Ritam Balkana

Piše: Nebojša Grabež

Neki će se pitati otkud muzički serijal na Al Jazeeri. Na prvi pogled – s pravom. Međutim, prepoznatljiv istraživački impuls ove medijske kuće i potraga za autentičnim i zanimljivim pričama navode na suprotan zaključak.

Uostalom, emisije Al Jazeerine mreže, Next Music Station i Playlist odavno su otvorile taj put. A muzika govori mnogo, ko zna da je sluša!

Ritam Balkana kroz deset polučasovnih epizoda istražuje muzičko blago zemalja regiona – od tradicionalnih formi do savremenih žanrova i stilova.

Otkriva koliko su isprepleteni ovi tradicionalni muzički izrazi i u kojoj meri su ih menjali uticaji suseda, zapadnih i istočnih kultura. Serijal pravi presek ovdašnje muzičke scene, predstavlja afirmisane autore i mlade stvaraoce.

To nas je odvelo na put od Ljubljane do Bitolja, od Subotice do Splita. Sretali smo i upoznavali ljude koji oblikuju ovaj muzički prostor – Vlatko Stefanovski, Gibonni, Zoran Predin, Rambo Amadeus, Kornelije Kovač, Zoran Simjanović, Silvester Levaj, Gabor Lenđel, Dino Šaran, klapa Cambi, grupe Dubioza kolektiv, TBF, Zoster, Dječaci, Hazari, Manouche, Gyass, Tavitjan Brothers, Foltin, Naked, Divanhana i drugi.

Njihov izbor nije bio slučajan. Ali to nikako ne znači da oslikava neku rang-listu i vrednuje pojedince i grupe po kvalitetu ili afinitetu. Prosto, tako se dešavalo. Balkan ima fantastičnu muzičku ponudu i ovih deset epizoda su tek uvod u njeno temeljnije sagledavanje.

Bogatsvo zvuka

Ritam Balkana – Reprize

Ritam Balkana reprizira se:

Četvrtkom: 19:30
Petkom: 15:00, 01:00
Subotom: 14:30, 01:30
Nedjeljom: 15:00, 17:30, 00:00
Ponedjeljkom: 14:30
Utorkom: 00:00
Srijedom: 09:30

 

Zaobilazeći uobičajene klišee, trudili smo se da ne odvajamo tradiciju od modernog, jer verujemo da upravo njihovo prožimanje stvara tu jedinstvenost i bogatstvo balkanskog zvuka. Hteli smo da čujemo njegove reprezente.

Kako vide sebe i druge? Šta ih inspiriše? Kakve tragove ostavljaju trenutna i nedavna društveno-politička dešavanja? Šta čine da bi svet oko njih bio lepši i kvalitetniji?

Govorili su i više od toga, čak i o stvarima koje retko ili nikako ne spominju ili, možda, nemaju prostor i priliku.

Voleo bih da, kao i dvojac koji ih je sačinio (Nenad Barbul, snimatelj i montažer i Nebojša Grabež, autor serijala i ovog teksta ), uživate u epizodama Ritma Balkana:

Nova tradicija

Od sevdaha do bunta

Mori soko svira

S okusom soli

Sonetni mostovi 

Hronika uma

Rok čardaš

Splitski đir

Čuvari zvuka

Moj roden kraj

Ritam Balkana na Al Jazeeri četvrtkom u 17:30.

Izvor: Al Jazeera