Makedonija se oprostila od Petra Miloševskog

Petar Miloševski izgubio je život u saobraćajnoj nesreći 13. marta na magistralnom putu Kriva Palanka - Kumanovo

Piše: Admir Fazlagić

Fudbalska federacija Makedonije u subotu je održala komemorativnu sjednicu povodom tragične pogibijeg direktora A-reprezentacije Petra Miloševskog. Na potresnom skupu nekadašnjem golmanu makedonske reprezentacije i direktoru nacionalnog tima kolege, saradnici, prijatelji i porodica imali su mnogo toga za reći, ali bol, tuga i suze im nisu dozvolili da mnogo govore. Oprostili su se od čovjeka za koga su svi bili jednoglasni da je bio veliki profesionalac, borac, drug, ali prije svega čovjek.

“Sine moj, ponosan sam što sam te imao. Mi ćemo te stalno spominjati i njegovati Tvoje djelo. Počivaj u miru, Petre”, kroz suze je kazao Đoko Hadžievski, predsjednik Fudbalske federacije Makedonije.

Neizmjeran bol i tuga osjetili su se u obraćanju njegovih dugogodišnjih kolega reprezentativaca, saigrača od početaka karijere.

Lider generacije

“Počeli smo 1984. godine, u generaciji koja je i danas nerazdvojna. Petar je bio lider generacije, iako mlađi od nas. Sa svojim duhom, harizmom, odnosom, vjerom…bio je predvodnik i žrtva za uspjeh svih nas”, potresno je govorio njegov dugogodišnji saigrač i prijatelj Mitko Stojkovski.

“Porodica je izgubila divnog čovjeka, sina, oca, supruga, a sport velikog profesionalca, koji, kakvog ja znam, teško da će se ovdje roditi. Ja sam izgubio velikog prijatelja, ali on će uvijek živjeti s nama, legende nikada ne umiru”, kazao je Artim Shaquiri, jedan od Petrovih bliskih prijatelja i dugogodišnji saigrač.

Od Petra Miloševskog su se oprostili i selektror makedonske fudbalske rerprezentacije Boško Đurovski , a u ime Federacije generalni sekretar Dimitar Zizovski i portparol Zlatko Andonovski. Petar je bio besprijekoran čovjek i perfektan saradnik u profesionalnom smislu, istakli su oni.

“Bio je drugačiji od ostalih, postojan, stabilan i kada je prvi put obukao dres makedonske selekcije i kada ga je po 59. i zadnji put skinuo. I prema nama se ponašao isto. S nužnom profesionalnom distancom, tačno je znao svoju poziciju, u isto vrijeme poštujući novinarski posao. U tom segmentu bio je jedinstven u sportskom svijetu, zato je u njemu sada velika praznina”, istakao je sportski novinar Makedonske radio-televizije Toni Stojanovski.

Više od 500 utakmica

Posmrtni ostaci Petra Miloševskog bili su izloženi u nedjelju prije podne u Sabornom hramu “Sveti Kliment Ohridski” u Skoplju, a sahranjen je na gradskom groblju u Butelju.

Petar Miloševski izgubio je život u saobraćajnoj nesreći 13. marta na magistralnom putu Kriva Palanka – Kumanovo. Rođen je u Bitolju 6. decembra 1973. godine. U profesionalnoj karijeri nastupao je za Pelister, Vardar (s kojim je osvoijo dvije titule i dva Kupa Makedonije), Trabzonspor, Malatijaspor, Sebatspor i Enozis. Dres Makedonije nosio je na 59 utakmica. Odigrao je više od 500 utakmica. Posljednje dvije godine bio je sportski direktor reprezentacije Makedonije.

U sjećanjima ljubitelja fudbala ostat će duboko urezani lik i djelo velikog profesionalca, sportiste, prijatelja i poznanika, koji će im služiti kao dobar primjer u budućnosti.

Izvor: Al Jazeera