Kineski most

'Kineski most' je respektabilno takmičenje iz kineskog jezika (Ustupljeno Al Jazeeri)

Kroz istoriju, Kina je imala veliki uticaj i značaj za civilizaciju, i uopšte za čovječanstvo.

Prilično egzotična, nama geografski veoma daleka i misteriozna, nesumnjivo je uticala na globalna dešavnja, naročito u oblasti kulture i umjetnosti. Zemlja fascinantne veličine i broja stanovnika, tradicije, prelijepe arhitekture i kultuno-istorijskog značaja, postaje jedna od vodećih država svijeta, prvenstveno u ekonomskom smislu.

Nažalost, u tumačenju nečega što nam nije blisko i o čemu nismo dovoljno informisani, nerijetko se vodimo apsurdnim predrasudama i stereotipima, kao i o Kini, koju uglavnom povezujemo sa robom lošeg kvaliteta, jeftinom radnom snagom, strogom natalitetnom politikom i nehumanim odnosom prema životinjama, koje su na našim prostorima tradicionalni kućni ljubimci.

Put svile 21. vijeka

Nesumnjivo veliki značaj za Evropu imao je Put svile, koji se ponovo otvara i na velika vrata ulazi kako u zapadne zemlje tako i u naš region, što se može i vidjeti po ulozi Kine, naročito u putnoj infrastrukturi, što svakako ima veliki doprinos poboljšanju privredne klime.                          

Jezik kao sredstvo sporazumijevanja, od pamtivijeka je bio neophodan, značajan, kako za lični razvoj, tako i u prevazilaženju međunarodnih barijera i razmjeni robe i usluga. Na prvi mah, kineski jezik i pismo nam zvuče i izgledaju veoma teško i konfuzno, nesavladljivo, za razliku od evropskih jezika. Znakovi koji su sušta suprotnost našem pismu, kao i izgovor slova i riječi koji zahtjevaju poseban leksički osjećaj, da se ne bi izgubilo pravo značenje riječi, su činjenice koje nas udaljavaju od tog jezika.

Tokom obrazovanja svakako smo se susretali sa imenima i djelima velikih kineskih mislalaca, kao što su Kung Fu Ce, kod nas poznatiji kao Konfučije, Lao Ce i drugi, a da pri tome nismo ni razmišljali kako izgledaju njihovi originalni rukopisi na maternjem jeziku, ili bi nam to samo izgledalo čudno i nejasno.

Možda stvar pomodarstva ili jednostavno osjećaja za  estetiku, mnoge domove i salone na našim prostorima krase veoma vrijedna djela i umjetnine, kao što su, posuđe, vaze i tepisi iz Kine, kao i motivi na odjevnim predmetima. Da stvari nisu takve kao što izgledaju na prvi pogled, dokazuju nam studenti Katedre za sinologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koji svojim trudom i radom sa vrhunskim profesorima i asistentima, uspješno prevazilaze problematiku kineskog jezika.

Iako je relatvno skoro osnovana, 2011. godine, mnogi studenti Katedre za sinoliogiju su zahvaljujući međunarodnoj saradnji sa kineskim univerzitetima, jedan dio školovanja osim na matičnom fakultetu, proveli i na fakultetima u Kini, što za njih predstavlja neprocjenjivo životno iskustvo. 

Respektabilno takmičenje

Već šesnaest godina širom svijeta se održava ”Kineski most”, respektabilno takmičenje iz kineskog jezika, a ove godine, u Kulturnom centru Pale, za studente katedre za sinologiju, preliminarni dio takmičenja je održan četvrti put zaredom, uz podršku Ambasade Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini.

Takmičenje se odnosi kako na jezik, tako i kineski ples, drevne vještine i recitaciju,  koje su svojim besprijekornim interpretacijama studenti približili publici i na taj način dali doprinos većem interesovanju za kineski jezik i kulturu. Šarolikost i ekstravagantnost odjevnih kombinacija, egzotičnost i emocije koje prate izgovorene riječi i stihove takmičara, odvode u neku novu dimenziju prisutne posmatrače, stvarajući osjećaj bezgraničnih prostranstava, što u suštini i jeste poenta učenja novih jezika, razbijanje barijera i kosmopolitski pogled na život i svijet oko nas.

Kao što i sam naziv takmičenja kaže, most i jeste mjesto susreta, povezivanja, savladavanja prirodnih prepreka, mjesto približavanja kultura. Pobjednica takmičenja je Anđela Đorda, koja će Bosnu i Hercegovinu predstavljati na takmičenju ”Kineski most” u Kini, zajedno sa 150 takmičara iz cijelog svijeta.

O značaju kineskog jezika i kulture svjedoče i osnivanje Međunarodnog centra za polaganje kineskog jezika i Kutka kineske kulture, sa vrijednim eksponatima, na Filozofskom fakultetu Istočno Sarajevo, kao i planirano osnivanje Kofučijevog instituta, tokom 2017. godine. Takođe, tu su i druge aktivnosti studenata i profesora, kao što su Dani kineskog filma, promocija kineske gastronomije i vještina, što svakako ima veliki značaj za upoznavanje jednog naroda, njegove kulture i istorije.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera