Glasgow je uz Gazu

Piše: Andrew McFadyen

Glasgow više nije grad brodogradilišta i inžinjerskih radionica kao što je nekada bio. Svi koji su gledali nedavne Igre Commonwealtha mogli su vidjeti da je šetalište rijeke Clyde sada ukrašeno mostom i svjetlucavim modernim zgradama. Ipak, jedna stvar koja se nije promijenila je reputacija grada, koji je poznat po kontroverznoj i ljevičarskoj politici.

U petak u 8 sati ujutru palestinska zastava podignuta je iznad Gradske komore, sjedišta Gradskog vijeća Glasgowa, u znak vrlo javne izjave solidarnosti i podrške narodu Gaze. U pismu upućenom gradonačelniku Betlehema, grada pobratima Glasgowa, načelnica općine Sadie Docherty je napisala: „Glasgow je dom mnogih prijatelja Palestine i ovo je veoma uznemirujuće vrijeme za njih.“

Specijal: Napadi na Gazu

„Oni predstavljaju različite nacionalnosti, politička uvjerenja, religije i neopredijeljene. Međutim, oni su ujedinjeni zajedničkom željom da podrže palestinski narod.“

Podijeljena mišljenja

Ne čudi što su mišljenja bila podijeljena ovim potezom.

Paul Morron, predsjednik Židovskog predstavničkog vijeća u Glasgowu, pokazao je svoju ljutnju izjavivši sljedeće: „Postavljanje zastave je najgora vrsta političkog gesta.“ Dodao je da se tom odlukom „ne čini ništa kako bi se ublažila stradanja na obje strane sukoba, niti smo imalo bliži miru“.

Konzervativni vijećnik David Meikle ponovio je te zabrinutosti, te je rekao da bi grad, također, trebao podići izraelsku zastavu, „kako bi pokazao da ne zauzima politički stav, nego da saosjeća sa svima koji pate na Bliskom istoku“.

Njegovi komentari su potpuno promašili poentu da je Glasgow politički grad do svoje srži i da je radio takve stvari i prije. Godine 1981. Glasgow je odlučio uručiti nagradu Slobodnog grada Nelsonu Mandeli. To sada možda ne znači puno, ali tadašnja britanska premijerka Margaret Thatcher smatrala je Mandelu teroristom i Glasgow je bio prvi grad koji je stao na njegovu stranu i tako mu javno dao podršku.

Michael Kelly, koji je u to vrijeme bio načelnik općine, rekao je: „To je doprinijelo velikom publicitetu njegovog cilja, pa smo mi 1986. godine nastavili s podrškom i promijenili ime mjesta gdje se nalazio Konzulat Južne Afrike, kako bismo dalje skrenuli pažnju na taj problem.“

Odluka je značila da je južnoafrički generalni konzul morao upisati ime najpoznatijeg političkog zatvorenika u zemlji u svoju adresu.

Riječ koju bismo mi u Škotskoj iskoristili da ovo opišemo je „gallus“, što znači drzak, samouvjeren i odvažan.

Isto ignoriranje se moglo vidjeti na svečanosti otvaranja Igara Commonwealtha prošlog mjeseca, kada je John Barrowman, obučen u školtski kilt, poljubio jednog plesača. To je istovremeno bilo ignoriranje homofobije u zemljama u kojima je homoseksualnost zločin i radosna proslava različitosti.

Ne postoji ništa radosno u vezi s događajima u Gazi, ali aktivisti kažu da je vihorenje palestinske zastave na najvažnijoj zgradi u gradu ponosan, historijski i značajan čin međunarodne solidarnosti.  

Izvor: Al Jazeera