Utakmice na Balkanu vječito traju

Mira u balkanskoj kući nema jer Balkan nikad nije ni prestao da bude prostor visokog rizika (Reuters)

Piše: Velimir Ilić

Fudbalska utakmica Srbija-Albanija je prekinuta. Na terenu 0:0. Tuča u najavi i zamalo da padne krv. Na sreću, samo previše nervoze.

Nekoliko dana ranije upravo je taj meč proglašen je događajem visokog rizika. Razumljivo – jer, pogledi od Beograda ka Tirani i obrnuto idu preko Kosova. A to je već previše za obostrani manjak civilizacijskih poimanja nacionalnog, političkog, teritorijalnog, za doživljaje i tumačenja kulture, tradicije, istorije, hrišćanstva, vere, religije, sporta, fudbala, za poimanje elementarne ljudske komunikacije.

I šta onda očekivati? 

Prostor visokog rizika

Zalud su se dva fudbalska saveza dogovorila da navijači gostujućih ne dolaze, da bi bio mir u kući. Ne lezi vraže, mira u balkanskoj kući nema jer Balkan, zapravo, nikad nije ni prestao da bude prostor visokog rizika. Krv kao da uvek visi u vazduhu.

Pišem ovo krajičkom oka gledajući TV-prenos i slušajući izbezumljene voditelje i reportere dok im u kadar i mikrofon uleću navijači koji uzvikuju uvrede na račun srpskog premijera Aleksandra Vučića. Iznenađeni i nepripremljeni za ovakve incidente, nemaju pojma otkud Vučić u ovoj priči i otkud u priči oni koji su protiv njega…

Ali, to je ionako deo folkolora na stadionima i oko njih. Politika je deo sporta i sport ne može bez politike. U prilog tome, predsednik Srbije Tomislav Nikolić bio je u svečanoj loži.

Verujem, samo kao navijač.

Bilo bi logično da je tako. 

Čekajući bilo šta zvanično, okrenuo sam broj Ivana Ćurkovića, bivšeg golmana Partizana, legendu jugoslovenskog i srpskog fudbala, nekadašnjeg prvog čoveka Olimpijskog komiteta Srbije. Na stadionu JNA je, pretpostavio sam. Nadam se izveštaju iz prve ruke.

“Bio sam na stadionu, napustio sam ga, upravo. Nemam komenatara! Ovo je isuviše komplikovano i slojevito da bih bilo šta komentarisao. Nemam komentar, zaista. Izvinite, sad je tako kako je… zaista nemam komentar”.

U međuvremenu, TV-komentator javlja da je i na zvaničnoj stranici Fudbalske federacije javljeno kako je utakmica prekinuta “zbog uznemirujućih stvari na terenu”.

Uznemirujućih? Kakav eufemizam za primitivizam i provokacije.

A sutra ćemo čuti da je istraga u toku.

Šta će biti?

U međuvremenu, kamere državne televizije “švenkuju” po terenu. Direktan prenos sa stadiona je prekinut. Kraj utakmice pre prvog poluvremena. Šta će biti – ne zna se.

Ali, nije kraj. 

Na ovom Balkanu utakmice večito traju, samo je rezultat uvek neizvestan.

Puštam Džonija Štulića.

A šta drugo… “Balkane, Balkane, Balkane moj, budi mi silan i dobro mi stoj…”

Izvor: Al JazeeraViše iz rubrike BLOG
POPULARNO