Kako je kraljica preživjela Brexit

Lijepo joj je kraljica Majka govorila: 'U slomljenom tijelu, slomljen duh' (AP)

Piše: Borna Sor

Mary je vrištala po jutarnjem salonu, pokušavajući izvaditi desertnu vilicu iz dlana. Krv je počela štrcati po čistom stolnjaku, zbog čega je Mary još jače vrisnula. Čuvari su provalili kroz vrata, izvučenih pištolja, spremni oduzeti život za krunu, no ostali su zatečeni.

Mary je – želeći istrčati kroz vrata – tresnula u jednog čuvara, odbila se do kineske carske vaze, koju su britanski istraživači “pronašli” i “otkupili” u doba opijumskih ratova, te zajedno s njom udarila u pod. Kraljica se proderala:

“Nosite je van, mičite mi je s očiju!”

Čuvari su odmah uhvatili jadnu Mary te je odvukli iz salona, dok joj je desertna vilica još stršala iz dlana. Šef osiguranja okrenuo se prema kraljici i zbunjeno je pitao:

“Vaše veličanstvo, je lʼ sve…”

“Miči mi se i ti s očiju!”, odbrusila mu je kraljica.

‘Napokon smo slobodni, Brexit je prošao’

Ostala je sama u jutarnjem salonu.

Ovo je prvi put kako je ubola vlastitu poslugu. Mrzila je takvo ponašanje i ponosila se time što nikad nije fizički napala sluge, jer njezini prethodnici u “toj kategoriji” nisu imali blistave rezultate. No pukla je – pogotovo blesavi osmijeh na Marynom licu kad je rekla: “Jeste čule, Ma'am, napokon smo slobodni, Brexit je prošao!”

Ako ju je već ubola, mogla ju je ubosti u oko. Netko drugi ju je trebao obavijestiti o tome čim se probudila, a ne da joj posluga govori što se događa u njezinom kraljevstvu. Otkrit će tko je odgovoran za to i njemu će zabiti vilicu u oko.

Pogledala je kroz prozor i pomislila na demokraciju. Od same pomisli povratila je malo u usta, ali je odlučila to progutati. Dok je ona kraljica, u Buckinghamskoj palači monarh neće povraćati po podu, to je još jedno od pravila koje ju je razlikovalo od prethodnika. Nije lagano biti kraljica ili monarh u 21. stoljeću, pomislila je. Na stranu globalizacija i demokratizacija svijeta koja ne slavi krvno nasljeđivanje, već stalni medijski pritisak koji je morala trpjeti cijelog života.

Ali, Elizabetha nikad nije bila kukavica i, unatoč tome što povijest nije bila na njenoj strani, odlučila je napraviti sve što je mogla kako bi bila kraljica na slavu svojoj zemlji i svojoj obitelji. Najstarija kraljica u povijesti. Najduži vladar u povijesti. Kraljica koja je smirila Irsku. Kraljica koja je pobijedila u svakom ratu, uključujući i u onom protiv Hitlera dok je još bila princeza. Kraljica pod kojom su Englezi osvojili Svjetsko nogometno prvenstvo…

Tako je zaspala. Kao dio vječnog ponosa svoje drevne kraljevine. A kakva se probudila?

‘U slomljenom tijelu, slomljen duh’

“Prljavi pelbs”, prosiktala je, “Glupa Mary, hrpa peona! Stoka sitnog zuba i stoka bezuba! Tko je zaista mislio da će izglasati ovu ludost? Veleizdaja, eto što je, čista veleizdaja!”, bilo joj je žao što je davnih šezdesetih redizajnirala palaču bez tamnice.

Lijepo joj je kraljica Majka govorila: “U slomljenom tijelu, slomljen duh.” Sad bi ih sve najradnije tamo postrojila. I Davida Camerona, i Nigela Faraga, i Borisa Johnsona, i sve ostale koji su joj uništili kraljevstvo zbog političkog blefa.

Nikad nije naginjala sadizmu. Ne bi im vadila ni zube, ni nokte, bacila bi ih da trunu u tamnici. Onom Johnsonu to bi dobro došlo. Boris. Boris? Kakvo je to imigrantsko ime? Njega bi trebalo zavezati za Stone of Scone i baciti u La Manche, da kao bova upozorava na granicu engleskoga zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa.

Kraljica je bila bijesna s pravom, odluka od izlasku iz Europske unije neće toliko promijeniti život građanima njezine monarhije i prekomorskoopljačkanih teritorija, barem ne odmah, koliko će promijeniti sve na čemu je ona radila cijeli život. Ne samo ona, već njezina obitelj, i sve ostale loze koje tisuću godina grade britanski imperij.

Nakon Brexita, Škotska je najavila izlazak. Sjeverna Irska referendum o ujedinjenju s Republikom Irskom. Samo od riječi republika kraljici se ponovno digao želudac. Gibraltar želi samostalnost. Od Ujedinjenog Kraljevstva ostat će Engleska i Wales.

“Wales! Oni su glasali za izlazak samo da se raspadnemo, sigurna sam!”, vrisnula je kraljica i zavitlala šalicu u indijsko zlatno ogledalo, koje su britanski istraživački “pronašli” i “otkupili” od maharadže Chandraporea u jednom od svojih imigrantskih ekspedicija.

‘Imam divne vijesti…’

Povijest će jasno pisati – “Elizabetha II, kraljica koja je izgubila kraljevstvo!” Lizzy the Loser! Irci će staviti njezino lice na svoj euro, Škoti će obnoviti Hadrijanov zid nasred njenog otoka, da zaustave “barbare” s juga.  Koliko treba – nakon što odu Škoti i Irci – da Commonwealth odluče napustiti Kanađani ili Australci?

Preplavila ju je blaga jeza. Za dvije godine, kad završi Brexit, postat će najgora kraljica u povijesti Engleske. Zašto baš pod njezinim mandatom, bilo bi bolje da je poginula u nekoj bitci. Što da napravi i izbjegne sramotu? Sve je izgubljeno – cijedile su je misli.

No odjednom, pojavi se blagi osmijeh na licu umorne kraljice. Tračak nade u teškoj glavi koja godinama nosi krunu. Pa, naravno, rješenje je tako jednostavno, kako ga se nije samo ranije sjetila…

U jutarnji salon utrčao je njezin muž, princ Filip.

“Lizzy, što se dogodilo, kažu čuvari da si ubola, Mary, je lʼ sve u redu?!”

“O, Filipe”, uzvratila mu je kraljica, “imam divne vijesti, odlučila sam se ubiti!”

Izvor: Al Jazeera