Blog

Ima li lijeka za ‘debele’?

Zahvaljujući naučnicima, gojaznost bi mogla biti stvar prošlosti (AFP)
Zahvaljujući naučnicima, gojaznost bi mogla biti stvar prošlosti (AFP)

Piše: Kim Vinnell

Zamislite svijet u kojem je gojaznost bolest iz prošlog vremena. Svijet gdje je dijabetes tip 2 davna uspomena, a moždani udari izazvani prekomjerenom debljinom su tako rijetki da su skroz nisko na listi dijagnoza hitnih medicinskih službi.

Zamislite pilulu dizajniranu iz vašeg vlastitog DNK-a, koja bi ne samo pomogla da se riješite neželjenih kilograma, nego koja bi vas mogla spriječiti da u startu te kilograme dobijete.

To je alternativni svemir u odnosu na onaj u kojem trenutno živimo. Gojaznost širom svijeta se više nego udvostručila od 1980. godine. Gotovo 40 posto odraslih širom svijeta su teži nego što bi smjeli biti, ili su gojazni.

Industrija posvećena mršanju, sa svojim brzim rješenjima i ispraznim obećanjima, i dalje je unosan posao, a očekuje se da će do 2017. godine vrijediti 320 milijardi dolara.

Ipak, naučnike ne plaše statistički podaci. U laboratorijama širom svijeta istraživači timovi se međusobno nadmeću kako bi jednog dana stvorili “lijek” za gojaznost. A ta utrka se vodi punom parom.

Bijelo i smeđe salo

Naučnici Univerziteta Queen Mary u Londonu su pronašli način da se zaustavi stvaranja sala u najranijim fazama. Naučnici Metodističkog istraživačkog instituta u Houstonu su otkrili lijek koji bi mogao biti čudo za mršanje.

Istraživači iz Katara smatraju da su otkrili način da dobiju personalizirani program mršanja iz samih osnovnih blokova naših tijela.

Da bi shvatili kako sve to radi, moramo razumjeti jednu stvar – bijelo salo i smeđe salo.

Bijelo salo je loša vrsta. Negativac priče, bijelo salo miruje i skoro ništa ne radi. Veliko je, pohranjuje energiju, a kada ga imate previše oko trbuha, povećava rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i mnogih drugih metaboličkih bolesti.

S druge strane, smeđe salo je uvijek u pogonu. Kompaktno je i sagorijeva energiju čak i kada stojite mirno. Rođeni smo sa zavidnom količinom smeđeg sala, ali ono nestaje kako starimo. Mršave odrasle osobe imaju više smeđeg sala od predebelih ljudi, a zbog toga su i zdraviji.

Tako da ako možete spriječiti nastanak bijelog sala, ili nađete način da pretvorite bijelo salo u smeđe, onda ste na pravom putu da izliječite gojaznost. Ali, gdje nas sva ova istraživanja vode, ako se jednog dana zaista napravi magična pilula za gojaznost? Hoću li onda moći jesti krofne po cijeli dan, a da me i dalje smatraju “zdravim”?

Biti ‘mršavo debeo’

Nažalost, to nije tako jednostavno.

Moguće je biti normalne težine, ali istovremeno biti metabolički gojazna osoba. Jesti hranu bogatu šećerom i jednostavnim ugljikohidratima vas i dalje dovodi u rizik da dobijete dijabetes tipa 2, infarkt i moždani udar.

U neku ruku, biti “mršavo debeo” je gore – odraslim osobama s normalnim indeksom tjelesne težine koji imaju dijabetes se dvostruko povećava rizik od smrti. Salo koje se obmota oko naših organa i koje je pohranjeno u području trbuha – nazvano visceralno salo – igra izuzetno opasnu ulogu, jer može dovesti do netolerantnosti na glukozu.

Čak i mršave osobe mogu imati stomak. Tako da je dobro imati normalnu težinu, ali je važno da imamo pristojan odnos mišića i sala, kako bi osigurali da imamo zdrav nivo holesterola, otpornosti na insulin i masnih kiselina.

Tako da se morate odmaknuti od čokolade i vratiti se na traku za trčanje. Čini se da nema zamjene za dobru staru dijetu i vježbanje, čak i ako jednog dana pilula olakša započinjanje zdravog načina življenja.

Izvor: Al JazeeraViše iz rubrike Blog
POPULARNO