Pozvoni Gotovini radi fotografije

Gotovina među većinom Hrvata uživa ne samo status ratnog heroja i osloboditelja, nego i svojevrsnog sveca (EPA)

Na nedavnim lokalnim izborima u Hrvatskoj jedna je epizoda bjelodano pokazala kako je predizborna kampanja tek manipulativna, više ili manje suptilna igra emocijama birača.

U Splitu su bitku za gradonačelnika vodili Željko Kerum, kojeg se uglavnom smatra vulgarnim Vlajem nedostojnim politike i HDZ-ov kandidat Andro Krstulović Opara, s imidžem finog i uglađenog gospodina. 

Generale, jeste li kod kuće?

Shvativši da s Oparom vodi i svojevrsni kulturološki, a ne samo politički rat, Kerum je odvrnuo ventile do kraja pa je ovome u javnim nastupima prijetio („Hoćeš li kroše, majmune glupi?!“), vrijeđao ga („On je loš čovjek, dno dna“) i omalovažavao („Vidiš li na što ličiš?“) da bi na vrhuncu kampanje izjavio kako je Opara davnih dana bio „prostitutka u Milanu“. Ovaj je sve to stoički podnosio da bi Kerumu, nakon svih njegovih verbalnih krošea, uzvratio u zadnjoj rundi aperkatom od kojeg ovaj još nije došao k sebi.

Opara je, naime, večer uoči dana izborne šutnje, skupa s premijerom  i šefom HDZ-a Andrejom Plenkovićem te ministrom obrane Damirom Krstičevićem stigao u Pakoštane kod Zadra. Tamo je zakucao na vrata generala Ante Gotovine, koji ih je srdačno primio u kuću i s kojim su večerali, a zatim se fotografirali. Fotografija na kojoj bivši general i budući gradonačelnik stoje rame uz rame začas je osvanula na Oparinom Facebook-profilu. Zbilo se to nešto više od dva sata prije početka izborne šutnje, ali dovoljno da Kerumu ne ostavi vremena za reakciju. Bučna i žučna reakcija uslijedila je nakon Oparine pobjede. Kerum je pobijesnio i optužbama za krađu glasova dodao i onu da je HDZ-ovac „zabio nož u leđa jer je na perfidan način iskoristio gospodina Gotovinu“. Znao je Kerum da je fotografija s Gotovinom predizborni adut koji, ako je jako tijesno, može preokrenuti izborni rezultat.

Slika koja govori više od tisuću plakata

Od Domovinskog rata naovamo, a naročito od bijega pred haškim tužiteljima, višegodišnjeg skrivanja, a zatim uhićenja, sudskog procesa i konačnog puštanja na slobodu, Gotovina među većinom Hrvata uživa ne samo status ratnog heroja i osloboditelja, nego i svojevrsnog sveca. Postao je svojevrsni nacional-celebrity s kojim svi žele biti u društvu, stisnuti mu ruku, fotografirati se. S njim se, za razliku od drugih javnih osoba, ne zbijaju šale i ne prave kojekakve fotomontaže na društvenim mrežama. On sa svima srdačno ćaska i susretljivo se rukuje i smješka. Kada se u rijetkim prilikama javno obraća, onda zbori odmjereno i umjereno. Naglas neće zagovarati nijednu stranku ili političara, no mnoge neće ni odbiti ako mu zakucaju na vrata. A tko iskamči fotografiju, s njom prešutno dobije i njegovu političku preporuku. Sve je to Kerum shvatio čim je vidio Oparinu fotografiju s generalom znajući da je jedna slika s njim dovoljna da poništi stotine predizbornih plakata i desetke ispečenih janjaca podijeljenih uoči izbora.  

Dugi red za foto-blagoslov

No, nije Opara bio prvi u dugom redu za slikanje, tek zadnji u nizu. Prošle jeseni, tri-četiri dana prije izvanrednih parlamentarnih izbora, kod Gotovine su „u prolazu“ navratili na kavu i fotku tada tek kandidat za premijera Plenković i neizostavni Krstičević. A u zimu 2015. godine, prije redovnih parlamentarnih izbora, do Gotovine su po predizborni fotoblagoslov došli i ondašnji HDZ-ov predsjednik Tomislav Karamarko, ali i tadašnji SDP-ov premijer Zoran Milanović, pa čak i Milan Bandić koji je imao ambiciju postati šefom Vlade. Kada su lani u proljeće zaratili Karamarkov HDZ i Most, neki su portali bliski HDZ-u počeli prozivati Mostovog ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića da je bio „oficirčina JNA“. Orepić je brže-bolje pohitao Gotovini u Pakoštane na okidanje zajedničke fotografije koju je potom, pogađate, objavio na Facebooku uz dirljive riječi da mu je „Antina prijateljska potpora pružila veliku moralnu snagu“.

A u kampanji za predsjedničke izbore koncem 2014. i početkom 2015. s Gotovinom se u njegovoj kući slikala i HDZ-ova kandidatkinja, kasnije izabrana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. „Na putu za Zadar svratila sam kod mojih Dunje i Ante. Hvala im na gostoprimstvu“, napisala je uz sliku okačenu na Facebook. Tog se dana, zakasnivši na predizborni skup u Zadru, Grabar Kitarović ispričala okupljenima rekavši da se zadržala kod Gotovine. U tom je trenutku sigurno ubrala koji glas više.

Čak i ako nisu bile presudne u mentalnom procesuiranju izborne odluke svakog pojedinačnog birača, u kolektivnoj svijesti te su slike sigurno ostavile traga. Gledamo li ih kao medijske talismane, nekome su fotografije s Gotovinom donijele izbornu sreću, a nekima i ne. Recimo, nedavnom HDZ-ovom kandidatu za gradonačelnika Zagreba Dragi Prgometu koji se baš u vrijeme kampanje uslikao s Gotovinom prije mise u jednoj zagrebačkoj crkvi. „Zajedno u ratu, zajedno u miru! Hvala prijatelju generalu Gotovini“, napisao je Prgomet ispod slike objavljene na Facebooku. Njemu „sveta“ sličica nije donijela sreću jer je ispao već u prvom krugu. U čemu je bila kvaka? Valjda u tome što nije Gotovini došao u kuću.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera