Usrećivši mališane, sebe smo još više

Kako izgleda jedan dječiji dan u Sarajevu (Ustupljeno Al Jazeeri)
Kako izgleda jedan dječiji dan u Sarajevu (Ustupljeno Al Jazeeri)

Piše: Nedim Botić

Djeca u bogatijim sredinama razmišljaju i maštaju o novom Playstationu 4, Xboxu, mobitelu, skuteru ili tabletu.

Nažalost, mnoga djeca u našoj zemlji imaju drugačije brige, šta će danas jesti ili hoće li imati jednu marku da kupe sebi užinu u školi. Takva je i sudbina bošnjačke djece u Rogatici.

U petak 15.01.2016. godine je otpočela realizacija zimskog raspusta i odmora u Sarajevu za svu povratničku djecu iz Rogatice, ukupno njih deset.

Teški uslovi života

U Rogatici živi ukupno jedanaestoro povratničke djece, od čega ih sedam pohađa osnovnu, a četvero srednju školu. Zbog teške ekonomske situacije, roditelji nisu u stanju da im osiguraju ono što njihovim vršnjacima u drugim krajevima ne manjka.


Djeca školsku godinu započela bez udžbenika,
sveski i pribora [Al Jazeera]

Povratnici žive u izuzetno teškim okolnostima, bez osigurane egzistencije i elementarnih uvjeta života. To se odrazilo i na položaj djece koja su ovu školsku godinu započela čak i bez udžbenika, sveski i pribora.

Nemaju osiguran ni prijevoz do škole, što im dodatno otežava  situaciju. U sličnoj poziciji se nalaze i njihovi vršnjaci drugih nacionalnosti, jer siromaštvo ne bira. Svi se oni bore za opstanak, nadajući se nekim boljim vremenima.

Spomenuti razlozi su podstakli UG „Svitanje“ iz Sarajeva da 13.09.2015. obraduju rogatičke mališane sa školskim potrepštinama, torbama i priborom u sklopu akcije „Dajte im razlog za osmijeh“.

Kako i sam naziv kampanje poručuje, ovim humanim i nadasve plemenitim činom se pokušalo djeci vratiti osmijeh na lice pred početak nove školske godine i odaslati im se jasna poruka da ih neko voli i o njima misli i brine.

Tom prilikom je Medžlis IZ Rogatica na čelu s glavnim imamom, Amelom-ef. Kozlićem, uputio apel svim ljudima dobre volje da pomognu povratničkoj djeci iz Rogatice putem školskih stipendija, donacija, obezbjeđivanja udžbenika i školskih potrepština i užina.

Rezultat toga je plemeniti projekat „Školarci Rogatice“ koji će biti realizovan u više etapa do kraja školske godine. Djeci na području Rogatice su zajedničkim radom Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ-a, Udruženja Svitanje te Fondacije Muharem Berbić osigurane stipendije za ovu školsku godinu i kompletnu zimsku odjeću.

Pored toga osigurana im je užina kroz prehrambene pakete, nova obuća i odjeća, zimske tople jakne, pantalone i drugi neophodni predmeti. 

Takođe, svim rogatičkim mališanima je organizovan zimski raspust i odmor u Sarajevu. Deset rogatičkih mališana predvođenih glavnim imamom MIZ Rogatica Amelom-ef. Kozlićem tokom raspusta borave Sarajevu.

Cilj organizatora je da djeci pokažu da postoji neko ko ih voli i kome su bliski, iako ih možda daljina dijeli.

Bogat edukativni program

Za male goste je pripremljen raznovrstan sedmodnevni program tokom kojeg će školarci posjetiti značajna kulturno-historijska mjesta. Tokom proteklog vikenda su održani izleti na Bjelašnicu i škola skijanja, a radnim danima će posjećivati i Olimpijski bazen na Otoci gdje će imati obuku plivanja.

Trideset vrijednih volontera stalno će biti na raspolaganju mališanima kako bi ispunili sve njihove potrebe.

Kako izgleda jedan dječiji dan u Sarajevu?

Dan započinje s ranijim ustajanjem te doručkom koji traje od 7:30 do 8:30. Nakon toga se prelazi na aktivnosti predviđene tog dana (skijanje, klizanje, posjeta kulturno-historijskim objektima). Ruča se u gradu, a potom djeca idu u školu plivanja na Olimpijskom bazenu Otoka u terminu od 15-16 sati. Nakon povratka u internat, programom su predviđene slobodne aktivnosti (društvene igre, stoni tenis, itd.).

Večera je zakana u 18 sati, a nakon večere su predviđeni interaktivni seminari s pažljivo odabranim temama prilagođenim uzrastu djece.

Nakon svakog seminara za djecu su pripremljene kreativne radionice u sklopu kojih djeca imaju mogućnost da razviju i iskažu svoje talente i sposobnosti. Seminare i radionice vode stručne i kvalifikovane osobe, pedagozi i psiholozi.

U toku radionica su pripremljene i pauze na kojima se djeca mogu okrijepiti slatkišima, sokovima, grickalicama. Radionice završavaju u 22 sata i nakon toga se ide na počinak.

Djeca su bogatstvo

Udruženje „Svitanje“ iz Sarajeva već duži niz godina potpomaže talentovane i učenike slabijeg materijalnog stanja kroz edukativne i humanitarne projekte. Projekat „Školarci iz Rogatice“ je tako samo nastavak tog časnog niza, ovaj put podrške povratničkoj djeci kojima je raspust u Sarajevu zaista divan znak pažnje i ljubavi.

„Nama je bitno da djeca usvoje pozitivne vrijednosti tokom ovog raspusta, da će nakon završetka radionica steći značajna iskustva i znanja koja će moći primijeniti u svojim životima i školama. Nadamo se da će izvući pouku iz ovog druženja i da će i oni nekada pomagati drugim školarcima i pružiti im podršku, kao što mi njima pružamo tokom ovih dana i mjeseci“, istakao je Mahir Agić, predsjednik Udruženja „Svitanje“ iz Sarajeva.

Djeca su bogatstvo ovog svijeta. Njihova sreća, dobrobit i uspjeh trebaju biti prioritet svih nas. Koliko god da je dječija suza teška, toliko je i njihov osmijeh ono što osvjetljava našu stvarnost.

Osmijeh na njihovim licima se nije mogao sakriti, a time se povećala i naša sreća. Usrećivši djecu, usrećili smo i sami sebe.

Nadamo se da će nas ovaj projekat podstaći da nastavimo zajednički raditi i s drugom djecom u drugim područjima naše zemlje. Kod mladih trebamo razvijati kreativne sposobnosti, te ih naučiti da razmišljaju kako u budućnosti mogu biti korisni članovi društva i države.

Izvor: Al JazeeraViše iz rubrike BLOG
POPULARNO