Toše, zvijezda koja je pomagala javno i tajno

Vrlina mu je bila skromnost, pa se dobrim djelima nije htio hvaliti (EPA)

Piše: Admir Fazlagić

SKOPLJE – Tačno prije 33 godine, 25 januara u malenom, prelijepom gradiću Kruševu, u skromnoj porodici, rođena je muzička legenda Toše Proeski. Sedam godina već, Toše nije među nama, ali ipak tu je, živi sa svojim pjesmama koje su ostale poklon zaljubljenicima u lijepu i kvalitetnu pjesmu, punu emocija, života, tuge i sreće.

I danas, veliki broj njegovih fanova diljem svijeta žali za ovom velikom muzičkom zvijezdom kojoj nije trebalo puno da osvoji zauvjek srca mnogih ljudi, svih generacija.

‘Žao mi je’

Povodom njegovog 33. rođendana, danas je u Skoplju promovisan spot za njegovu pjesmu “Žao mi je” , a promovisana je i knjiga Ova ne e kraj (Ovo nije kraj), autorice Sonje Aleksovske Nedelkovske.

Ovom knjigom fanovi su dobili svojevrstan spomenar. U njoj su obuhvaćeni svi važni momenti pop legende, 80 sugovornika koji su direktno ili indirektno povezani sa životom Proeskog govore o njegovom životu, karijeri i nečemu što do sada javnost nije znala. Knjiga je objavljena uz pomoć Ministarstva kulture Republike Makedonije i fondacije “Toše Proeski”.

Novinarka Sonja Aleksovska-Nedelkovska, autorica knjige, nostalgično i emotivno evocirala je sjećanja na Tošeta.

“Sjećam se kada smo svi bili na Hvaru, nas sedam novinara davali smo mu podršku i bodrili ga. Najavili su ga kao pobjednika. Ustao je i pozdravio nas, makedonske novinare. Bili smo presretni… Mnogo važnih momenata sam obuhvatila u knjizi. Kada sam imala probleme natjerati svoga sina da nosi naočale, sjetila sam se Tošeta, javila sam mu se i zamolila ga da objasni mome sinu zašto treba nositi naočale. Od tada, do danas moj ih sin nosi i zamislite  – nikada me nije pitao zašto to mora biti tako”, prisjetila se Aleksovska-Nedelkovska.

Tačno prije 33 godine, 25 januara u malenom, prelijepom gradiću Kruševu, u skromnoj porodici, rođena je muzička legenda Toše Proeski.

Danas su sve socijalne mreže preplavljene statusima o Proeskom i njegovim pjesmama.

Nije ni čudo, jer mnogi o Tošetu imaju visoko mišljenje kao o čovjeku koji je bio velikodušan i neponovljivi humanista.

Široj javnosti poznate su njegove humanitarne akcije sa najvećim ambasadorom dobre volje Makedonije i romske pjesme Esmom Redžepovom.

Ali, ima i humanitarnih akcija o kojima Toše nije htio da ostali znaju. Vrlina mu je bila skromnost, pa se dobrim djelima nije htio hvaliti.

U razgovoru sa nekoliko prijatelja i poznanika čuo sam kako je finansijski pomagao mnoge ljude, bez razlike na vjersku, etničku ili nacionalnu pripadnost.

Rekli su mi kako je prolazeći u nekom makedonskom mjestu vidio starije ljude koji nose građevinske materijale za potrebe izgradnje džamije. Zaustavio je svoje vozilo, izašao, pozdravio ih, zadržao se kratko, pomažući im u fizičkim radovima, kao i finansijski.

Ve sakam site

Takođe, kada je čuo da jedan dječak ima oboljele bubrege, te da je za njegovu operaciju potrebna veća suma novca koju njegovi roditelji nisu mogli obezbjediti, odmah je reagirao. Roditeljima dječaka je rekao da o tome ne pričaju i da je najvažnije da dječaku bude dobro.

Njegova humanost bila je sastavni dio njegove svakodnevice, njegovih koncerata, ukratko njegovog života.

Mnoge koncerte posvjetio je djeci bez roditelja, invalidima i nemoćnima. I završavao ih je riječima:
“Ve sakam site”! (Volim vas sve).

Izvor: Al Jazeera