Na koncert sa bijelom trakom oko ruke

Nesrpsko stanovništvo u Prijedoru moralo staviti bijelu traku oko ruke 31. maja 1992. godine (Anadolija)
Nesrpsko stanovništvo u Prijedoru moralo staviti bijelu traku oko ruke 31. maja 1992. godine (Anadolija)

Piše: Ahmed Hrustanović

Historija je učiteljica života. Kolektivno pamćenje i prisjećanje na zločine koji su počinjeni u Bosni i Hercegovini nikada više do sada nije dolazilo u pitanje. U školskim udžbenicima je sve manje lekcija o ovoj temi. Ni sam narod, „običan puk“, ne pamti više, osim preživjelih žrtava i onih koji su osviješćeni i zarekli se na pamćenje i opominjanje.

Neki dan prekriše spomen-ploče na sarajevskoj Vijećnici kako se neki od političara ne bi uvrijedili na stvarne činjenice, kao da je na onim pločama upisana laž, a ne istina. Šta bi bilo kada bi prilikom posjete njemačke delegacije logoru Auschwitz natpis „Rad oslobađa“ na ulazu bio prekriven nekom zastavom.

Jučer je u Prijedoru i u mnogim gradovima Bosne i Hercegovine održan Dan bijelih traka, u znak sjećanja na prijedorske žrtve. Tog 31. maja 1992. naređeno je svim nesrbima da stanove označe bijelim zastavama ili čaršafima, a ako izlaze, da oko rukava nose bijelu traku, kako bi se razlikovali od drugih, baš kao što su Jevreji morali u Drugom svjetskom ratu.

Sa dženaze na veselje

Dok se jedni u bolu i suzama prisjećaju žrtava, drugi istog dana plešu na koncertima.

Ne bi čovjek ništa rekao, ali para oči i uši što je na Dan bijelih traka u Srebrenici, simbolu genocida, upriličen koncert TV-zvijezda u prepunoj Velikoj sali Doma kulture.

Suosjećanje sa drugim danas je na najnižem nivou. 

Nisam protiv veselja, nego sam samo za to da se povede računa kada se veselje organizuje i kad otići na njega.

Jer, odmalena smo učeni, u komšiluku kada je nekome žalost – i nama je. Na veselje ne smijemo pomišljati određeno vrijeme da ne uvrijedimo komšije…

Razumijem kulturnu manifestaciju „Dani Srebrenice“, ali još više odavanje počasti žrtvama.

Zapazio sam reakciju na društvenim mrežama:

“Kako bi nama (Srebrenčanima) bilo da neko organizuje koncert 11. jula na dan dženaze?“

Izvor: Al JazeeraViše iz rubrike BLOG
POPULARNO