Đurđevdan: Evo zore, evo zore…

Ljubavna magija se vezuje za Erdelezi, više nego za bilo koji romski praznik (Reuters)

Svoj najveći kulturno-vjerski praznik – Đurđevdan svakog 6. maja većina Roma proslavlja širom svijeta. Ovom slavom proslavlja se proljeće, ali i dolazak i početak ljeta. Kultom jagnjeta, ritualima i ceremonijama na taj dan se obezbjeđuje blagostanje, prosperitet romske porodice i zajednice.

Bio Ederlezi ili Jurjev, tradicionalno se obilježava ne samo u bivšim jugoslovenskim zemljama, već i u Turskoj, Rumuniji, Moldaviji… Ovaj proljećni praznik pravoslavci posvećuju sv. Đorđu, a osim Roma, slavi ga muslimansko i katoličko stanovništvo u stočarskim krajevima.

Kako će proslaviti život u oskudici i nezaposlenosti najbrojnija i najugroženija manjina u BiH, to ona najbolje zna. U tome im neće pomoći, kao ni drugima, političari, tek možda njihova mitska zaštitnica Sara-la-Kali.

Zašto i Srpska pravoslavna crkva slavi 6. maj

Srpska pravoslavna crkva svakog 6. maja proslavlja sv. Georgija (Đurđevdan), u spomen na njegovo pogubljenje (303.).

Georgije je rođen oko 275/281. u Kapadokiji i veoma mlad je postao vojvoda u vojsci rimskog imperatora Dioklecijana. Braneći hrišćansku vjeru i protiveći se progonima hrišćana, Dioklecijan kažnjava Georgija, baca ga u tamnicu i osuđuje na teške muke. Vidjevši da je Georgijeva vjera nesalomljiva, Dioklecijan odlučuje da ga oslobodi, pod jednim uslovom – da prinese žrtvu rimskom božanstvu. Georgije je na kipu, na kojem je trebao prinijeti žrtvu, načino krst kao znak, nakon čega se kip mnogobožačkog idola raspao.

Vidjevši ovo, Dioklecijanova žena je uzviknula: „I ja vjerujem u Georgijevog Boga“. Na ovaj uzvik razljućeni Dioklecijan naredi odrubljenje Georgijeve glave, što i bi učinjeno. Na ikonama se opet sv. Đorđe prikazuje u ratničkoj opremi, na konju kako dugim kopljem probada aždaju. Ovim se prikazom zapravo slavi pobjeda hrišćanstva nad mnogobožanstvom.

Kult sv. Georgija se začeo dosta rano, potom se dalje raširio. Poslije krstaških ratova sv. Đorđe je prenijet u Englesku za vrijeme kralja Edvarda III, koji je 1348. osnovao viteški odred Red Gartera, tako će sv. Đorđe ubrzo postati zaštitnik Engleske. U Kataloniji se sačuvao običaj da na Jurjev muškarac ženi daruje ružu, a žena muškarcu knjigu. Papa Galezije I proglasio ga je svecem 494. godine. 

Dan proljeća, dolaska ljeta i jagnjeta

Jurjev je bio i ostao dan i proljeća, i ljeta, dan kada se slavi i život, i priroda, pa i nije nikakvo čudo što igra veliku ulogu u životu mladih, osobito djevojaka. Najviše običaja i jeste vezano za mlade Romkinje. Najljepši od njih je skupljanje vode kojom su se one kupale. Pale se vatre i sjedi se uz njih do zore, pa se ujutro ide na uranak. Na uranak se odlazi na livadu, na kojoj izvire potok. Ujutru se na izvoru obavlja obredno umivanje, branje vrbovih grančica kako bi se okitila kuća ljekovitim travama za đurđevdansko jutarnje umivanje.

Poslije uranka obično se odlazi na pijacu i kupuje đurđevdansko jagnje. Pri kupovini se svi obično potrude da jagnje bude lijepo i bijelo. Po romskom vjerovanju, crno jagnje donosi nesreću. I Romi vole da se takmiče, pa se svako trudi da mu jagnje bude veće i deblje, jer je i tada domaćin ugledniji. Kući se jagnje donese živo i ono predstavlja radost i za djecu i ostale ukućane, potom se blagosilja: „Nek ovel bahtalo“ (Neka je srećno). Pred ručak se podijeli nekoliko tanjira (neparan broj) sa parčetom jagnjećeg pečenja i prilozima, komadom hljeba i dezertom.

Djeca se bude batinama

Ujutru, svakog 6. maja djeca se po običaju bude „batinama“ od drijenovog pruta ili se udaraju žarom po tabanima, a onda se okupaju vodom koja je prethodni dan zahvaćena sa omahe, a u kojoj je prenoćio miloduh, ruža, ljekovite trave i razno drugo bilje, poljsko cvijeće i crveno jaje. 

Porodično se ide na teferiče (izlete), uglavnom pored izvora ili rijeka.

Niko kao omladina nije se radovao vašaru. U nekim krajevima postojao je običaj da se u dvorištu pred kućama pale dvije vatre ili postavljaju dvije „žiške“ žara, između kojih bi prolazili ne samo ukućani, već i stoka, zbog zaštite od uroka i zmija. Ustaje se rano, jer se vjeruje da ne valja spavati preko dana, jer će onaj ko to bude činio na Jurjev, biti pospan tokom cijele godine.

Da bi bili i ostali zdravi i jaki tokom godine, obično se ljudi kite cvijećem i biljem, opasavaju se vrbovim i drenovim prućem. Djeca i žene se obično prije izlaska sunca ljuljaju na drenovom drvetu, kako bi i oni bili zdravi, što je običaj koji je živo bio prisutan u Sarajevu. Negdje su se, opet, djevojke valjaje po žitu da bi im kosa rasla kao žito. 

Ljubavna magija

Ljubavna magija se vezuje za Ederlezi, više nego za bilo koji romski praznik. Na ovaj proljećni praznik mnogo se i gatalo, uglavnom se sva ta sujevjerja odnose na djevojačku udaju. Tako se npr. koncem podvezivala stabljika žare (koprive) ili pero mladog luka u baščama, pa bi se ujutro na Jurjev ko’ ludo trčalo i gledalo na koju stranu se podvezani i sasušeni dio biljke savio – vjerovalo se da će iz tog pravca doći budući mladoženja. Slično su činile i sa bacanjem starih izgaženih opanaka ili cipela preko kućnog krova. Ujutro bi gledale na koju stranu je okrenut vrh cipele, vjerovalo se da će budući muž doći iz tog pravca.

Djevojačka znatiželja nije se ograničavala samo na ovo, one su gatanjem pokušavale predvidjeti imena svojih muževa. Tako bi tokom večernjih sati, uoči Jurjeva, razapele tamni konac preko ulice ili sokaka, pa ako prva osoba koja naiđe bude, recimo, neki Adem- da će se tako zvati djevojčin budući mladoženja…

U ovim modernijim vremenima Romkinje stavljaju različite travke pod jastuk, isključivo iz jednog cilja da bi usnule onog suđenog. Čak postoji i običaj da neka djevojka za vrijeme Đurđeva ode u goste, i prvo što uradi preskoči prag te kuće i od domaćina uzima so i hljeb koji također stavlja pod jastuk.

Neka vam ulazna kapija bude otvorena, neka pjesma, igra, otope led, neka dobri duh Jurjeva svima donese zdravlje i veselje…

Izvor: Al Jazeera