Više od igre: ‘Zmajevi’ u akciji

Reprezentativci nalaze vrijeme za pomoć sunarodnjacima i tokom priprema za odlazak na SP (Anadolija)

Piše: Almir Šećkanović

Miralema Pjanića sam upoznao krajem 2010. godine, nekoliko sedmica nakon što je ovaj maestralni veznjak, tada u dresu francuskog Lyona, svojim golom izbacio slavni Real Madrid iz takmičenja u Ligi prvaka.

Igrali smo jedan protiv drugog na stadionu u selu Miljanovci kod Kalesije. Tačnije, Mire je igrao, a mi ostali – divili se potezima nevjerovatnog maestra.

Bila je to humanitarna utakmica Novinara BiH i lokalnog kluba, kojoj se Mire odazvao sa oduševljenjem.

Godinu poslije upoznao sam Elvira Rahimića, zbog zasluga u ruskom CSKA-u poznatog po nadimku General.

U njegovim rodnim Živinicama igrala se humanitarna utakmica, a Rahimić nije imao dvojbe kada se zatražila njegova pomoć. Bez razmišljanja je stigao iz Moskve, uručio pomoć, slikao se sa mališanima… Pokazao da i generali imaju mehko srce!

Odbrana Orašja od nabujale Save

Ne treba čuditi što su upravo Mire i Elvir prvi ”Zmajevi” koji su pružili pomoć narodu pogođenom velikim poplavama. Pridružio im se i Vedad Ibišević, plavooki bombarder iz Vlasenice.

Tri „Zmaja“ donirala su hranu, lijekove i alat, koji su potom posredstvom sportskih novinara BiH uručeni stanovnicima Orašja, Odžaka…

I tu dolazimo do prvog zapleta.

Znate li ko je bio na čelu humanitarnog konvoja u kojem su bile donacije Pjanića i Rahimića?

Njihov nekadašnji kapiten Muhamed Konjić.

Ovaj prekaljeni as sa francuskih i engleskih terena već od prvog dana obilazi poplavljene krajeve, noseći donacije u hrani, lijekovima, alatu…

Popularnom Big Mou nije teško uzeti lopatu, pa sa stanovnicima Topčić Polja krčiti put ka njihovim kućama koje su zatrpane u odronu.

Nije mu teško po tri puta dnevno otići u Maglaj, kako bi najmlađim stanovnicima tog grada odnio hranu, slatkiše, pelene… Muhamedu ništa nije teško, pa zato i jeste kapiten.

I ako ste se nadali da je ovo jedini zaplet – griješite! Znate li ko je u Orašju čekao konvoj na čijem je čelu bio kapiten Muhamed Konjić? 

Njegov nekadašnji saigrač iz reprezentacije BiH Bakir Beširević.

Bakir se, nakon povlačenja iz profesionalnog fudbala, vratio u rodno Orašje, na svoju Savu. Ostao je u fudbalu, kao trener lokalnog kluba, no grad mu je povjerio i funkciju šefa Civilne zaštite.

U tom svojstvu je ranije ove sedmice dočekao konvoj na čijem je čelu bio njegov nekadašnji kapiten.

Zajedno su, po formaciji iz igračkih dana, krenuli u odbranu grada od nabujale Save.

Izvor: Al Jazeera