Jer kad ostariš, niko ne kuca na tvoja vrata

Ovih dana pjevušim veliki hit Bijelog dugmeta sa jedinog albuma na kojem je pjevao Mladen Vojičić Tifa. Prodato je preko 420.000 ploča i kaseta tada najuspješnijeg albuma jednostavnog naziva „Bijelo dugme“. Vjerovatno najpopularnija pjesma sa tog albuma je Lipe cvatu, s tim da ja pjevušim drugi hit. Pjesma počinje riječima „jer kad ostariš, niko ne kuca na tvoja vrata“. Svako od nas ima drugačiji doživljaj ovih riječi. Prolaznost života i stare ljubavi same se nameću.

Međutim, kako posljednjih deset godina upravljam korporativnim komunikacijama, dozvolite mi da ovaj stih sagledam iz ugla jedne kompanije. Jer i kompanija ima svoju osobenost.

Stih počinje sa „jer kad ostariš“, s tim da ne govorimo o starosti kompanije već o načinu njenog nastupa na tržištu. „Stara“ kompanija nema proizvode i usluge prilagođene vremenu u kojem djeluje. Njeni zaposlenici se vode politikom „oduvijek smo tako radili“.

Smaranje klijenata

Oni ne osluškuju potrebe tržišta i ne prate trendove. Čekaju da im klijenti sami dođu. „Stara“ kompanija je spora i neefikasna u servisiranju svojih klijenata. Službenici ne poznaju proizvode i usluge, proces odobrenja dugo traje, a sami proizvodi su nepouzdani. Takva kompanija „smara“ svoje klijente. Takva kompanija nije više relevantna. Zbog toga “niko ne kuca na tvoja vrata“.

S tim u vezi, postavlja se pitanje – kako ostati „mlada“ i relevantna kompanija.

Potrebno je izaći iz zone udobnosti i prihvatiti cjeloživotno učenje. Kompanije moraju pripremiti svoje zaposlenike da budu agilni i da se brzo prilagode promjenama na tržištu. Moramo znati da će jedna kompanija biti mlada i da će napredovati ako su njeni zaposlenici produktivni i ostvaruju poslovne ciljeve, a to će postići ukoliko unapređuju svoja znanja i vještine.

Nedavno je direktor jedne od vodećih američkih telekomunikacijskih kompanija upozorio da bi trebali povoditi između pet i deset sati sedmično učeći nova znanja i vještine kako ne bi tehnološki zastarili.

Lako do znanja

Tehnološke promjene brzo se odvijaju i kompanije moraju skoro svakodnevno uvoditi inovacije u svoje usluge i proizvode. Na primjer, Facebook je osnovan 2004. godine i danas ga koristi skoro trećina svjetske populacije. Uspon društvenih medija, naročito Facebooka, primorao je kompanije da razmotre način komunikacije sa svojim klijentima.

Danas, ukoliko se neko požali na Facebook stranici kompanije, u većini slučajava odgovarajuća služba će reagovati odmah. Vijesti putuju brzo na društvenim mrežama i posljednje što želite je da mrzovoljni klijent dijeli svoja iskustva sa online prijateljima.

Nikada nije bilo lakše doći do znanja kao danas. Razlog više da pratite mnogobrojne dostupne online programe i seminare. Najbolje što možete uraditi za sebe je da umjesto redovnog online „mahalanja„ pogledate TED Talk, poslušate webinar ili prijavite se za online kurs. Radite na sebi, upijajte nove vještine i znanja, ovladajte novim tehnologijama, jer će vas to pomladiti i učiniti relevantnim na tržištu.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera