Ko rasplamsava plamen nad BiH

Čović će u Zagrebu odlučiti hoće li oblizati kažiprst i palac i ugušiti fitilj u ćoravom balkanskom fenjeru ili će plin odvrnuti jače (Al Jazeera)

Piše: Izet Perviz

Sve ovo oko hapšenja bivših bojovnika HVO-a postaje dozlaboga ozbiljno. Svojim napalm-izjavama predsjednica Republike Hrvatske, premijer, ministri i saborski zastupnici uspjeli su da hrvatsko pučanstvo u Bosni i Heregovini upregnu u svoje političke karuce. Vatra je upaljena.

Razbuktavanju te vatre svojim puhanjem doprinose i političari iz Hrvatske demokratske zajednice BiH. Krenula je priča o ugroženosti, o selektivnom hapšenju, o diskriminaciji… A Dragan Čović ide u Zagreb na konsultacije. Tamo će odlučiti hoće li oblizati  kažiprst i palac i ugušiti fitilj u ćoravom balkanskom fenjeru ili će plin odvrnuti jače.

Svoje mjehove prema tom plamenu uperila je i Crkva. Ništa začuđujuće, iako Crkva prvi put reaguje ovako žestoko na sama hapšenja. Obično su pojedini njeni službenici držali mise ratnim zločincima koji su se vraćali iz bjelosvjetskih zatvora. Ovdje se ratni zločinci slave poput blaženih.

Scenario nakon kojeg je sve moguće

Ipak, najdublji udisaj u pripremi da svom snagom puhnu, pripremilo je Vijeće branitelja Federacije BiH, koje za sebe kaže da okuplja 70 organizacija bivših pripadnika Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane. Njihovi zahtjevi bačeni u javnost nakon skupa u Orašju odišu zlokobnošću.

Vijeće je zatražilo hitno puštanje uhapšenih bivših bojovnika, kao i „proglašenje nevažećih svih budućih naloga za hapšenje i drugih kaznenih naloga prema bilo kojem drugom pripadniku Armije BiH i HVO-a“. Dakle, niko od pripadnika Armije BiH i HVO-a nije mogao počiniti zločin. To su bili uniformisani anđeli.

Oštrina tona u njihovom saopštenju je sablasna i sluti na zlo: „Ukoliko se ne udovolji ovim zahtjevima, Vijeće branitelja FBiH, odmah ili najkasnije u roku od tri dana, poduzeće mjere koje će biti usmjerene prema Republici Srpskoj, od kojih će jedna biti blokada svih magistralnih i regionalnih puteva koji vode iz Federacije BiH u RS…“  

Očito je da onaj ko stoji iza ove ucjene neće birati sredstva. I djeca već znaju čemu vodi ovakva blokada. Političari koji se trenutno nalaze na čelu ovog entiteta jedva čekaju takav scenario. Tada bi sve bilo moguće, pa i uskrsnuće Herceg-Bosne… A Babo se već vratio kući.

Posthumna osuda

Treba se osvrnuti unazad i prisjetiti se prve izjave premijera Hrvatske glede hapšenja u Orašju. Odmah je povikao: „Koncept udruženog zločinačkog poduhvata nam je neprihvatljiv!“ I ptice znaju da je to koncept Haškog tribunala. Pominje se i u prvostepenoj presudi u slučaju „Prlić i ostali“.

Nekadašnji predsjednik vlade Herceg-Bosne Jadranko Prlić i njegovi drugovi nepravomoćno su osuđeni zbog sistematskih zločina nad Bošnjacina, osmišljenih u okviru udruženog zločinačkog poduhvata u kojem su učestvovali i najviši politički i vojni zvaničnici Republike Hrvatske, predsjednik Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak, i načelnik glavnog stožera HV-a general Janko Bobetko. Udruženi zločinački poduhvat imao je za cilj pripajanje dijelova Bosne i Hercegovine Hrvatskoj, kako je to zaključilo Pretresno vijeće. Vijeće je zaključilo i da je rat HVO-a i HV-a protiv Armije BiH međunarodni.

U martu ove godine Hrvatska Vlada je zatražila da se kao „prijatelj suda“ uključi u žalbeni postupak u predmetu „Prlić i ostali“. Tim zahtjevom nastoji se osporiti zaključak Pretresnog vijeća vezan za „udruženi zločinački poduhvat.“ Na kraju zahtjeva navodi se: „Posthumna osuda predsjednika Tuđmana, ministra Šuška i generala Bobetka predstavlja kršenje međunarodnog prava i njihovih ljudskih prava.“

Apelaciono vijeće u slučaju „Prlić i ostali“ zasjeda na proljeće. Prihvati li zaključke Pretresnog vijeća, Hrvatska će biti proglašena agresorom na BiH. Nije li Plenković iz ovih razloga, ničim izazvan, krenuo u priču o neprihvatanju koncepta udruženog zločinačkog poduhvata? Nije li se radi ovoga iz Hrvatske raspalio ovoliki plamen, koji bi mogao da se pretvori u pravi požar i zahvati cijelu „balkansku prašumu“?

I na kraju, kada bi čovjek sebi dozvolio toliku drskost, kada bi pristao da ga uvuku u svoje teorije urote, onda bi se pitanja: „Zašto su uhapšeni baš uoči Svih svetih?“ i „Zašto dva dana nakon Plenkovićeve posjete Sarajevu?“ mogla postaviti u sasvim drugom 

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera