Prijeteći nuklearni napredak Sjeverne Koreje

Južna Koreja kaže da bi moglo potrajati dva-tri dana da se potvrdi koja je vrsta fisijskog materijala korištena u testiranju (Reuters)

Piše: Harry Fawcett

Mnogi od događaja koji su se desili u utorak, a vezani su za Sjevernu Koreju, mogu se podvesti pod “već viđeno”: rane indikacije seizmičkih aktivnosti, otkriće da je Sjeverna Koreja prethodne noći upozorila Sjedinjene Američke Države i Kinu, konstantan priliv međunarodnih osuda, trijumfalna izjava Pjongjanga.

Ali u izjavi je rečeno nekoliko stvari koje indiciraju da je Sjeverna Koreja možda, ipak, napravila značajan iskorak.

Prvo, Pjongjang tvrdi da je nuklearni test “proveden na visokom nivou na siguran i savršen način, koristeći manju i lakšu nuklearnu napravu sa većom eksplozivnom moći nego prethodno”.

Drugim riječima, postigli su davno zacrtani cilj, napravili su manju bombu, dovoljno malu da se može postaviti na vrh rakete.

Treba obratiti pažnju na tri stvari: to je nešto što su SAD i njihovi saveznici očekivali da se prije ili kasnije desi; Sjeverna Koreja još nema raketne kapacitete da pošalje bojevu glavu u svemir i nazad na metu na Zemlji; oni znaju da bi prvi udar bio samoubilački potez, koji bi izazvao odmazdu koja bi okončala trenutni režim.

Ali, ako je ovo istina, to označava pravi napredak u nuklearnim kapacitetima Sjeverne Koreje i dovodi do toga da druge regionalne sile imaju rastuću nuklearnu prijetnju koju moraju obuzdati.

Nuklearno zastrašivanje

Druga fraza koja skreće pozornost je tvrdnja Sjeverne Koreje da je test “pokazao dobru izvedbu nuklearnog zastrašivanja Demokratske narodne republike Koreje, koje je postalo raznovrsnije”.

Osim potencijalne minijaturizacije, prije testiranja su mnogi nagađali da li će se koristiti visoko obogaćeni uranijum umjesto plutonijuma, te time dovesti do “raznolikog” nuklearnog arsenala.

Postrojenja za obogaćivanje uranijuma je mnogo lakše skriti od reaktora za proizvodnju plutonijuma, zbog čega je teže suprotstaviti se prijetnji širenja arsenala.

Južna Koreja kaže da bi moglo potrajati dva-tri dana da se potvrdi koja vrsta fisijskog materijala je korištena.

Nekad nije moguće ni da se samo to uradi, a kamoli da se utvrde sve pojedinosti testiranja obavljenog duboko u udaljenom planinskom masivu.

Za sada polazna osnova mora biti ono što Pjongjang kaže da se desilo. Ali je to više nego dovoljno da dođe do druge runde sankcija u Ujedinjenim narodima.

Izvor: Al Jazeera