Vrana vrani oči ne vadi

Zanimljivo je da je Bilsena Šahman, nakon jednomjesečnog pritvora, puštena na slobodu uz mjere ograničenja kretanja (Klix.ba)
Zanimljivo je da je Bilsena Šahman, nakon jednomjesečnog pritvora, puštena na slobodu uz mjere ograničenja kretanja (Klix.ba)

Piše: Nihad Đozić

“Presumpcija nevinosti” je najvažniji princip demokratskog društva i nezavisnog sudstva u odnosu na zakonodavnu i izvršnu vlast u jednoj državi. “Imunitet zastupnika” je odličan demokratski instrument, da se ne bi neko, zbog različitih političkih mišljenja, politički obračunavao s njima preko represivnih organa. Ali, gdje je granica koja se nikako ne smije preći?

U slučaju Bilsene Šahman (SBB), koja je izabrana kao (zamjenski) zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH (nakon što je njen kolaga iz stranke Sead Jusić imenovan za zamjenika ministrice odbrane BiH), to ima obrnutu logiku. Znači, neko ko je u postupku, dobit će imunitet i, ako se uzme u obzir faktor vremena, lako može doći do zastare.

Za one koji ne prate redovno političku i pravosudnu scenu u BiH da podsjetimo kako optužnica tereti Farhudina Radončića, Bakira Dautbašića, Zijada Hadžijahića i Bilsenu Šahman da su kao organizovana grupa počinili krivično djelo ometanja rada pravosuđa i davanja, odnosno primanja nagrade, što je “trgovina uticajem”. Zapravo, jedan od najraširenijih oblika korupcije u BiH. Karcinom koji je odavno metastazirao, ali je nejasno kako pacijent i dalje živi.

Sumnjiv moral

Ne znam koliko su gromoglasno Bilseni Šahman aplaudirale njene (nove) kolege u Zastupničkom domu, ali je “slučaj” doista neobičan jer otvara mnoga etička pitanja i još više srozava, ionako, sumnjiv moral političkih elita u Bosni i Hercegovini. Kad se čini da više ne mogu potonuti dublje, političari u BiH pronađu novu “rupu u zakonu” (koji su sami izglasali) da bi zaštitili svoje stranačke kolege.

Građani to u čudu gledaju i ne mogu vjerovati bez obzira na to što su odavno morali naučiti da “vrana vrani oči ne vadi” i da su političari tu radi sebe, a ne radi njih… Pogotovo što je Centralna izborna komisija rekla da nema prepreka (valjda formalno-pravnih), a Mandatno-imunitetska komisija se, naravno, složila s tim.

Tako smo došli do neobične situacije da u zakonodavnim (pa i izvršnim) organima sjede ljudi koji su u postupku, ili su pravosnažno osuđeni, ili su ležali u zatvoru za korupciju i gospodarski kriminal. Gdje je tu moral, gdje je osobna odgovornost i odgovornost prema građanima koji su, očigledno, samo sredstvo u rukama vještih političara.

Zanimljivo je da je Bilsena Šahman, nakon jednomjesečnog pritvora, puštena na slobodu uz mjere ograničenja kretanja, da bi na kraju, u septembru 2016. Sud BiH svim optuženim “ukinuo mjere zabrane”. Jer, kako bi novopečena zastupnica mogla putovati (u parlamentarnim delegacijama) po Evropi i svijetu.

Naravno da iskreno vjerujemo u nezavisnost svih grana vlasti (izvršne, zakonodavne i sudske), ali je zanimljivo kako su događaji terminski usklađeni kao da ih neka tajna ruka uređuje. Sve se na kraju “posloži” u harmoniju političke strukture i moći, dok su političko stanje u državi i ekonomske prilike građana sve gori i gori.

Samim tim, i nezadovoljstvo.

Do kada će to trajati, niko ne može sa sigurnošću predvidjeti, jer je očigledno da u Bosni i Hercegovini osim racionalnih vladaju i iracionalni procesi razmišljanja i prakse… Koja će, jednom, sama sebi doći glave. Samo treba biti strpljiv. Ako je to dovoljno.

Izvor: Al JazeeraViše iz rubrike BLOG
POPULARNO