Kraljevi i pijuni

Gledam kako Mektić, kojeg kao ministra čuva SIPA, otkriva toplu vodu zbog koje su meni stizale prijetnje a mom ocu na komadiće isjeckan auto (Anadolija)

Politička scena u BiH uvijek je imala taj momenat – španskih i turskih serija. Radnja, zaplet i rasplet gdje uvijek paćenica, koju proganjanju skoro svi, konačno dobije šta je i zaslužila. Narod se može poistovijetiti s tuđim mukom da ne misli na svoju, I provede godine gledajući, čekajući godinama taj rasplet i svojevrsnu katarzu.

I mi, Bosanci i Hercegovci, koji nije da ne volimo zaviriti u komšijinu avliju, češće nego da sredimo svoju, upecali smo se u istu mrežu.

Svojevremeno, kada je Dragan Mektić postao ministar sigurnosti BiH, najavljujući žestoku borbu protiv korupcije i kriminala, učinio je to tako da smo samo mogli očekivati “čeličnu metlu” da nas spasi nameta i političkih krvopija koje gledamo godinama. 

Mektićeve istrage

U državi u kojoj je pravosudni sistem, jedna od najslabijih karika društva, dobili smo i prvu aferu.

Ministar je na konferenciji za novinare pokazao sliku jahte na mobitelu u Portorožu i rekao da će narod znati ko tamo i šta radi, i s kim. Naravno, nije nam dugo trebalo da načujemo, nadodamo mali milion afera.

Od djece političara i tajkuna iz entiteta Republika Srpska koji se drogiraju, do tata koji prave orgije. Banja Luka je brujala od poluinformacija do dezinformacija. Sarajevo isto tako. To su se telefoni usijali kao da nam telekom operateri pozive daju džabe.

Onda je došlo na red esencijalno pitanje – ko od novinarki entitetske televizije stavlja silikone. Kako diskvalifikovati ženu, djevojku? Najlakše – nazovi je “silikonjarom”, da ne koristim drugi – neprimjereniji izraz. I to je to. Neko ostaje obilježen sav život jer je pročitao(la) vijest o Mektićevoj diplomi.

Posljednjih dana, raspravljamo o tome, kako se ministar sigurnosti BiH pita, “raspravlja li Majkićka (Dušanka) o vlazi u kredencu”. Da, zabavno je. Samo da li ovdje neko zaboravlja da je Majkićka u Parlamentu jer joj ljudi druge političke opcije godinama ukazuju povjerenje i da se uvreda ne odnosi samo na nju.

Opet imamo aferu – Milorad Dodik unio u državu 200 hiljada eura. Prodao stanove, novac unio u kešu i to prijavio Upravi za indirektno oporezivanje i nadležnim sigurnosnim agencijama. Ima čovjek pravo da prodaje šta i ako ima.

Gdje su milioni maraka

A sad ministar Mektić najavljuje još jednu istragu. Odakle Dodiku pare?

Gledam ona dokumenta, sjećam se dok smo ih skupljali nas troje koji smo osnovali balkansku Antikorupcijsku ligu. Nabavka nafte za potrebe Vojske RS i Vojske SAO Krajine. Preko Dodikovog preduzeća u Rumuniji i pod pokroviteljstvom Srbije i Miloševićeve banke. Zarada u desecima miliona tadašnjih maraka.

Sjećam se i dana kada sam uzela dokumenta, otišla u Beograd i tužila građanina Dodika za ratno profiterstvo.

Gledam kako Mektić, kojeg kao ministra čuva SIPA, otkriva toplu vodu zbog koje su meni stizale prijetnje a mom ocu na komadiće isjeckan auto.

Jer nije problem što je Dodik unio 200 hiljada maraka. Problem je gdje su nestale i iznesene stotine miliona maraka.

Šta ćemo sa pljačkom “Birča” koja je poreske obveznike koštala milijardu maraka? Šta ćemo sa naftnim sektorom RS-a koji je u gubitku većem od milijarde? Gdje je ugovor o kupoprodaji RK “Boska”? Šta je sa uništenim bankarskim sektorom? Šta ćemo sa pravosuđem, koje stoji kao otvoreno pregovaračkog poglavlje sa EU-om već devet godina?

Ako ništa, Mektić koji je pozivao i na građanski bunt, bacit će nam novu “aferu” i novu konferenciju za novinare.

Naša sapunica se rasprsnula. Naša politička monarhija odavno poredala. A svi znamo ko je na dvoru vrlo blizu kralja.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere. 

Izvor: Al Jazeera