Prljavi Harry na republikanskoj pozornici

"Možda je vrijeme da netko drugi riješi problem", poručio je Clint Eastwood predsjedniku Baracku Obami (AFP)

Piše: Ivica Puljić

Posljednjeg dana konvencije Republikanske stranke, na kojoj je Mitt Romney prihvatio nominaciju za predsjedničkog kanidata, redali su se brojni govornici. 

Bivši guverner savezne države Florida Jeb Bush, čiji su otac i brat bili američki predsjednici, naglasio je da su ovi izbori budućnost Sjedinjenih Država. 

“Ukoliko želimo i dalje biti najbolja država na svijetu, moramo našoj djeci pružiti jednake mogućnosti. Ako izaberemo Mitta Romneya za američkog predsjednika, onda imamo šansu to i postići”, rekao je on.

Bračni par iz Kansasa [Al Jazeera]

Ovdje je još jedno poznato holivudsko ime, istaknuti republikanski aktivista, Oscarovac kao i Clint Eastwood, otac najveće holivudske zvijezde Angeline Jolie. Naravno – govorimo o Jonu Voightu. 

“Ja bih pitao gospodina Obamu par pitanja”, započeo je Eastwood. “Kada je on dobio izbore, govorio je o promjenama i nadi, pomislio sam ovo je odlično, svi su plakali, ja sam zaplakao kada sam otkrio da imamo 23 milijuna nezaposlenih… zato je možda vrijeme da netko drugi riješi problem… Gospodine Predsjedniče, kako se vi nosite s obećanjima od prije četiri godine… Niste zatvorili Guantanamo, jer je netko imao glupu ideju staviti teroriste u New York.”

“Afganistan – dali ste datum povlačenja, gospodine Predsjedniče. Ne, neću ušutjeti, sada je došlo moje vrijeme… [Joe] Biden je intelekt Demokratske stranke… Mi smo vlasnici ove zemlje, političari su naši uposlenici. Možete zadržati avion, gospodine Predsjedniče, samo manji od onog predsjedničkog kojim se vozate okolo, trošeći tone goriva, kako bi studentima poručili da se brinete za njihove kredite. Vi ste ekolog, gospodine predsjedniče. Zašto ne vozate okolo nešto što troši manje goriva? Go ahead make my day (Uljepšajte mi dan)”, rekao je Eastwood na kraju, ponavljajući frazu iz njegovih filmova o detektivu s nadimkom Dirty Harry (Prljavi Harry).

Uvodni govor i predstavljanje Mitta Romneya prepušteno je mladom senatoru s Floride, sve sjajnijoj republikanskoj političkoj zvijezdi – Marcu Rubiu koji je pričao o svom kubanskom podrijetlu i svom američkom odrastanju u zemlji u kojoj je svaki san ostvariv.

Rubio je poručio da predsjednik Obama nije loša osoba, rekao je da on dobar suprug i otac, ali da republikanci imaju s njim problem, jer je loš – predsjednik!

Mi biramo posebnog čovjeka da nas vodi u ovo posebno vrijeme. Mi biramo Mitta Romneya da vodi našu zemlju” – poručio je senator Marco Rubio najavaljujući guvernera Mitta Romneya.

Na početku je rekao da prihvaća nominaciju Republikanske stranke za američkog predsjednika.

Volio bih da je predsjednik uspio, radi Amerike. Ali, nije uspio. Ako želite da se učini nešto veliko, onda pošaljete Amerikanca, kao Neila Armstronga na Mjesec. Romney se posebno obratio ženskim glasačima poručujući im da su sposobne isto kao i muškarci.

“Bio sam često odsutan zbog posla, a moja supruga Ann je ostajala sama s pet sinova. Njen je posao bio mnogo teži i odgovorniji nego moj”, rekao je Romney.

“Znate da nešto nije u redu s predsjednikom Obamom kada znate da je najbolji dan bio kada ste glasali za njega.

On je razočarao Ameriku. Nema nikakvog iskustva u vođenju poslova. Naučio sam kako Amerika funkcionira kroz business.”

Govorio je o svojoj kompaniji Bain Capital, poslovnom uspjehu. “Predsjednik Obama temelji svoju izbornu kampanju napadajući nečiji uspjeh. U Americi mi slavimo uspješnost, a ne kritiziramo kao što to čini Predsjednik.”

Naveo je primjer Stevea Jobsa kojeg je kompanija Apple otpustila da bi se on kasnije vratio u kompaniju i pomijenio svijet.

Amerika je bila strpljiva s aktualnim predsjednikom, ali danas situacija nije bolja nego kada je on ušao u Bijelu kuću, poručio je Romney.

O teškim uvjetima života

Govorio je o teškim uvjetima u kojima žive Amerikanci, kako je svaki šesti Amerikanac siromašan.

Napao je Predsjednika da je uništio američku ekonomiju i američku srednju klasu.

“Ja se natječem za predsjednika kako bih osigurao Amerikancima bolju budućnost. Imam plan, za razliku od predsjednika, kako otvoriti 12 milijuna novih radnih mjesta i oživjeti malu privredu. Želim ukinuti Obamacare (reformu zdravstvenog osiguranja koju je uveo predsjednik Obama). Ja neću, za razliku od predsjednika Obame,  povećati porez američkoj srednjoj klasi!?

Predsjednik Obama je poručio da će izliječiti planetu. Moje je obećanje – ja ću pomoći vašoj obitelji.”

Vanjska politika – “Predsjednik Obama se ispričavao drugima. Ja kažem Amerika oslobađa druge zemlje… Svi smo pozdravili kada je predsjednik poslao specijalce da ubiju bin Ladena, ali predsjednik Obama kaže treba razgovarati s Iranom, iznevjerio je naše prijatelje u Izraelu i Poljskoj, kalkulira s Rusima. Sa mnom na čelu Amerika će biti najjača na svijetu, naša vojska će biti najjača na svijetu. Neka budućnost počne večeras”, poručio je na kraju svog govora Mitt Romney.

Izvor: Al Jazeera