Svaki američki grad ima svog Trayvona

Nema sumnje da će u narednim danima uslijediti novi protesti (Getty Images)
Nema sumnje da će u narednim danima uslijediti novi protesti (Getty Images)

Piše: Andy Gallacher

Ispred lokalne crkve u Miami Gardensu, gdje je Trayvon Martin odrastao, jedna župljanka uzvikuje da je George Zimmerman ubica.

Jedino je ona među župljanima glasna, kod ostalih je prisutna tiha i sasvim opipljiva tuga.

Jedna dama koja mi je rekla jedino svoje ime, zove se Rachel, žali što američki pravni sistem nije efikasan i kaže da ona, kao i mnogi drugi, želi vidjeti promjene.

Drugi župljanin mi kaže da ja ne bih stajao ispred njegove crkve da je ovo slučaj u kojem je Afroamerikanac usmrtio bijelca.

„Crnac bi bio u zatvoru“, rekao mi je. „To je jasno.“

Reći da su zajednice poput ove na jugu Floride razočarane i ljutite bio bi eufemizam, no prisutna je i snažna odlučnost da se vrši pritisak i da se ne dozvoli da smrt sedamnaestogodišnjeg Trayvona Martina bude uzaludna.

George Zimmerman je za sada slobodan čovjek, ali radi se na tome da mu se ponovo sudi u građanskoj parnici.

Američko Ministarstvo pravde odlučuje da li postoji dovoljno dokaza da se pokrene krivični postupak zbog kršenja građanskih prava, u kojem bi Zimmerman ponovo mogao biti izveden pred sud.

Boja kože

Više je nego vjerovatno da će se George Zimmerman kriti, dok nacija pokušava da se nosi sa presudom koju mnogi smatraju velikim pravnim propustom. Iako je ovaj slučaj uveliko uzburkao emocije, do sada su protesti širom države bili mirni.

U nedjelju je predsjednik Obama dao izjavu u kojoj je pozvao na mirnu i promišljenu reakciju na presudu.

U spomenutoj izjavi predsjednik je smrt Trayvona Martina nazvao tragedijom i zamolio je da se poštuje odluka porote.

Predsjednik nije aludirao na rasu, iako je prošle godine rekao reporterima da bi, da ima sina, „on izgledao kao Trayvon“.

No, rasa je u samom središtu ovog slučaja. Mnogi ovdje jednostavno ne mogu da pojme kako je naoružan čovjek kojem je dežurni policijski dispečer rekao da odstupi proglašen nevinim za ubistvo tinejdžera koji je samo šetao do očeve kuće.

Nema sumnje da će u narednim danima uslijediti novi protesti, a većina se nada da će proteći mirno.

No, jedna od opaski koju su mi više puta ponovili brojni demonstranti koji podržavaju porodicu Martin od samog početka slučaja pa do sada je da svaki američki grad ima svog Trayvona – da su, na mnoge načine, izgledi za ovog dječaka oduvijek bili loši samo zbog boje njegove kože.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike BLOG
POPULARNO