Kako kardinali osluškuju glas Božji

Kardinali prisustvuju sastanku u dvorani Sinoda u Vatikanu, 4.marta, gdje traju pripreme za izbor novog lidera Rimokatoličke crkve (Reuters)
Kardinali prisustvuju sastanku u dvorani Sinoda u Vatikanu, 4.marta, gdje traju pripreme za izbor novog lidera Rimokatoličke crkve (Reuters)

Piše: Goran Milić

Golem čovjek, moje visine i moje (današnje) težine, pričao je na savršenom hrvatskom jeziku kakvog sam do danas čuo samo od oca Marka i profesora Tomislava Ladana. Kardinal Franjo Šeper dao je intervju jugoslavenskoj televiziji krajem 1978. godine, nekoliko tjedana nakon izbora Jozefa Wojtyle za papu, prvog netalijana na čelu Katoličke crkve nakon pola milenija.

Ništa tu nije komplicirano. Mi kardinali osluškujemo glas Božji. I kada ga prepoznamo, izaberemo papu.

Toliko je o tome rekao pred kamerom. Ostatak intervjua imao je diplomatsku misiju izglađivanja zaoštrenih odnosa Beograda i Vatikana. Osobno je kardinal Šeper bio meta jugoslavenske kritike jer je služio misu u njemačkom zatvoru nekim Hrvatima koji su pucali na jugoambasadu. Možete zamisliti kako je to odjeknulo u Beogradu! Ali, iskusni državnik Tito u svojim poznijim godinama nije volio otvarati previše novih frontova pa je pala odluka da se obavi jedan mirni intervju koji će se plasirati u veoma gledano zagrebačko „Nedjeljno popodne“.  Uloga izvršitelja pripala je meni, tada nadobudnom 32. godišnjem novinaru koji je, priznajem, jedva naslućivao pozadinu cijele priče.

U praznom prostoru

Valjda je to bilo jasno i Njegovoj Eminenciji, prefektu Kongregacije za nauk vjere, kardinalu koji jedini, uz ministra vanjskih poslova, ostaje na svojoj dužnosti u praznom prostoru između starog i novog pape.  Te me je Franjo Šeper zamolio da ostanemo nasamo i da se malo „počastimo“. U prijevodu to je značilo – dalmatinski pršut, crne masline, slavonska rakija i ostale nepodopštine.

U toj opuštenoj atmosferi, odvažio sam se ponoviti pitanje o načinu izbora pape, o tome kako se nakon nekoliko krugova glasovanja dolazi do bijeloga dima.

Mladi moj gospodine, udovoljit ću vašoj znatiželji. Mi kardinali, doista osluškujemo glas Božji.  Mislili smo, bili smo gotovo uvjereni da ćemo izabrati papu Talijana. Ali, nešto nam je govorilo da to možda ne bi bio najbolji izbor jer su među Talijanima postojale dvije, možda čak i tri skupine koje se nisu međusobno najbolje slagale. Pa smo probali jedanput, dvaput, i nismo uspjeli. Napravili smo stanku, prepustili se molitvi i meditaciji, neki su sjedili, neki šetali dvoranom…I prolazio je jedan kardinal iz Afrike, crnac. Netko je dobacio – a zašto ne bismo izabrali papu crnca? E, to je bio taj glas Božji. Svi smo se okrenuli prema kardinalu Poljaku i – izabrali Wojtylu!

Od tada je prošlo 35 godina. Svijet se promijenio, nema više među aktivnim kardinalima onih koji su izabrali Poljaka.  Hoće li ovoga puta glas Božji otići korak dalje?    

Izvor: Al Jazeera

 

 Više iz rubrike Blog
POPULARNO