Tuzlanska buna


Snimci Anite Dubravić

Piše: Anita Dubravić

Nakon višemjesečnih protestnih okupljanja radnika nekadašnjih privrednih giganata sa područja Tuzle, preduzeća Konjuh, Polihem i Dita, danas su na ulice ovog grada u sjeveroistočnoj Bosni izašli i nezadovoljni studenti, penzioneri i članovi Udruženja nezaposlenih, kojih je, prema informacija lokalnog Zavoda za zapošljavanje, skoro stotinu hiljada.

Protest je počeo ispred Kantonalnog Suda u Tuzli.

Zašto?

Stotine privrednih postupaka

Pa, riječ je o mjestu u kojem se vode stotine privrednih postupaka, između ostalih i oni koji se direktno odnose na propast ranije spomenutih firmi.

Demonstranti su upozorili na činjenicu da ti predmeti godinama kupe prašinu u ladicama Kantonalnog suda, optužujući tužioce i sudije da to ne vide, jer su zavaljeni u udobne fotelje, sa platama kojih se ne bi postidjele i njihove kolege iz dosta bogatijih, evropskih zemalja.

Kada je broj okupljenih radnika i građana dostigao cifru od hiljadu vođe protesta su odlučile poslati upozorenje i čelnicima Vlade Tuzlanskog kantona, čije je sjedište, simbolično, u zgradi nekadašnjeg giganta, kompanije SODASO.

Protest je počeo ispred Kantonalnog Suda u Tuzli. Zašto?

Kordon kroz grad postojao je sve veći, da bi pred Vladom masa od skoro hiljadu i po ljudi poručila:

„Želimo jednokratnu pomoć za radnike! Želimo uvezivanje radnog staža! Želimo pravo na besplatno liječenje!“

Odgovora nije bilo!

Mladi su tražili posao, no i oni su ostali bez odgovora.

Premijer Sead Čaušević nije se oglasio, a to je rezultiralo još većim revoltom okupljene mase.

Trenutak kada je sve puklo

Nervoza se uvukla među demonstrante, ali i među dvadesetak policajaca koji su čuvali zgradu Vlade.

I onda je sve puklo!

Demonstranti su krenuli prema ulazu, probili policijski blok i ušli u zgradu Vlade. Tražili su hitan sastanak sa premijerom, no on je opet ostao nijem.

Potom su stigli pripadnici Specijalne policije i sve se pretvorilo u sukob.

„Želimo jednokratnu pomoć za radnike! Želimo uvezivanje radnog staža! Želimo pravo na besplatno liječenje!“ Odgovora nije bilo!

Nakon nekoliko bačenih kamenica, što su uradili huligani koji su bili unutar mase, maskirane jedinice MUP-a Tuzlanskog kantona su pohrlile ka demonstrantima. Demonstranti su, kako bi se odbranili, zapalili automobilske gume na raskrsnicama ispred Vlade.

Sukob je bio neminovan.

Bilans sukoba je blizu 20 povrijeđenih demonstranata i policajaca, te isto toliko uhapšenih.

Sramno je što su među povrijeđenima i radnice od pedeset godina, koje su pred Vladom tražile svoje zarađene plate.

Sramno je što su među uhapšenima i oni sindikalisti koji godinama smiruju svoje članove, nadajući se da će doći bolji dani za bosanskohercegovačku ekonomiju.

Teško je povrijeđen i vođa neformalne grupe UDAAR, koja je pokretač protesta građana, Aldin Širanović. Njega su uhapsili pripadnici specijalne policije, a njegove kolege organizatori tvrde da je brutalno pretučen.

Policija te navode nije komentirala.

Organizatori protesta su poručili: 

„Razumljivo da ne opravdavamo postupak huligana i bacanje kamenja na pripadnike specijalne jedinice ili na zgradu Vlade, ali niko ko je imalo pri zdravom razumu ne može opravdati iskaljivanje bijesa palicama i štitovima na ženama, djeci i nedužnim ljudima.“

Radnički grad

Sukob na tuzlanskim ulicama trajao je do kasnog poslijepodneva.

Tuzla je, inače, decenijama na glasu kao radnički grad.

Protesti su jedno od obilježja grada, od Husinske bune do radničkih protesta početkom ovog stoljeća. Zbog svega toga ne treba čuditi današnji protest i sukob koji je kulminirao.

Znajući probleme radnika i građana Tuzle, ali i imajući u vidu šutnju lokalnih vlasti, novi protesti se čine neminovnim.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera