Dajem Drogbu i Messija za Misketa i Pjanića!

Ovo više nije dječija stvar - daleko je više odraslih, zagriženih u sakupljanje sličica za SP 2014, nego njihovih 'kolega' školskog uzrasta (Azra Latifi?)

Piše: Ibrahim Sofić

“Dajem (Didiera) Drogbu i (Lionela) Messija za Misketa (Zvjezdan Misimović) i (Miralema) Pjanića.”

Ne, ovo nije izjava nekog nogometnog menadžera, koji iznosi svoju želju za ljetni rok za prelaske nogometaša. Ovo je daleko ozbiljnija situacija – riječ je o nedostatku dvojice reprezentativaca Bosne i Hercegovine, preciznije samoljepljivih sličica s njihovim likovima, u jednom od izdanja albuma posvećenog Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu, koje počinje za dva i po mjeseca.

Neko će reći: kako ozbiljnija? Pa, lijepo, ono što je bliže, skromnije i bolje ispunjava čovjeka (a sada su to sličice), onda je to ozbiljnije od nekih tamo zvijezda zelenih travnjaka širom svijeta, koje zarađuju silne milione i glume povrede.

Ko nikada nije sakupljao sličice, s filigranskom preciznošću ih lijepio u album, pronalazio kolege s “buntovima” duplih i išaranim spiskovima onih sličica koje nedostaju, teško da može razumjeti ovu strast, pasiju, ljubav, ludost – sami izaberite odgovarajuću riječ.

Istina, stvari su se modernizirale. Ne mora se danima provjeravati gdje se “skuplja raja” za razmjene, tu je Facebook. Spiskovi su dobili moderna izdanja u obliku aplikacija za pametne telefone, pa se, uz pomoć tehnike, sve dogovori (i koja fali i koja da se ponese), te susreti traju kraće nego prije.

Razmjena sa šefom

Ipak, postoje masovna okupljanja u brojnim sarajevskim i bosanskohercegovačkim klubovima, prodajnim centrima, slastičarnama, kafićima, parkovima, školama, pa čak i u direktorskim uredima, gdje se pojedinci šale:

“Imaš razmjenu gdje ti šef uzme koja mu fali, a da ti onu koja je viška, što nužno ne znači da ta ista sličica tebi baš treba. Gdje ćeš odbiti šefa…”

Ipak, ima tu još dosta svojevrsnih romantičara, koji s hemijskim olovkama, flomasterima, markerima i spiskovima napravljenim na papiru iskinutim iz teke ili rokovnika precrtavaju one koje im nedostaju, dolaze “nepripremljeni”, tačnije samo daju duple sličice i kažu:

“De, vidi, proberi šta ti fali, daj da vidim šta imaš…”

“Drug, vidi, jedan problem: meni od tvojih treba sedam, a tebi od mojih pet…”

“Ma, nosi, k'o da će svijet propast što si mi uzeo Avdiju (Vršajevića) i tog Japanca, Korejanca ili šta-je-već.”

Još nešto, ovo više nije dječja stvar – daleko je više odraslih, zagriženih u sakupljanje sličica za SP 2014, nego njihovih “kolega” školskog uzrasta. Na jednoj od brojnih FB-grupa posvećenih razmjeni sličica napravljena je anketa koliko članovi imaju godina – dominirali su oni u drugoj polovini dvadesetih, te u tridesetim godinama. Tek se poneko, pa može se reći i stidljivo, javljao kako ima 16, 17 ili 18 godina.

Ćejf otvaranja paketića

Ovo nije ni samo muška stvar – brojne dame, poneke i s duplim prezimenom pored imena, s ponosom objavljuju kako su “popunile Brazilce, jedva Robinha našle” ili “fali ona sjajna i gotov Iran”, a i krase brojne skupove gdje se razmjenjuju sličice.

Jedan od kolega sa FB-a je prenio još jedno zanimljivo iskustvo i razmišljanje:

“Stojim ja tako, večer k'o da će biti kiše, prohladno, čekam ovu raju da razmjenimo sličice. Pažnju mi privlači jedan zanimljiv par – nešto starija gospođa, dama, pod ruku stoji sa starijim gospodinom, koji u ruci drži bunt sličica, a spisak i hemijsku u drugoj. Nakon nekoliko minuta veli gospodin supruzi: ‘E, šta je s onim našim? Umjesto da je pobjeg'o sa historije, on ost'o u školi, a mene posl'o da mu mijenjam sličice. Ne znam ko je gori od nas troje.'”

Činjenica da prvi put možemo sakupljati sličice s nogometašima iz Bosne i Hercegovine ponukala je mnoge da velikom brzinom kupuju paketiće (0,50 eura paketić) i ispune album, a oni su privukli salve kritika iskusnijih sakupljača:

“Pa, gdje je tu ćejf, gdje je tu merak, gušt one lagane neizvjesnosti kada otvarate kesice i otkrivate kako vam od pet koje ste dobili fali jedna ili četiri?”

Ima još dosta do početka Mundijala, svaki dan po paketić-dva ili nešto više (meraklijski), malo mijenjati s kolegama i ispunjena čar, kao i album.

Na kraju često pitanje: “Što će ti onda taj album?” Ako ništa, kao lijepa uspomena na prvi Mundijal s bh. “Zmajevima”.

Izvor: Al Jazeera