Jednu atomsku bombu, molim vas!

Ne treba nam više vojska, oklopnjaci, tenkovi, puške ili meci (EPA)

Hrvatska je upravo povećala svoja vojna izdavanja u predbožićnom proračunu. Osim branitelja i vojske razvija se novi sustav nacionalne i domovinske sigurnosti.  Kupuju se novi helikopteri, nabavlja se nova oprema, neki čak tvrde da je od Thompsona naručen novi ratni album. Čemu sve to?

Premijer Plenković objavio je kako postoje sigurnosne prijetnje, a prijestolonasljednica Kitarović direktno je prozvala BiH kao najveću prijetnju Hrvatskoj. S obzirom na to kako su Kučan i Izetbegović dijelili Hrvatsku na salveti, takva je paranoja razumljiva.

Naravno, Bosna i Hercegovina nije jedina opasnost po Hrvatsku. Tu je uvijek prisutna Srbija, koja iz godine u godinu šalje sve više terorista na hrvatske obale. Ili turista, sad više ne znam. Ali znam da dolaze kod nas na more, vesele se, pristojni su i sve uredno plaćaju. Tipično pretvaranje, sigurno jedva čekaju da nam ukradu naše blago, da, da, prokleti hobiti. Neće nikad ukrasti naše blago.

I ti Mađari mjerkaju nas već stoljećima. Otkad je ban Jelačić okrenut prema jugu, ponovno su provirili glave i žele uzeti Rijeku nazad. Sad kad je postala europska prijestolnica kulture, još je veća nagrada. Mađari su fin narod, ali Rijeka je San Francisco Balkana, ne možemo prepustiti situaciju njihovoj dobroj volji i samokontroli.

Crna Gora nas još i najviše plaši. Prešutljivi su. Ništa ne zveckaju oružjem. Ti su najopasniji. I crna je opasna boja. Crna mamba, crni pojas, crni palac koji vam je trebao pogledati doktor. Nema opuštanja pred Crnom Gorom, i oni žele naše blago.

Sloveniju ni ne moram valjda spominjati. Slovenija nam je ukrala Piran, u koji su stavili svoje nosače aviona, ukrala Svetu Geru, na koju su postavili balističke rakete, ukrala štednju Ljubljanske banke, kojom su kupili dva vojna satelita i preoteli našeg Jakova Faka, brončanog biatlonca. Da – biatlonca! Dakle, Slovenija javno i bez srama naoružava ljude i time se hvali po Olimpijskim igrama! Dokle će šutjeti međunarodna zajednica, Michael Owen i C. C. Capwell? Dokle?!

Svi žele naše blago

Istina je posve jasna – u okruženju smo. Ne računam Italiju jer – nevezano s tim što vam rekli učitelji i profesori – Hrvatska ne graniči s Italijom. Naša granica izmišljena je jednako kao seksualni život inženjera. Da, morska granica, ha-ha-ha… Što je sljedeće, je l’ zračno graničimo s Njemačkom?

Čak i ako ne računamo geopolitičku prijetnju Rusije, islamskih terorista i neprijatelja iznutra, možemo reći da je situacija zaista opasna, kao što kaže prijestolonasljednica Kitarović. Svi žele oteti naše blago. Prljavi hobiti.

Zato je predloženo da se baci ogromna količina novaca u obranu. Jer gladni će izdržati ako znaju da štitimo naše blago. Bolesni će istrpjeti ako znaju da čuvamo naše blago. Umirovljeni će poživjeti samo da se mi pobrinemo za naše blago.

No, jedna stvar me muči. Do kada? Hrvati su očito spremni ratovati, ali ne predugo. Radi li se ovdje o mudroj investiciji u sigurnost i odvraćanje napada ili, kao što bi rekli ciničniji, krađi od naroda? Nepotrebnom naoružavanju, čija je svrha zarada vojne industrije, trgovaca oružjem i provizije uključenih političara, a sve plaćaju porezni obveznici.

Zanimljiva je tu kvaka 22. Siromašan narod kupuje oružje zbog moguće nestabilnosti i postaje još siromašniji. Što je siromašniji, to je nestabilnost veća, a time i potreba za daljnjim naoružavanjem i tako ukrug.

No, ja nisam cinik iako mi je djedova obitelj po majci bila, ali su se prekonformili prije rata. Ja vjerujem da je opasnost stvarna i da nam svi žele nažao. I ne samo susjedi već cijeli svijet. Ništa ne vjerujem Svetom Kristoferu i Nevisu. Da mogu, ukrali bi nam Dalmaciju čim trepneš. I onaj Novi Zeland. Je lʼ se itko zapitao što se dogodilo sa Starim Zelandom? O tome nitko ne priča.

Hrvatska je, doduše, u NATO-u, ali s dolaskom Trumpa NATO je aorist. Prošlo svršeno vrijeme. Ako će Baltik prepustiti Rusiji, tko kaže da Trump neće prepustiti Balkan slovenskoj imperijalističkoj politici? Ipak je on slovenski zet, a krv nije voda. Samo 80 posto.

Bombu kupimo na kredit

I zato smatram kako je vrijeme da nabavimo atomsku bombu!

Znam, znam što ćete reći. “Što?! Jesi ti normalan?! Zašto samo jednu?!” Ali jedna je dovoljna. Nije nam cilj ikad je baciti, nego je imati samo kao prijetnju.

Činjenice su činjenice. Zemlje s atomskim bombama nitko nije napao. Svi ratovi vode se na dijelovima planeta koji nisu zaštićeni nuklearnim štitom. Mi smo to svi iskusili, kao što to sad iskušavaju Sirija i Ukrajina. Atomska bomba znači mir.

Mnogi bi mogli prigovoriti da je nabavljanje atomskog oružja nemoralno, ilegalno i protivno međunarodnim sporazumima. Slažem se, ali isto je sa zapadnjačkim proizvodima napravljenim izrabljivanjem djece u jugoistočnoj Aziji. Ako koristite mobitel ili nosite zapadne marke, već ste na mojoj strani.

I ono najbitnije, uštedjet ćemo novce. Ne treba nam više vojska, oklopnjaci, tenkovi, puške ili meci. Novac možemo uložiti u bolnice, škole, obrazovanje građana. Sve one društvene institucije koje zaista stvaraju stabilno i slobodno društvo. A otkud nam novci za to stravično oružje?

Bombu kupimo na kredit i vozimo je po domovini. Po svim selima i gradovima, izlažemo je po kulturnim domovima i folklornim dvorana. Ljudi će platiti ulaznice, okinuti neki selfie. Možemo bombu iznajmiti kao scenografiju na koncertu Opće opasnosti ili može gostovati u novoj sezoni Farme.  Sigurno će biti i turistički hit. “Bomba s turistima na Plitvicama” ili “Na Zrću je – prava bomba!”

No, ono najbitnije jest sigurnost. Nitko nas se neće usuditi napasti. Nacija koja se brani od nepostojećih neprijatelja… što je tek spremna napraviti stvarnom neprijatelju?

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera