Suze na Maracani, hej!

 

 

Piše: Sanja Fazlagić

Kako se odužiti kolegi koji ti ustupi svoju ulaznicu za utakmicu Argentina – Bosna i Hercegovina? Kartu do koje je bilo nemoguće doći. Australac koji ti kaže: “Moraš biti tamo, to je istorijski momenat.”

Veliko je to žrtvovanje. Dan uoči utakmice njegov potez ganuo me je do suza. I nisam ni slutila da je to samo početak…

Utakmica je bila prva za sve. Moja prva na Svjetskom prvenstvu (i druga u životu). Prva utakmica Mundijala u Rio de Janeiru. Prva na Svjetskom prvenstvu za novu Maracanu – treba li šta dodati?

Legendarna stara ljepotica malo se “utegla” pred nastup, kao i svaka dama u određenim godinama, a pod reflektorima. Sada može ugostiti “samo” 80.000 posjetilaca. I sinoć je bila krcata. Osim jednog mjesta do mene, koje je svo vrijeme bilo prazno – tužno, zbog ljudi koji bi sve dali da su mogli biti tu.

Sretna i ponosna

U moru… ne, u okeanu plavo-bijelih šaka navijača Bosne i Hercegovine tu i tamo. Ali, bili su glasni. Uz podršku domaćina koji baš i ne vole Argentince. Ali, sve nekako sportski, fer, bez incidenata, izrugivanja, prijetnji…

I, naravno, najvažnije i najljepše – prva utakmica reprezentacije Bosne i Hercegovine na jednom svjetskom prvenstvu.

Kad su igrači Bosne i Hercegovine i Argentine izašli na teren i kada je počelo intoniranje himne potekle su suze. Potocima. Nezaustavljivo. Potpuno me je iznenadila ta reakcija, koju uopšte nisam mogla kontrolisati. Argentinac iza mene pita: “Are you OK?” – “Samo sam previše sretna i ponosna”, kažem mu.

U tom trenutku mislila sam da će mi srce eksplodirati – i to uopše nije pretjerivanje. Svašta je isplivalo na površinu u tom momentu. Naša mrvica od zemlje… nakon svega što je bilo i što je sad… i mi tu dospjeli. Protiv Argentine. Na Maracani, hej!

Skraćen spisak

A fudbal? Nemam pojma. O tome ne znam puno. Ako danas nedostaje analiza, evo i moje laičke: čini mi se da je reprezentacija Bosne i Hercegovine dobro igrala, da su se opredijelili za odbranu, što je pametno protiv Argentine.

Mislim da je onaj dečko (Muhamed Bešić) što je čuvao Lionela Messija bio sjajan, jer ga je učinio nevidljivim, a nije zaradio crveni karton, što mi se čini gigantskim poduhvatom. Jer Messi je brz, zaključila sam. Kaže mi prijatelj da mu je u Latinskoj Americi nadimak La Pulga Atomica (Atomska muha). Vrlo prikladno.

U engleskom jeziku postoji izraz “the bucket list”. To je spisak stvari koje moraš i želiš učiniti prije smrti. Sinoćnja utakmica za mene je jedna od tih stavki, sada prekrižena.

A našim dječacima puno sreće u nastavku. Trebat će im.

Izvor: Al Jazeera