Do vlastitog oružja uz pomoć 3D printera

Piše: John Terrett

Jeste li ikada vidjeli 3D printer ili predmet koji je isprintan takvim uređajem? Imate li predstavu o čemu govorim?

Možda sam staromodan, ali do petka ni ja o tome ništa nisam znao.

Čuo sam da ljudi spominju 3D printanje u razgovoru, ali, da budem iskren, ja jedva izlazim na kraj sa uređajima za fotokopiranje ovdje u veličanstvenom sjedištu Al Jazeere u centru Washingtona, a koriste se već nekih 40 godina.

Zbog toga su šanse da ću se ja uhvatiti u koštac sa 3D printerima bile poprilično male. Sve do danas – a sada sam najveći ljubitelj 3D printanja!

Žao mi je što je bilo potrebno da napišem priču o oružju da bih zavolio 3D printanje, ali u životu ne možete uvijek birati pogodne trenutke.

Razlog zbog kojeg sam se zainteresirao za priču je to što je State Department zatražio od jedne američke kompanije da sa svoje web stranice ukloni upute koje pokazuju kako isprintati pištolj koristeći 3D tehnologiju.

Pištolj su nazvali “Liberator” (oslobodilac). Dizajnirala ga je i napravila firma Defense Distributed, koristeći tehnologiju 3D printanja.

Američkoj Vladi se nije dopalo to što su upute za printanje pištolja objavljene na web stranici kompanije. Zatraženo je da iste budu uklonjene.

‘Štetne posljedice’

Otišao sam na kratki informativni sastanak State Departmenta u kvartu Foggy Bottom u Washington DC-ju da postavim pitanje glasnogovorniku Patricku Ventrellu.

Na moju žalost neko drugo piskaralo me preteklo i g. Ventrell je odgovorio da State Department nikada ne daje komentare o pitanjima individualnih djelatnosti poput ove, ali je potom nastavio: “Sjedinjene Države su svjesne potencijalnih štetnih posljedica nekontrolirane trgovine oružjem, zbog čega strogo reguliramo izvoz sredstava samoodbrane kako bismo zaštitili naše nacionalne interese.”

Izrada pištolja uz upotrebu 3D tehnologije zahtijeva posjedovanje skupog printera koji slaže slojeve plastike jedan po jedan sve dok predmet ne bude završen. Moguće je koristiti i druge materijale.

Ponekad se predmet izrađuje od materijala nalik pijesku, a zatim se oblikuje uz pomoć ljepila.

Posmatrati predmet dok se ‘printa’ predstavlja poseban doživljaj. Da budem iskren, ja, zapravo, nikada nisam vidio nešto slično.

Niko ne može sa sigurnošću reći da li će Liberator funkcionirati dosljedno s obzirom na toplotu i pritisak pri ispaljivanju metka, ali činjenica je da ga je moguće napraviti na relativno lagan i jeftin način.

100.000 preuzimanja

Mala je vjerovatnoća da će vam velike američke kompanije isprintati  pištolj uz upotrebu 3D printera, jer je to protivzakonito, ali postoji bojazan da će kriminalci doći u posjed takvog uređaja i to sami učiniti.

Korisnici interneta su se u međuvremenu svojski trudili da preuzmu upute s interneta. Iako su se iz Defence Distributeda povinovali zahtjevu State Departmenta i istog časa sa svoje stranice uklonili upute, one postoje na drugim mjestima na internetu i preuzete su najmanje 100.000 puta nakon intervencije vlasti.  

S obzirom na to da je kontrola posjedovanja oružja i dalje vruća politička tema u Sjedinjenim Državama, zbog nastojanja predsjednika Baracka Obame da se pooštre zakoni nakon pucnjave u školi u Newtonu, vodeći političari pozivaju na veću regulaciju printanja 3D pištolja.

Chuck Schumer, američki demokratski senator iz države New York, kaže: “Suočavamo se sa situacijom u kojoj bilo ko, kriminalac, terorista, može otvoriti fabriku oružja u svojoj garaži, a oružje koje pravi biti će nemoguće otkriti.”

Može se očekivati da će federalne i državne vlasti nastaviti pozivati na veću regulaciju.

Oni će nastojati zaustaviti trend u kojem bi printanje oružja postalo svakodnevna praksa koja bi običnog Amerikanca ili Amerikanku pretvorila u proizvođača oružja.

Pa, ipak, za sve druge svrhe 3D printanje je zapanjujuće.

Elitnim agencijama poput NASA-e 3D printanje je dostupno već 30 godina, ali tek sada polako postaje dostupno običnim ljudima.

Izvor: Al Jazeera