Vitez i kmetovi spaljene zemlje

Hrvatski premijer je izjavio da je požar u Splitu bio „interesantan“, piše autor (Al Jazeera)

„Sa tugom i bolom sam primio vijest da se u dijelovima Dalmacije posljednja dva dana odvija drama s vatrenom stihijom.

Prema gruboj procjeni, u požarima koji su već 27 sati aktivni na potezu od Omiša do Splita gdje je vatra ugrozila i sam grad, progutano je 4500 hektara guste borove šume, niskog raslinja i maslinika, izgorjelo je nekoliko kuća, gori kod Šibenika.

Iskreno se suosjećam sa svim građanima kojima je ova strahota nanijela emocionalnu i materijalnu štetu u nadi da se zahvaljujući našim hrabrim i požrtvovnim vatrogasnim, vojnim i policijskim snagama ova pogibelj uskoro biti obuzdana”, napisao je na društvenim mrežama – a mi prenosimo u gramatički upitnom originalu – Željko Reiner, potpredsjednik hrvatskog parlamenta, bivši predsjednik istog visokog doma, poznatiji kao novopečeni vitez Viteškog reda Svetog groba jeruzalemskog.

Vijest o vatrenoj stihiji koja je stigla u drugi najveći grad u Hrvatskoj, o čemu svi internetski portali, sve televizijske emisije i printani mediji donose kao izvanrednu vijest već dva dana, prateći kretanje vatre iz minute u minutu, oviteženi Reiner, taj uvijek budni  čuvar hrvatske nezavisnosti, suverenosti, a onda i groba, primio je na znanje nakon dva dana s „ tugom i bolom“.

“Interesantan požar”

Dok su se kmetovi više od 48 sati borili s vatrom, a mnogi od njih spašavali živu glavu bježeći iz svojih kuća koje su sada otišle u dim, vitez punog stola Reiner možda se igrao fidget spinnerom i razmišljao kako je dosadan ovaj viteški život. Drugačije su ga opisivali u onim brojnim romanima i filmovima koje je čitao i gledao kao dječak. Osamljen u svojem dvorcu, vrteći onaj spinner jer mu je dosadilo vrtjeti palčevima, sigurno je sanjario kako spašava neku djevu – hrvatsku, dakako! – iz kandži zmaja što riga vatru. Onako vižljast i okretan, odrubio bi on glavu toj nemani k'o od šale i spasio djevu svih Hrvata. A ovako je osuđen na dosadu, u zemlji tako maloj da se čak i iz Zagreba može vidjeti dim u Splitu.

Vrtio bi Reiner i dalje onaj spinner da mu šef Andrej Plenković, kralj Hrvatske demokratske zajednice, i nekim slučajem hrvatski premijer, nije nakon dva dana požara dojahao nevoljko u Split  i objavio kmetovima da je požar u Splitu bio „interesantan“. E tu je vitez već naćulio uši, pljesnuo rukama i hrabro krenuo u borbu uzevši tipkovnicu u odlučne ruke. Jer su čuvari Svetog groba HDZ-a naučili da treba slušati svakog kralja koji zasjedne za prijestolje. Ako on već kaže da je interesantan, tko je njegov vitez da sumnja u kraljevu ocjenu, sve dok i njemu ne skinu glavu.

A Hrvatska demokratska zajednica je u vrijeme divljanja požara, na svom profilu na twitteru, objavljivala da je ona vodeća politička snaga u zemlji. Čini se da nisu računali vatru kao ljutu konkurenciju, iako već i vrapci na grani znaju da im je, uz vodu, ona jedina konkurencija.

A da je vrag odnio šalu, ali, srećom, još ne i Pradu, shvatila je i ona, kraljica Balkana i Baltika – Kolinda Grabar Kitarović. Nju je vijest o nekakvim tamo požarima dočekala nakon dva dana u Mozartovom gradu Salzburgu, gdje je sa Slovencima i Austrijancima dokazivala da je Hrvatska kulturna srednjoeuropska kraljevina.

Kritika vojne zapovjednice

„Kakva gnjavaža!“, mislila se predsjednica spaljene & poplavljene Hrvatske, ali je skupila one posljednje ostatke strpljivosti prema kmetovima i prstom zaprijetila vojsci pa rekla: „Moje je mišljenje da je vojska na teren mogla izaći ranije“. Vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske, koja se češće fotografira u uniformi nego u civilnoj odjeći, a voli i zapucati iz automatskog oružja, kazala je, dakle, da je njezino „mišljenje da je vojska na teren mogla izaći ranije“.

Daleko je taj uljuđeni i kulturni Salzburg, što je sad muče s nekakvim kmetovima koji su bili previše glupi da svoje kuće grade kraj šume i makije. Što nisu sposobni kao ona, Reiner ili Plenković pa da ne beru brigu hoće li im vatra odnijeti sve što su sticali cijeli život. Mogli su, da su bili pametni, pobjeći Vladinim avionom u Wimbledon, kao što je napravio predsjednik hrvatskog parlamenta Goran Jandroković, poznat u Hrvatskoj i kao Njonjo, koji je bijeli sport, dok su kuće gorjele, gledao iz londonske lože u koju je otišao na račun svih onih kojima su gorjele kuće, vinogradi i maslinici, a poveo je i sina. Engleska trava, poznato je, ne gori kao bor, maslina ili vinova loza. S njim je odletio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, kojega je više zanimao tenis nego vlastiti posao.

Uzalud sad podsjećanja da su građanske udruge tražile da se u Strategiju nacionalne sigurnosti ubaci jačanje civilne zaštite pa bi onda vatrogasci možda imali i opremu mlađu od 30 godina. To su ionako komunjarske udruge koje rade Hrvatskoj o glavi.

Ako itko treba raditi Hrvatskoj o glavi, to može biti samo HDZ. Neće vatra završiti započeti posao, zna se tko ostavlja spaljenu zemlju. Ono što nije spaljeno ili poplavljeno, dat će se u koncesiju bogatim prijateljima i partnerima. Ostali su osuđeni na životarenje na poplavljenoj ili spaljenoj zemlji. A na plažama, u vilama, poljoprivrednim zemljištima, i ostalim područjima podobnima za život već se neko vrijeme postavljaju znakovi – Zauzeto, bogataš! Ostalo i ostali – neka ih odnese vatra ili voda, svejedno. Ionako nisu zanimljivi tržištu.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera