Hrvatska u 21. stoljeću: Nemaš dijete – vrati porodicu

Osim definicije obitelji, u prijedlogu zakona stoji da roditelji prije svih biraju što će im djeca učiti te da djecu treba, između ostalog, učiti domoljublju (EPA)

U Hrvatskoj ništa novoga. Konzervativne katoličke udruge na čelu s HDZ-om opet su se malo zaigrale pa u novom obiteljskom zakonu i odmah postavili svoje maksimalističke zahtjeve. Jedan od njih je da nametnu definiciju obitelji. A ona se, prema prijedlogu novog zakona, sastoji isključivo od mame, tate i djece. Svi ovi uvjeti moraju biti kumulativno ispunjeni da bi se mogli okolini pohvaliti da imate obitelj.

Nemate dijete? Niste obitelj!

U 21. stoljeću takvih obitelji ima sve manje pa se, sasvim  očekivano, digla kuka i motika većine srednjostrujaških medija koji su počeli propitivati ovaj suludi prijedlog koji kao da je izašao iz nekog seoskog župnog dvora. A njega je predložila ministrica Nada Murganić, koja je nakon bure u čaši misnog vina dobila premijerovu jezikovu juhu pa je odmah povukla prijedlog s javnog savjetovanja.

‘Manjak domoljublja’

Za sada je prijedlog povučen, ali je nesumnjivo da će se opet pojaviti za neko vrijeme sa sličnim promjenama jer ovo nije jedini zakon koji ovako otvoreno Hrvatsku vraća u neka dobra stara mračna vremena. Osim definicije obitelji, u prijedlogu zakona stoji da roditelji prije svih biraju što će im djeca učiti te da djecu treba, između ostalog, učiti domoljublju. Taj pojam, doduše, još nije definiran, ali je nesumnjivo da će ga i uobličiti jer već danas je u Hrvatskoj moguće izgubiti posao, zdravlje ili glavu zbog pomanjkanja domoljublja.

U općoj vici tako je ostalo nekako po strani da će novi zakon o braniteljima, koji ogromnoj vojsci bivših boraca i njihovim obiteljima donosi niz privilegija koje će proračun do 2025. godine koštati 5,5 milijardi kuna (oko 750 milijuna eura). Vojsci od više od pola milijuna boraca pridružuju se i članovi nekadašnje Narodne zaštite pa je HDZ donio sasvim novi narativ nedavne povijesti, jer je dosadašnji govorio da se hrvatski narod s malobrojnim borcima, goloruk hrabro suprotstavio okupatorima. Prema prijedlogu novog zakona, hrvatskih boraca bilo je najmanje četiri puta više nego neprijatelja.

Ali, hajde kažite nešto protiv ovog zakona – odmah vas poklope zbog manjka domoljublja, a sad je red da se i zakonski u Obiteljski zakon ubaci da se djeca imaju učiti domoljublju kako bi mogli roditeljima zaprijetiti ako skrenu s domoljubne crte. Onda više nije tako teško zamisliti četverogodišnju Maju kako gađa svoje roditelje zobenom kašom jer su se pred njom usudili reći da je država pred raspadom i da valja koliko i crno pod noktom.

Thompson, tabloid i krunica

„Ajde, srce moje malo, reci: Hrvatska“, ozareno će mama dok drži žličicu ispred djeteta, dok je tata nagnut nad mamom da netko ne bi rekao da nisu obitelj.

„Fuj-acka“, reklo bi čedo koje je nedavno dobilo prve zube, a mama i tata bi uspaničeno krenuli zatvarati prozore kako ih susjedi ne bi optužili za manjak domoljubnog odgoja, uredno propisan i definiran zakonom. Trče po kući i traže onaj zadnji album Thompsona kojeg su dobili na trafici uz tabloid i krunicu, kako bi ga navili do daske pa nek se netko od sujeda usudi ih prijaviti policiji zbog preglasnog slušanja!

Nesumnjivo je da će ista ekipa koja je požurila javnosti podastrijeti ovaj srednjovjekovni kupus o obiteljima uskoro doći sa sličnim prijedlozima i da je ovo povlačenje samo mali predah prije konačnog rješenja. Zavaravaju se svi oni da je snaga javnosti spriječila povratak Hrvatske u mračno doba. Tako je, uostalom, bilo i s reformom obrazovanja, kada se prije nešto više od godinu dana samo u Zagrebu okupilo gotovo sto tisuća ljudi, prosvjedujući protiv gašenja reforme za koju su smatrali da im djecu vodi u bolju budućnost. Ta je reforma danas prošlost bez obzira na prosvjede, a nova se očekuje, i nemamo razloga sumnjati da će izgledati baš kao i prijedlog novog obiteljskog zakona.

Vojska siromaha i gladnih

Ostat će tako ruina od socijalne države, za koju je zadužena baš ova ministrica koja je predložila  promjene Obiteljskog zakona. Država svedena na kasu borcima i stranačkim priljepcima neće ništa izroditi nego vojsku siromaha i gladnih koja će biti brojnija od ovih više od pola milijuna prvoboraca.

„Reci Hrvatska“, ozareno će neki predsjednik HDZ-a, dok drži žličicu ispred tri i pol milijuna siromašnih, kojem neka predsjednica drži svijeću da netko ne bi rekao da nisu obitelj.

„Fuj-acka“, reći će taj netko od (ne)sretnika kojoj, ili kojem, će pružiti žličicu, a ovi će brže-bolje raspaliti Thompsona, da netko ne bi čuo da im država vrijedi koliko i crno pod noktom.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera