Zdravo, dobro veče!

Williams je održao lekciju svima koji su u Beogradu održali koncert prije njega (Tanjug)

Piše: Dušan Hadži Nikolić

Na Balkanu ništa ne može da prođe bez previranja pa ni koncert svetske mega zvezde, jedne od retkih koja je došla u ovaj deo sveta u vreme svoje najveće popularnosti, u zenitu svoje muzičke karijere. Ne kao većina koja ovde dođe kada je već „islužena“.  

Robi Vilijams, došao je u Beograd, kako je i sam priznao, ne znajući šta da očekuje i održao koncert za pamćenje. Jedan od onih zbog kojeg ste već u toku koncerta svesni da je posebna privilegija biti tu i slušati šta radi možda, trenutno jedina autentična muzička zvezda. ž

Nije Robi u Beograd došao sa svojom binom za turneje, na kojoj se pomera pod, pada voda i dešavaju se razne kerefeke koje bi trebalo da pojačaju utisak, ne, bio je na običnoj bini, bini sa reflektorima bendom i mikrofonima i žargonski rečeno, pokidao!

Ređao je svoje najveće hitove i ostajao zapanjen kako beogradska publika u jedan glas svaku pesmu peva od reči do reči, ”Let Me Entertain You”, ”Rock DJ”, ”Come Undone”, a onda, ”Road To Mandalay”, publika peva u glas, Robi bez teksta, bosonog po beogradskoj kiši, spušta se na kolena i poklanja čitavoj publici, vidno zapanjen reakcijama koje dobija od publike.

Politički bućkuriš

„Mislim da smo kliknuli, da smo se povezali vi ja, šta kažete?“ Rekao je 41-godišnji Britanac i kliknuli smo, zabavljao se on na bini, zabavljali smo se mi u publici dok je kiša padala po svima. Pevao je i pesmu svojoj ćerki, zajedno sa publikom i sve snimio mobilnim telefonom. Njena želja je bila ”Twinkle, Twinkle Little Star”.

A onda je nastavio sa koncertom koji je trajao puna dva sata, a tekao je kao u jednom dahu. Mnogo puta se Robi izvinjavao Beograđanima što nije ranije u svojoj karijeri  došao, a svom bendu poručio, „Je l’ vidite da me znaju ovde, a vi niste verovali“.

Bližio se kraj koncerta, a ja sam postao još svesniji da je Robi „objasnio“ i održao lekciju svima koji su ovde bili pre njega, a bogami i posle njega ko bude dolazio. Dugo je koncert broj jedan za mene bio nastup AC/DC ali od sada, Robi je kralj.

Odlazeći sa bine, ponovo je rekao kako u Srbiju mora da se vrati, da nije očekivao to što ga je snašlo i da će svima pričati o Srbiji, a da će kišno beogradsko veče posebno pamtiti. Posebno se zahvalio što je srpska fudbalska liga Premier ligi podarila Vidića, Kolarova i Matića.

Fenomenalan kraj izvanrednog koncerta.

Ipak, politički bućkuriš i trka regionalnih portala za klikovima su bile jače i od vrhunske večeri. „Robi: Zagreb, dobro veče“, bili su naslovi za klik više i senzaciju. Krenula su prepucavanja, komentari, međusobne balkanske prozivke i ismejavanja.

Da li je i bitno šta je čovek rekao, Beograd, Zagreb, Sarajevo, Ljubljana, Podgorica, Skoplje… da li je zaista to važno? Da li se, zaista, neko još bavi time? Da li je forma bitnija od suštine? A suština je da je koncert bio sjajan, da je u publici osim Beograđana sasvim sigurno bilo i ljudi iz regiona, da smo se svi dobro zabavili, da je Robi ostao bez teksta, a priznaćete, šta je sve doživeo u svojoj karijeri, verovatno ga je teško zapanjiti.

A, da, odaću vam i javnu tajnu – rekao je „Zdravo, dobro veče“, ako vam je to toliko bitno.

Robi, nadamo se da posle svega „zdravo“ neće postati „zbogom“. Zdravo Robi, vidimo se uskoro!

Izvor: Al Jazeera