Ovo je Irak – ako imaš oružje, ponesi ga

Brojni regruti priključuju se iračkoj vojsci (AP)

Piše: Imran Khan

Iračani u Bagdadu i šire posežu za puškama, odgovarajući na poziv u rat da se zaustavi Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Iračka regrutacija intenzivirana je tokom posljednjih nekoliko dana. Veliki ajatolah Ali al-Sistani je izjavio da bi se svi Iračani trebali pridružiti državnoj vojsci.

Njegova riječ je važna. On je najveći šiitski vjerski autoritet u državi, pa je stoga i duhovni vođa nekoliko miliona šiita u ovoj državi, no njegova izjava namijenjena je svim Iračanima, ne samo šiitima.

Na državnoj televiziji patriotske pjesme popunjavaju prostor između vijesti i kulinarskih programa. Jedna pjesma prikazuje Iračane svih dobnih skupina koji se udružuju na stepenicama građevine koja izgleda kao džamija. Svaki je zagrnut državnom zastavom dok orkestar svira snažnu partituru.

Sa svakim novim stihom postaju glasniji, pjevajući o slavi Iraka i Iračana. Na drugom videosnimku u pozadini je jedinica iračke vojske, dok pretili pjevač, kojem je pomalo neugodno i koji je obučen u najbolju vojnu odoru, pjeva hvalospjeve iračkoj vojsci.

Sve to ukazuje na daljnju militarizaciju iračkog društva. Kad je Nacionalno sigurnosno vijeće održalo konferenciju za novinare jedna od poruka koja mi je zaparalo uho glasila je: „Ako kod kuće imate oružje, molimo ponesite ga u regrutni centar, tamo ćemo vas zabilježiti.“

Pripreme mještana

Zvanični stav je jasan. Iračani se moraju pridružiti vojsci i boriti se. Međutim, postoji zabrinutost da se pozivom u rat manipuliše u političke i sektaške svrhe.

U razgovoru sa stranim diplomatom ovdje stekao sam utisak da je zabrinut.

„Sistanijev poziv u rat je bio jasan, nije bio sektaški i bio je poziv Iračanima da se pridruže državnoj vojsci. No, neke grupe su ga izvrnule kao izgovor da se pridruže milicijama, a to će, dugoročno gledano, biti štetno.“

Ovdje u Bagdadu dobijamo vjerodostojne izvještaje da šiitske milicije postavljaju svoje punktove u područjima koja kontrolišu. To pokazuje da se grad sprema na napad.

Nervoza je opipljiva. Mladići se prijavljuju za borbu u centrima za regrutaciju u gradu i širom države. Čuo sam kako neko govori da su premjestili oružje na lako dostupne lokacije u svojim domovima i autima.

Nije pretjerivanje kada se kaže da se stanovnici pripremaju za napad na grad. Sigurnosne službe su povećale broj kontrolnih punktova i povećavaju broj mobilnih patrola.

Iračko društvo se ne stidi kulture oružja.

Prošle godine sam razgovarao sa prijateljem Ammarom. Rekao mi je: „Trebaju ti najmanje tri puške, kalašnjikov za kuću, pištolj za automobil i lovačka puška.“

Tada sam to pripisao mentalitetu razvijenom tokom godina ratovanja. Ovih dana sam nazvao Ammara i pitao ga šta misli o trenutnoj krizi.

Nakon što mi je rekao da strahuje za svoju porodicu i prijatelje i da će se boriti, ako do toga dođe, kazao je: “Ovo je Irak – ako imaš oružje, ponesi ga.“

Izvor: Al Jazeera