Šta sam vidio na ulicama Pjongjanga

Pažnju m je posebno privukla interakcija među običnim narodom: njihov način na koji razgovaraju jedni s drugima, uglađeno i kulturno ponašanje (Al Jazeera)

Ovo nije bio prvi put da kročim na tlo Pjongjanga, glavnog grada Sjeverne Koreje. Premda sam od ranije znao kakve su procedure na aerodromu ove države, ovoga puta sam osjećao manju zabrinutost nego ranije. No, čovjek se nikada ne može riješiti nelagode u potpunosti, jer neki od tih osjećaja i dalje ostaju prisutni.  

Upravo me to i ponukalo da krišom snimim pokoju fotografiju na aerodromu, Međutim, nemoguće je učiniti nešto u Sjevernoj Koreji a da to ostane daleko od pažnje vlasti. Nakon što sam svojim mobilnim telefonom fotografirao nekoliko oficira dok su razgovarali na ulazu u aerodrom, jedan od njih mi je prišao i tražio da pobrišem sve fotografije snimljene u zgradi za dolaske.

Iako smo dobili program posjete za naš jednonedjeljni boravak, taj program se nije poštivao. Sve nam je bilo nepoznato do posljednjeg trenutka. Ulazili smo u autobuse, ni ne znajući gdje idemo sve dok nas naš pratilac prevoditelj ne bi obavijestio o odredištu. Možda su razlog tome sigurnosne mjere opreza koje postaju sve složenije, pogotovo kada lider države Kim Jong-un prisustvuje nekom događaju.      

Početak zadatka

Dan za danom, s događaja na događaj, od jednog mjesta na drugo… Dok sam prolazio kroz prijestolnicu države koja već dugo izaziva kontroverze, pažnju mi je posebno privukla interakcija među običnim narodom: njihov način na koji razgovaraju jedni s drugima, uglađeno i kulturno ponašanje, poštivanje žena i starijih osoba. Činilo mi se da se radi o jednom civiliziranom društvu, uprkos njihovoj odsječenosti od vanjskog svijeta.   

Što se tiče vojne parade, koja je bila dio proslave u čast 105. godišnjice rođenja pokojnog vođe i osnivača Sjeverne Koreje Kim Il Sunga, to je već druga priča. Parada je započela defileom vojnih snaga koje su ponosno predstavile najnovija dostignuća u vojnoj proizvodnji ove države.

Parada je započela defileom vojnih snaga koje su ponosno predstavile najnovija dostignuća u vojnoj proizvodnji ove države

Odnosno balističke projektile dugog dometa koje bi mogle dosegnuti i do Sjedinjenih Američkih Država i biti opremljene nuklearnim bojnim glavama.

Nema sumnje da su Sjevernokorejci željeli pokazati svoju sposobnost da odgovore na svaki napad na svoju državu. Da su samouvjereni u svoje mogućnosti pokazao je i govor zamjenika predsjednika vladajuće Radničke partije na paradi u kojem je zaprijetio pokretanjem sveopćeg rata protiv Amerike i njenih saveznika u regionu u slučaju napada na bilo koji dio njegove zemlje, pa makar i jednim metkom.  

Drugačija slika

Jednoga dana, odveli su nas na mjesto koje je na mene ostavilo najdublji utisak. Radi se o novoizgrađenoj osnovnoj školi u kojoj djeca odrastaju učeći da vole svoju zemlju i njene vječne lidere. Dok sam obilazio školu, ulazeći u učionice i hodajući njenim hodnicima, shvatio sam koliko ova država vodi računa o svojoj djeci i njihovom odgoju. 

Drugoga dana, zatražio sam od našeg pratioca Sjevernokorejca da nas povede u neki od kvartova u gradu gdje bismo mogli vidjeti kako živi obični narod u ovoj državi. Bez priloga o stanju naroda u Sjevernoj Koreji slika koju bismo prenijeli o ovoj državi bila bi nepotpuna u njenim najvažnijim aspektima.

Naš pratilac se složio s tim, pa smo se taksijem uputili prema jednom kvartu, dok se prevodilac trudio pružiti što bolju sliku o svojoj državi. Kvart je bio prepun običnih građana. Većina ih je imala osmjeh na licu, koji je poručivao da je sve u redu. 

Razgovarao sam s nekima od njih, a ono što sam mogao primijetiti u razgovoru jesu ponos i dika na dostignuća svoje države i sve ono što im zemlja pruža. Jedan od mojih sugovornika zaprijetio je iz sveg glasa SAD-u, rekavši kako će dati sve što ima kako bi porazio neprijatelje. To su dobri ljudi na kojima se nisu vidjeli znakovi neimaštine, uprkos žestokim sankcijama pod kojima žive, ali i organiziran narod, što se može primijetiti prilikom ukrcavanja u autobuse, u metrou i željezničkim stanicama.       

Susret sa zamjenikom ministra

Laknulo mi je kada je naš pratilac i prevoditelj ispred Ministarstva vanjskih poslova rekao da je ekipi Al Jazeere odobren intervjuu sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Sjeverne Koreje Han Song-ryolom. To je bilo iznenađenje, budući da sam ga zamolio da nam dogovori sastanak s nekim od državnih službenika kako bi razgovarali o napetosti koja u posljednje vrijeme vlada na Korejskom poluotoku.  

Tokom intervjua, primijetio sam da Han pokazuje neuobičajenu sigurnost dok govori o spremnosti njegove države da se bori u slučaju bilo kakvog napada na njegovu državu.

Oskudna sredstva komunikacije na nivou telefonskih i internet mreža bili su najveća prepreka sa kojom smo se suočavali prilikom prijenosa vijesti iz Sjeverne Koreje.

U hotelu je bila samo jedna sala na prizemlju iz koje smo mogli komunicirati s ostatkom svijeta.   

Izvor: Al JazeeraViše iz rubrike BLOG
POPULARNO