Trepča – od rudnika do Lige prvaka

Pred KF Trepča '89, ali i ostalim sportskim klubovima, veliki je broj ispita koje u budućnosti trebaju savladati (Reuters)

Kao i većina osnovaca, bio sam veoma znatiželjan, a posebno su mi pažnju odvlačili stari kolekcionarski albumi, koje bih nestrpljivo istraživao pri posjetama svojoj porodici. Jedan takav album s nekoliko stotina različitih znački posebno mi je plijenio pažnju, jer su u njemu bile značke raznih fudbalskih klubova sa područja bivše Jugoslavije.

Ipak, jedna se izdvajala od ostalih zbog svog oblika, ali i zato što to nije bila klasična fudbalska značka, već stara rudarska, zanimljivog naziva Trepča.

Nakon što sam bio razočaran saznanjem da ta zanimljiva značka nije fudbalska, zadovoljio sam se odgovorom da ona simbolizira jedan od najznačajnijih rudnika u ovom dijelu Evrope, koji se nalazi nedaleko od Mitrovice, te da taj veliki rudnik već godinama unazad mnogim porodicama iz tog područja predstavlja glavni izvor prihoda. Također, rečenica koja mi je tada bila potpuno beznačajna da je Trepča simbol ovog kraja ostala mi je urezana u sjećanje sve do danas.

U tom trenutku više me je obradovala informacija da postoji i istoimeni fudbalski klub iz Mitrovice, koji je tada bio skoro pa na amaterskom nivou, što je, u konačnici, glavni razlog zašto se u starom velikom albumu među velikanima jugoslovenskog fudbala nije nalazila značka KF Trepča ‘89.

Preko Farskih otoka do Islanda

U godinama koje su uslijedile mnogo puta sam čuo informacije o rudniku Trepča, koji je puno puta bio predmet raznih sporova, dok o fudbalskom klubu gotovo da nisam pročitao ništa, sve do prošlog mjeseca. Kada je krovna kuća evropskog fudbala UEFA priznala Kosovo kao ravnopravnu članicu, to je značilo da, osim reprezentacije Kosova, pravo nastupa u okviru evropskih takmičenja sada imaju i fudbalski klubovi.

Osim Fudbalskog kluba Priština, koji se, u okviru Lige Evrope sastao sa švedskom ekipom Norrkoping, u najelitnijem evropskom fudbalskom takmičenju, Ligi prvaka, svoj put je počela ekipa KF Trepča ‘89, susretom na Farskim otocima protiv ekipe Vikingura. Prvi susret ekipa iz Mitrovice izgubila je sa 1:2, što joj daje za pravo da se u srijedu, kada bude dočela Vikingur na domaćem terenu, nada pozitivnom ishodu.

Prvaku Kosova svakako će dodatni motiv biti ispunjene tribine stadiona “Adem Jašari”, čiji kapacitet iznosi 18.500 sjedećih mjesta, ali i činjenica da će ovo biti historijski meč, jer prvi put neka ekipa sa Kosova igra meč Lige prvaka pred svojim navijačima.

KF Trepča ‘89 bi u slučaju pobjede protiv ekipe sa Farskih otoka u narednom kolu opet išla daleko, na sjever Evrope, jer ih u slučaju da premoste prepreku zvanu Vikingur u drugom kolu čeka kvalitetan protivnik sa Islanda, FH Hafnarfjordur. Sigurno bi pobjedom u srijedu KF Trepča ‘89 ispunila stranice evropskih tabloida te na taj način zasluženo, barem nakratko, “uzela slavu” nekadašnjem rudarskom gigantu.

Krah ekonomije, uspon sporta

Rudnici, fabrike i privredni resursi gotovo su na izdisaju, a ovu činjenicu potvrđuje i veliki broj nezadovoljnih iseljenika sa Kosova, koji, uslijed veoma loše ekonomske situacije, sreću najčešće traže u zemljama zapadne Evrope, posebno se to odnosi na Švicarsku, već tradicionalnu bazu kosovskih migranata.

Međutim, pozitivan primjer blagog progresa je svakako infrastrukturalni napredak u ekipnim sportovima, koji iz godine u godinu postaje sve više vidljiv. Pozitivan primjer je već navedeni stadion “Adem Jašari”, koji će namjenski postati dom fudbalske reprezentacije Kosovo, nakon čega reprezentativci Kosova više neće morati svoje domaće utakmice igraju u susjednoj Albaniji.

Također se brojne sportske dvorane dotjeruju na području Kosovu, kako bi i dvoranski sportovi dobili na jednakoj važnosti u ovoj sredini. Uz adekvatne infrastrukturalne uslove, uspjeh ne bi trebao doći u pitanje, a primjera imamo kako u regiji, tako i u ostatku Evrope.

Pred KF Trepča ‘89, ali i ostalim sportskim klubovima sa Kosova, veliki je broj ispita koje u budućnosti trebaju savladati, a jedan takav za fudbalere iz Mitrovice slijedi već u srijedu.

Izvor: Al Jazeera