Voda iz pipe je najveće bogatstvo

Zaštita vode je pitanje opstanka (AFP)
Zaštita vode je pitanje opstanka (AFP)

Voda, zrak, sunce… Ko je vlasnik tih resursa? Pitanje je donekle čudno, ali danas ništa nije nemoguće. Sve je na prodaju. Zar nisu do jučer prodavali kvote (količine) CO2 koje se mogu ispustiti u atmosferu? I šta se s tim promijenilo – imamo 2016. koja je najtoplija godina u historiji mjerenja.

Hoće li Pariski sporazum (koji je možda okasnio) nešto popraviti, ostaje da se vidi.

Neke stvari, jednostavno, treba napraviti na vrijeme. Tako je Parlament Slovenije sa 64 glasa “za” i nijednim “protiv” potvrdio zaključak da se “pravo na vodu za piće” upiše u Ustav… U skladu s Ustavnim zakonom, u Ustav će biti unesen novi član (70a) kojim se potvrđuje da svako ima pravo na vodu za piće, da su izvori vode javno dobro u upravljanju države te da vodeni resursi služe, prije svega, “trajnoj opskrbi stanovništva vodom za piće”, odnosno, “vodom za opskrbu domaćinstava i u tom dijelu nisu tržišna roba”.

U raspravi u Parlamentu premijer Miro Cerar je pohvalio sudjelovanje struke, politike, ali i zainteresovanost javnosti, i naglasio viziju “zelene i moderne Slovenije”. Također, upozorio je na stalni rast stanovništva, klimatske promjene i sve veće apetite, pohlepu i interes korporacija za taj vitalni resurs. Zato je zaštita vode pitanje opstanka.

“To da možemo skoro svuda u Sloveniji piti vodu iz česme, ne podrazumijeva se samo po sebi. To je privilegija koju moramo sačuvati ne samo za sebe već i za buduće generacije”, rekao je Cerar.

Naravno, neko se može upitati: Zašto pisati u Ustav nešto što je logično i što se podrazumijeva? Ali, danas se ništa ne podrazumijeva. Iskustvo nas uči da stranke na vlasti prodaju sve što im dođe pod ruku (kao da su trgovci, a ne državni funkcioneri ili poslanici), udovoljavajući interesima privatnog kapitala, a pravdajući se time da država nije dobar gospodar. Što je donekle tačno, ali zar oni ne postavljaju svoje kadrove u javna preduzeća?!

Pripada svima, a koriste rijetki

Koliko se puta do sada desilo da su najbolja poljoprivredna zemljišta pretvorili u građevinska, jer je njihova cijena desetostruko viša. Ili, vodeni pojas na rijekama i jezerima koji su zaposjele (neprimjerene) kuće i vikendice, a opštine su to naknadno odobrile i aminovale da bi naplatile komunalnu rentu. U svakom slučaju, ne preduzimaju ništa da se zaštiti kolektivno dobro.

Isto se treba upitati kada je riječ o šumama, nacionalnim parkovima, strateškim sirovinama i drugim državnim bogatstvima koja pripadaju svima, a sad ih koristi mali broj ljudi i izvlači profit – kao da je to njihova očevina koju još nisu upisali u gruntu. Posebno je zanimljivo kako se stranke nakon izbora grčevito bore za određene opštinske ili državne resurse i upravu nad njima, jer to doživljavaju kao plijen koji će podijeliti između sebe.

Voda je definitivno najveće bogatstvo. Ono što je danas nafta (crno zlato), sutra će biti pitka voda (obična i mineralna) kojom su sve države u regionu veoma bogate. Privatni kapital je već odavno ispružio pipke i bacio oko na njih. Da ih kupi i preprodaje uz ogromnu dobit. Pitanje je koliko je država jaka i sposobna da se zaštiti od takvih pokušaja.

Zato je Slovenija proglasila vodu za “neprofitni resurs” i time odstranila mogućnost korporativnog manipulisanja sirovinama koje ne mogu biti predmet trgovanja ili sticanja profita. Na sličan način treba posmatrati i hranu, ali i sunce i zrak… Ne bi me začudilo da jednog dana neko kupi koncesiju na sunce i naplaćuje svjetlost i grijanje (osim kad je oblačno).

Ili, zrak – što je posljednji dokaz da smo živi.        

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera Više iz rubrike BLOG
POPULARNO