Blog

Od Bošnja do Bosna: Kako su Brazilci zavoljeli Balkan

Mladi bh. navijač Sean Steers otputovao je u Brazil na štakama (Al Jazeera)
Mladi bh. navijač Sean Steers otputovao je u Brazil na štakama (Al Jazeera)

Piše: Borut Šips

Olimpijske igre i svjetska nogometna prvenstva. Nema većih sportskih pozornica na svijetu. Pitanje je ima li ih uopće u bilo kojoj društvenoj sferi i kategoriji. S takvih događanja uvijek dolaze zanimljive i prilično neočekivane priče, a jedna od njih sinoć je na slavnoj brazilskoj Maracani dobila svoj crescendo.

Četiri dana ranije bezobzirni japanski sudac pokazao je palac dolje Hrvatskoj i pokazao neuvjerljivom Brazilu put prema pobjedi na otvaranju Prvenstva. Od tada je atraktivni hrvatski dres postao magnet za domaće ljude.

U Brazil i na štakama

Bh. navijači izazivaju pozornost na Copacabani, no jedan mladić iz Sarajeva isticao se u toj veseloj masi. Došao je u Brazil s gipsom na nozi i na štakama. Zove se Sean Steers i u Riju je bio u društvu oca.

“Sean, da… A šta ću? Otac mi je Englez”, govori na savršenom sarajevskom dijalektu uz brzi dodatak: “Zato je majka čista Bosanka.”

Na pitanje što se dogodilo i kako to da je u Brazil putovao na štakama, objašnjava da je tri dana prije puta dislocirao koljeno. Odlučio je da Brazil neće propustiti ni pod koju cijenu.

“Niti u jednom trenutku nisam pomislio da neću otići. Pitanje je samo bilo – u kakvom stanju. Ispalo je odlično. Ništa me ne boli. Vjerujem u prolaz i iz Brazila ne idem sve dok je Bosna ovdje”, priča.

Gips je prepun potpisa navijača, ali Sean je ostavio mjesta.

“Još čuvam mjesta za igrače. Ako dobijem priliku, zamolit ću ih. Sve ih volim, ali kad bih baš morao jednog odabrati, to bi bio Ibišević”, kaže Sean.

Brazilci su slavili pobjedu i euforija im raste, ali predobro razumiju nogomet da ne bi shvaćali srž priče i pomalo iz neugode rodila se simpatija koja je ovdje vidljiva iz aviona.

Podrška Brazilaca

U međuvremenu navijači Bosne i Hercegovine zagrijavali su se u svom kutku (Rota 66) nasuprot plaže Copacabane i pomalo, ali sigurno osvajali srca prolaznika. Svraćali su mnogi, ponajviše Hrvati i nitko nije imao problema. Čak niti grupica od dvadesetak Argentinaca na dan utakmice, koji su baš tamo došli provjeravati jesu li im glasnice u optimalnom stanju.

S druge strane, tko god igra protiv Argentine može računati na unisonu podršku Brazilaca.

Već proteklih dana ljudi su prolazili pokraj spomenutog puba uz uzvike u brazilskom stilu “Bošnja”. Malo-pomalo izgovor im se počeo popravljati.

Novi članovi ‘Fanaticosa’

Kafić je i dalje odisao pozitivnom i dobrom navijačkom atmosferom. Kad je došla sama utakmica, Brazilci su prvo sramežljivo, a zatim i otvoreno počeli bodriti zemlju s brdovitog Balkana i na kraju dvoboja Fanaticosi su dobili tridesetak tisuća privremenih članova koji su i sami počinjali skandiranje.

Ovaj put bez brazilskih primjesa, čisto “Bosna, Bosna” odjekivalo je slavnim stadionom. Navijačka ljubavna priča dobila je svoj vrhunac.

Hrvatska i BiH nastavljaju svoj brazilski put. Iako u rezultatskom smislu nemaju razloga za zadovoljstvo, u svim ostalima imaju. Odlično su parirali moćnim rivalima, nakupili samopouzdanja za bitke u kojima je lakše pobijediti i, što nije manje važno, postali popularni u zemlji opsjednutom nogometom.

Izvor: Al JazeeraViše iz rubrike Blog
POPULARNO