Mladi Bišćanin pročitao 700 knjiga

Tematika koju Hadis najviše voli je savremeno razumjevanje islama u današnjem vremenu (Ustupljeno Al Jazeeri)

Piše: Sanadin Voloder

Bišćanin Hadis Kurtović (22) student je četvrte godine Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, odsjek Socijalna pedagogija i duhovna skrb. Vrlo je uspješan student i inteligentan mladi čovjek koji nerado otkriva tajnu da je pročitao blizu 700 naslova, dok u svojoj privatnoj kolekciji ima oko 400 knjiga. Uz to je član tri biblioteke i redovni posjetilac svih sajmova knjige u regionu.

Ljubav prema knjizi i intenzivnom čitanju javila mu se kaže još dok je bio učenik petog razreda osnovne škole, kada je samo u jednoj školskoj godini pročitao sve obavezna lektire koje mu je nastavnica stavila u obavezu.

Čitanje je dnevna molitva

“Nakon toga nastavio sam sa čitanjem i drugih romana i lektira da bi u sedmom razredu dobio na poklon 23 knjige iz edicije Visokog saudijskog komiteta pod nazivom ‘Porodična islamska biblioteka’. Tada mi se javlja veliko interesovanje za islam, gdje isčitavajući tu ediciju došao sam do osnovnih saznanja o islamu. Potom upisujem medresu gdje sam svoju ljubav prema knjigama i čitanju još više povećao. S obzirom da sam imao dosta slobodnog vremna u prosjeku sam čitao sedmično knjigu ili dvije ovisno o vremenu. U srednjoj školi sam počeo i da kupujem određena djela koliko su mi financije dozvoljavale“, priča nam raspoloženi Hadis.

Raznolik je diapazon Hadisovih zanimanja kada je riječ o knjizi.

Čitao je, kaže, romane, časopise, islamsku literaturu, te stručne knjige i enciklopedije iz oblasti sociologije, filozofije, psihologije i pedagogije.

“Tematika koju najviše volim je savremeno razumjevanje islama u današnjem vremenu, autora Tarika Ramadana i njemu sličnih mislioca. Poznati filozof Hegel kaže da je čitanje “dnevna molitva modernog čovjeka”, prema tome, čitanje je zaista jedna vrsta molitve odnosno po islamskom svjetonazoru to je jedna vrsta ibadeta (Bogu ugodnog djela) ako se čini u ime Allaha dž.š., stoga za mene knjiga prestavlja jednu vrstu ibadeta”, zaključio je Kurtović.

Kada je u pitanju stjecanje znanja na fakultetu i njegovo intenzivno čitanje, Hadis priznaje da više uči čitajući nego polažući ispite, ali naravno da bi neko više učio iz knjiga treba imati plan čitanja i bilježiti određene informacije koje će zapisati u bilježnicu i kasnije se na to vratiti kako bi se podsjetio na te informacije.

Na kraju nam je otkrio tajnu o tome kako priprema roman koji indirektno tretira knjigu i čitanje i koji govori o tome kako se kroz čitanje sazrijeva i dolazi do intelektualni dubina, a roman bi trebao nositi naziv „Vijećnica“.

Izvor: Al Jazeera