Povorka plavih marama u Bihaću

Skup je mirno i dostojanstveno prošao ulicama Bišća i uputio se ka gradskom trgu (Al Jazeera)

Piše: Hadis Kurtović

U ponedjeljak se u Bihaću okupila čitava Krajina, njih nekoliko hiljada, od kojih su  većina žene koje nose hidžab. Protestnom šetnjom izrazile nezadovoljstvo odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) o zabrani nošenja vjerskih obilježja zaposlenima u pravosudnim institucijama.

Bio je to skup koji je odisao samo jednom idejom i zajedničkom mišlju, kako je na čelu skupa i pisalo: “Ne damo marame”!!

Povorka je krenula od dvorišta zgrade Islamskog pedagoškog fakulteta gdje smo dobili upute i smjernice mirne šetnje, a zatim polako i sigurnim krajiškim hodom uputila se ka divnoj Žegarskoj aleji koja je bila ispunjena plavom bojom gdje se more plavih marama protezalo kroz cijelu aleju.

Skup je mirno i dostojanstveno prošao ulicama Bihaća i uputio se ka gradskom trgu.

Slučajni prolaznici su zastajali i ostali bez daha posmatrajući ovu dugu povorku plavih marama.

‘Antireligijska odluka’

Plavo je nebo, a nebo je neograničeno pa tako i mi želimo da imamo neograničena prava kada je riječ o našoj nošnji marame, čulo se iz nepregledne povorke.

Skup je stigao na centralno mjesto održavanje šetnje gdje se čvrstim i krajiškim govorom obratila Smaila Balić, predsjednica Asocijacije studenata Islamskog pedagoškog fakulteta.

“Odlučili smo se na ove proteste radi iskazivanja nezadovoljstva odluke VSTV-a. Ova odluka nije samo antiislamska nego i antireligijska, međutim najviše se potencira to pitanje hidžaba, iz tih razloga smo se odlučili na ovu mirnu šetnju. Mi želimo poslati poruku da ne želimo i nećemo dopustiti da budemo ograničene. Tražimo i zahtijevamo da VSTV-e razmisli o ishitrenoj i nepromišljenoj odluci te da istu povuče – rekla nam je Smaila Balić.

Odluka VSTV-a

Skup je dobio poruke od naših vrlih alima koji su svoje nezadovoljstvo iskazali i zahtijevali da se odluka što prije dokine.

Ne znam koliko će uticati ova mirna šetnja na odluku VSTV-a, ali znam da je interpretatorica ilahije “Ne dam vjetru da mi maramu skida”.. dirnula sve prisutne, nadajmo se da će i njih.

Izvor: Al Jazeera