Razgovor sa jezičkim genijem

Mešić: Nekad nije dovoljno samo željeti, treba biti uporan (Anadolija)

Piše: Admir Fazlagić

Pa dobro, je li moguće govoriti 56 jezika? Kako naučiti govoriti toliko jezika? 

Takva pitanja redala su mi se uoči intervjua sa Muhamedom Mešićem (29), koji je još od svoje 16. godine obnašao funkciju općinskog vijećnika, pravnikom, hebrejistom, japanologom, savjetnikom makedonskog predsjednika Đorga Ivanova i dobitnikom prestižne nagrade Brainswork Make a Difference Award 2010. godine u Beču.

Od svih ovih titula, međutim, najviše mu odgovara jezički genije, jer je potvrđeno da govori 56 jezika.

Kad smo se nedavno sreli u centru Skoplja Muhamed je kazao da mu je drago što se i u Makedoniji može izraziti na svom maternjem jeziku. Pitao sam ga kako je moguće da neko može govoriti ni manje ni više već 56 jezika.

Formula za uspjeh

Kroz osmijeh je odgovorio da je sve moguće, ali je važno koliko zaista imamo želju postići određeni cilj. Otkrio mi je kako je počeo učiti jezike i uvidio da ima sposobnost da ih može učiti brzo.

,,Imao sam veliku želju da upoznam svijet i da mi za taj svijet ne treba prevodilac. Silna ljudska volja je čudo – ona je najčešće glavni ‘krivac’ za naše uspjehe. Svijet na drugim jezicima izgleda drugačije, dok sva ta različita razmišljanja na stranim jezicima imaju sposobnost stvoriti sasvim drugačiju sliku negoli samo na jednom jeziku. Perspektiva je drugačija kada jednu riječ prevedete na nekoliko jezika. Prvi živi kontakt sa stranim jezikom bio mi je sa grčkim, kada sam kao mali sa svojim roditeljima bio na ljetovanju u Grčkoj. Da, eto upravo to me je strašno inspirisalo”, kazao je Mešić.

Najčešće postavljamo pitanje uspješnima – koja je formula (recept) za uspjeh?

Muhamed je čvrst u stavu da uspjeh ne treba tražiti u nekim apstraktnim stvarima.

Dovoljno je držati se nekoliko ključnih principa koji će rezultirati uspjehom: “Znate, nekad nije dovoljno samo željeti, treba biti uporan. Ne zabije ni Džeko svakim šutom, ali na razne načine pokušava i uspije mu. Tako je i kada su jezici u pitanju, kao i sve nauke. Trebate naći način na koji najlakše i najefikasnije savladavate gradivo i, ako ste uporni, uspjeh je neminovan epilog”, tvrdi Mešić.

Muhamedu je u prosjeku potrebno dvije do tri sedmice za elementarnu komunikaciju i savladivanje osnova nekog jezika. Međutim, on dodaje i to da nam je, što više jezika govorimo, lakše učiti ostale, jer su jezici dosta povezani i dobar dio njih imaju sličnosti.

Za uspjeh u bilo čemu potrebna je požrtvovanost i odricanje od mnogo nečega. Muhamed kaže da nema puno vremena za privatni život i da to za mladog čovjeka nije lako, ali, ipak, osjeća se korisim i sretnim.

Znanje je ključni adut

,,Biću iskren. Od 360 dana u godini ja više od 200 dana provodim u avionu. Uvijek putujem na razna predavanja, seminare, obuke… Ali ne žalim. Shvatio sam da je potrebno biti žrtva ako želite uspjeti i ja to, zaista, jesam. Stoga svima savjetujem da ne žale sebe ako hoće da žive svoj film i da budu svoji. Važno je imati cilj i raditi na ostvarenju istoga, a rezultat dođe sam po sebi. Zato, tražimo znanje i cijenimo ga. U malim zemljama kao što su naše, balkanske, znanje je ključni adut”, poručuje Mešić.

Mnogo puta kroz razgovor sa svojim prijateljima, poznanicima, kolegama na poslu i fakultetu, sa omladinom općenito, čuo sam kako navode razne razloge za svoje neuspjehe, rekavši kako je kriv obrazovni sistem, kako nema pravde, ne cijene se prave vrijednosti, kapitalizam je surov i slično.

Sve je to u određenoj mjeri tačno, ali, ipak, ukoliko želimo nešto, a ne preuzimamo bilo šta, krivica je i u nama samima.

Muhamed je jedan od mnogobrojnih primjera da se sve može kada se nešto želi – bitno je samo da li to, zaista, želimo.

Izvor: Al Jazeera