkos velikim dugovanjima, međutim problemi su nastali kada je Bosna prošle godine bila na korak do gašenja zbog nagomilanih dugova koji više nisu mogli čekati. U tim trenucima kao što to kod nas obično bude, probudili su se svi oni koji su godinama unazad spavali, pa je na meču „spasa“ sa KK Slobodom iz Tuzle dvorana Mirza Delibašić bila ispunjena do posljednjeg mjesta. KK Bosna je te večeri pobijedila, a trenutnu neizvjesnost i strah izmjenila je euforija.

Iako sam bio skeptičan prema trenutnoj euforiji koja je vladala tih dana u gradu, ona se nastavila i u narednim sedmicama, pa je KK Bosna, nošena podrškom publike, došla do finala Kupa Bosne i Hercegovine u kojem je poražena od ekipe Igokea. Tu nije bio kraj velikog povratka KK Bosne, jer su popularni Studenti nakon puno godina ponovo bili nadomak titule prvaka, ali ih je u tome spriječila opet veoma neugodna ekipa iz Aleksandrovca.

Međutim, povratak KK Bosne u sami vrh bosanskohercegovačke košarke glavni je razlog što će poslije toliko godina u dvorani “Mirza Delibašić” Sarajlije imati priliku da gledaju evropske košarkaške utakmice. Naime, i definitivno je potvrđeno prije nekoliko dana da će se ove jeseni u Sarajevu gledati vrhunska košarka, a prvi protivnik za Studente biće njemačka ekipa MHP Riesen Ludwigsburg.

Prekretnica za košarku u Sarajevu

KK Bosna trenutno odmara od veoma teške i turbulentne sezone u kojoj su od ekipe koja je trebala postati prošlost, postali predstavnici Bosne i Hercegovine u košarkaškoj Ligi šampiona. Prva prepreka je izuzetno teška, jer ekipa MHP Riesen Ludwigsburg važi za apsolutnog favorita u dvomeču koji se igra narednog septembra. Pobjeda bi sasvim sigurno za KK Bosnu značila novi početak koji bio u velikoj mjeri potisnuo prošlogodišnja dešavanja, čij je epilog mogao dovesti do kraja jednog od glavnih sarajevskih simbola.

Međutim, veliki uspjeh za Studente je i samo učešće u ovakvom jednom eminentnom takmičenju, pa je i sam plasman u Ligu šampiona za KK Bosnu ravan pobjedi. Također, osim nastupa u Ligi prvaka, KK Bosna bi ove jeseni mogla da se vrati konačno i u regionalnu ligu, čij su bili glavni zagovarači pri njenom osnivanju prije mnogo godina.

Regionalna liga bi vratila publiku u dvoranu “Mirza Delibašić”, što je sasvim sigurno glavni cilj čitavog kolektiva Košarkaškog kluba Bosna. Osim međunarodnih susreta, koji su uvijek bili mamac za sarajevsku publiku, pojavili bi se i novi sponzori, a sve bi KK Bosni na dugoročnom planu dalo toliko priželjkivanu stabilnost.

Ova jesen može biti prekretnica za košarku u Sarajevu, koje već dugo vremena nema priliku gledati vrhunsku košarku. Upravo, ova generacija ima priliku započeti projekat evropske Bosne, ekipe koja bi jedino kao takva bila prihvatljiva našem legendarnom Kinđetu i ostalim košarkaškim čarobnjacima uz čiju pomoć je Bosna došla do titule prvaka Evrope. 

Izvor: Al JazeeraViše iz rubrike BLOG
POPULARNO