Brazilu ne možeš reći zbogom, nego doviđenja

Svi prepoznaju hrvatski dres, znaju otkud dolazi i u njemu vide magnet za zabavu (AFP)

Piše: Borut Šips

RECIFE – Ovo je posljednja stanica. Čarobna brazilska Copa za Hrvate, nažalost, prestaje u Recifeu i to više ništa ne može promijeniti. Na terenu bolje posloženi i odlučniji Meksikanci usmjerili su Hrvatsku prema izlaznim vratima turnira i zasluženo krenuli u pripremu za drugi krug.

Recife je još jedno čudo od grada, kakvima je Brazil vrlo ugodno popunjen. Nije toliko zbog divljeg mora, predivnog baroknog središta grada, niti zbog odlične prometne uređenosti, koja daje komfor svim sudionicima u prometu – od biciklista i pješaka do kamiondžija. Ne zbog stvari, već zbog pojava. Zbog ljudi!

 
Ova prekrasna zemlja izgrađena na krvlju i znoju potlačenih robova ukazat će pažljivijem putniku da obrati pozornost i da uči, upija i zaključuje, da vidi kako tu njihovu divlju i predivnu energiju može projicirati na sebe i obogatiti se za cijeli život.

Recife u ovo vrijeme, početkom zime, klimatski nudi neizvjesnost. Već danima se neprestano u podjednakom omjeru izmjenjuju Sunce, vjetar i pljuskovi, od kojih vas nekada neće obraniti ni suncobran. Ipak, sve to prolazi u kratkim rukavima. Pravi mali raj.

Svaki grad priča za sebe

Hrvatski kvadratići ponovno su pokazali da su najatraktivniji dres na svijetu. Svi ga prepoznaju, znaju otkuda dolazi i u njemu vide magnet za zabavu.

Da ste teoretski u Brazilu sami, ne znate niti jedan jezik na svijetu, nemate ni prebijenog novčića i obučete hrvatski dres neće vam biti dosadno. Sto posto! Nešto će već iskrsnuti i tulum će rijetko prestajati.

Primjeri u korist ove teze neprekidno se ponavljaju već dva tjedna i to više ne može biti slučajno. Dodatnu energiju zemlji daje i nogometni turnir, ali svi kažu da se jednako ustrajno tulumari i kada im svijet nije u gostima.

Sao Paulo, Rio de Janeiro, Manaus, Recife… Najčešće stanice Hrvata na ovoj Copi svaka su zasebna priča. Kao da su na četiri različite strane svijeta, ali imaju snažan zajednički nazivnik zbog kojega Brazilu ne možeš reći: Zbogom! Samo obrigado i – doviđenja!

Izvor: Al Jazeera