Amerikanci protiv domaćih bespilotnih letjelica

Letjelice na daljinsko upravljanje također mogu biti opremljene gumenim mecima, oružjem za elektrošokove i suzavcem (Al Jazeera)

Piše: Kimberly Halkett

Sjedinjene Američke Države koriste bespilotne letjelice za napade na strane mete. Ali, njihovo korištenje na teritoriji SAD-a je kontroverznije. Mnogi Amerikanci strahuju da će biti narušena njihova privatnost zbog činjenice da građani i različite vlade sve češće kupuju bespilotne letjelice.

Te letjelice u SAD-u se koriste u svrhu potrage i spašavanja, ali i za istraživačke snimke naftnih kompanija. Male videokamere koje se nalaze u bespilotnim letjelicama bilježe na hiljade snimaka američkog tla svakog dana.

Međutim, ono što zabrinjava brojne Amerikance je da ove letjelice na daljinsko upravljanje također mogu biti opremljene gumenim mecima, oružjem za elektrošokove, pa čak i suzavcem.

Nadzor svake poruke

Neke su toliko male da mogu stati u šaku – i skoro su neprimjetne.

Gradonačelnik Charlottesvillea u Virginiji, Satyendra Singh Huja, kaže da mu se ne dopada činjenica da su neke od ovih letjelica neprimjetne. Američka vojska, policija, pa čak i univerziteti, vlasnici su više od 340 registriranih bespilotnih letjelica.

Njegova Gradska skupština nedavno je izglasala zabranu korištenja bespilotnih letjelica za nadzor u njihovom zračnom prostoru u naredne dvije godine.
“Sama tehnologija nije loša, ali zabrinuti smo za privatnost”, kaže Huja.

Gradonačelnikov potez je uglavnom simboličan, jer federalni zakoni su iznad regionalnih.

Američki Kongres već je naredio Federalnoj upravi za avijaciju da što ranije potpiše odobrenja za nove domaće bespilotne letjelice.
Očekuje se da će 30.000 takvih letjelica biti korišteno širom SAD-a.

John Whitehead, stručnjak za ustavno pravo i šef Instituta Rutherford, pomogao je gradskim liderima Charlottesvillea da sastave Zakon koji ograničava korištenje bespilotnih letjelica.

Kaže da najmanje 13 američkih saveznih država razmatra uvođenje sličnih propisa.

“Ako vas nadziru gdjegod se kretali, kako će to psihološki utjecati na vas? Moramo ponovno razmotriti šta radimo u ovoj zemlji s ovom tehnologijom bespilotnih letjelica. Nacionalna agencija za sigurnost čita svaki naš e-mail, telefonsku i Facebook poruku. Postajemo država totalnog nadzora”, kaže on.

Pravo na privatnost

Whitehead smatra da američki Ustav štiti Amerikance od nepotrebnih pretresa bez policijskog naloga, a da se korištenjem bespilotnih letjelica krši to pravo.

Zamjenica gradonačelnika Charlottesvillea Kristin Szakos nije baš sigurna u to. Dok smatra da je pravo na privatnost važno, zabrana bespilotnih letjelica ograničava i njihove dobre strane u smislu reda i zakona.

“Zabrana korištenja bespilotnih letjelica jer mogu biti korištene za loše stvari nalikuje zabrani aviona jer se mogu koristiti za bombardiranje. Moramo odrediti šta je zapravo prihvatljivo, a ne otpisati tu tehnologiju u cjelosti”, kaže Szakos.

Huja nije ubijeđen u to.

“Građani ove zemlje brinu o individualnim pravima i privatnosti. Vlada se u to ne bi smjela miješati”, kaže on.

Zbog toga, aktivisti za privatnost, poput Huje, traže da Kongres uvede federalni zakon. Huja želi spriječiti sve šire kršenje privatnosti, što je sada skoro  zagarantirano sve češćim korištenjem nadzornih bespilotnih letjelica u SAD-u. 

Izvor: Al Jazeera