AQAP, grupa koja želi rat između sunita i šiita

AQAP je jedan od razloga zašto je Jemen danas u stanju u kakvom jest (EPA)

Piše: Imran Khan

Dok Saudijska Arabija i labava koalicija arapskih država napadaju pobunjenike, pripadnike pokreta Husi u Jemenu, a Iran poriče da pomaže tu grupu i upozorava na mogućnost širenja nestabilnosti u regiji, jedna grupa pažljivo posmatra šta će se sljedeće desiti.

Al-Kaida na Arapskom poluotoku (AQAP) odavno želi da zarate jemenski suniti i šiiti. Ta grupa već dugo jača svoje uporište u Jemenu i stoji iza brojnih napada i zavjera povezanih s “terorizmom”.

Grupa AQAP zvanično je nastala 2009. godine, nakon što su ugušena komplicirana plemenska rivalstva između jemenskih plemena i saudijskih boraca. Zasigurno su pretrpjeli gubitke, i Husi i jemenska vojska su im oduzeli dio teritorije kada su pokrenuli akciju 2012. godine. Centralno vodstvo često je na meti američkih napada bespilotnim letjelicama.

No, sadašnja intenzivna borba između arapskih sila i šiitskih pobunjenika u Jemenu dala je AQAP-u obnovljenu nadu da može unaprijediti vlastite ciljeve, one koji uključuju uništavanje kuće Sauda u Saudijskoj Arabiji i šiitskog islama.

Takve stvari smo imali priliku viđati i ranije. Al-Kaida u Iraku nije postojala prije invazije i okupacije koje su predvodile Sjedinjene Američke Države. U Siriji Al-Kaida prije rata nije predstavljala problem, jer nije postojala. U obje te države je razvila prisustvo. U Iraku je Al-Kaida poprimila oblik ISIL-a, a u Siriji je Front al-Nusra preuzeo ideologiju te grupe.

Intervencija je u oba slučaju omogućila hiljadama boraca da pređu u Irak i Siriju i da se pridruže grupi, čineći je brojnijom i omogućivši joj da postane značajna borbena snaga. Bez imalo sumnje, taj posljednji konflikt će privući tvrdokorne sunitske radikale u grupu AQAP i oni će iskoristiti arapsku intervenciju kao izgovor da napadnu šiitske snage, pokret Husi i zauzmu teritoriju.

Sunitski bijes

Saudijci, koji su zračne napade nazvali “Operacija oluja odlučnosti”, vjerovatno neće imati ni želje ni sposobnosti za kopneni rat u Jemenu. Ali nema veze, jer je savez država već spreman. Zaljevske zemlje, izuzev Omana, šalju letjelice, dok su Egipat, Jordan, Sudan i Pakistan rekli da će ponuditi čete za kopnenu ofanzivu.

AQAP smatra vladare tih država nelegitimnim i želi se boriti protiv njih u otvorenom ratu. Iran i pokret Husi vidi kao šiitske “nevjernike”, pa su oni stoga također na meti.

U Jemenu trenutno postoji savršen set uvjeta da opasna, ali obuzdana grupa kao što je AQAP iznenada postane veća i da kanalizira sunitski bijes, kao što se desilo u Iraku i Siriji. Niko ne priča o AQAP-u, fokus je, umjesto toga, na pokretu Husi. Međutim, malo ko obraća pažnju na razlog zbog kojeg su ti pobunjenici poduzeli korake za smjenjivanje Vlade.

AQAP je dio razloga. AQAP i pokret Husi ratuju jedni s drugima, i to je pripadnike te šiitske grupe nagnalo da svrgnu Vladu i traže veći udio u njoj.

Komplicirani plemenski savezi znače da su se čak i plemena koja su protiv AQAP-a našla na istoj strani s tom grupom, kada su se suočili s pokretom Husi. Ovo je jedan od razloga zašto je Jemen danas u stanju u kakvom jeste i zašto međunarodna koalicija, ali predvođena Arapima, bombardira mete u toj državi.

SAD je odobrio logističku i obavještajnu podršku i sigurno se nada da će, zajedno s porazom pokreta Husi i ponovnim uspostavljanjem Vlade, i AQAP biti poražen od arapskih sila. Međutim, s obzirom na to da su Iran i SAD uključeni u politički dogovor u vezi s iranskim nuklearnim programom, svi savezi na Bliskom istoku daleko su od jasno određenih.

Iran i Irak s SAD-om protiv ISIL-a

Hezbollah i Iran se u Siriji bore da sačuvaju režim Bashara al-Assada, dok se Jordan, Zapad i zaljevske države sa Saudijskom Arabijom bore i naoružavaju različite grupe da taj režim uklone.

U Jemenu je situacija još kompliciranija. AQAP i ISIL to i žele. Oni žele haos. Žele da stara braća i stari režimi padnu, da bi oni mogli preuzeti vlast. I dok obje grupe ostaju rubni pokreti u većem dijelu islamskog svijeta, oni stvaraju haos na Bliskom istoku i naizgled uspijevaju.

Prerano je i previše pojednostavljeno reći jesu li postupci Irana i Saudijske Arabije u Jemenu predali državu Al-Kaidi, ali nedavna historija sugerira da će profitirati samo AQAP, sigurno kratkoročno, s povećanim brojem pridruženih članova i podsticanjem daljnjeg haosa u regiji.

Izvor: Al JazeeraViše iz rubrike BLOG
POPULARNO