Slikanje rock'n'rolla

Rašić je bio na preko 70 koncerata Rolling Stonesa, a većinu ih je fotografisao (EPA)

Piše: Nebojša Grabež

Upoznao sam čoveka koga sam oduvek želeo da poznajem. Srdačnog, interesantnog, otvorenog. Čoveka koji mi već tridesetak godina približava ljude bez kojih život na ovoj planeti ne bi imao isti smisao.

Branislav Brian Rašić živi u jednom od onih kvartova koji Londonu daju specifičan duh i koji ne govore mnogo o svojim stanarima. Samo nekoliko sati pre vratio se iz Birminghama, gde je slikao Madonnu. Biće to još samo jedan detalj u neprebrojivoj kolekciji svetskih zvezda. Njegov dom preslikava šezdesetogodišnju istoriju popularne muzike.

Rođen je u Beogradu, kako voli da kaže, u vreme američkog rađanja rock and rolla. U dobu obostrane zrelosti postao je jedan od njegovih najvažnijih hroničara. Svojim fotoaparatom zabeležio je gotovo sve važnije aktere koji su gradili brojne muzičke pravce – od roka, popa, jazza… do kantrija i bluza. Od Sinatre, Chuck Berryja, Muddy Watersa, do aktuelnih mladih i nešto starijih zvezda svetske muzičke scene – Beyonce, Coldplay, Robbie Williams…

Na bini sa Stonesima

Kao osvedočeni fan najvećeg benda u istoji rock'n'rolla – Brian beleži nastupe The Rolling Stonesa od ranih osamdesetih, kada počinje profesionalnu saradnju sa brojnim evropskim i svetskim časopisima, uključujući i kultni New Musical Express, ali i jugoslovenski DŽUBOKS.

Ozbiljniji angažman imao je i sa Davidom Bowiem,  Davidom Gilmourom – gitaristom grupe Pink Floyd, Paul Simonom… Jednu od poslednjih fotografija Amy Winehouse londonski Guardian uvrstio je u izbor najboljih tokom 2011.


Keith Richards i Rašić [Foto: Brian Rašić]

Stonsi su, ipak, najsjaniji biser njegove tridesetogodišnje karijere. Ova svojevrsna enciklopedija rok istorije već nekoliko godina je zvanični fotograf legendarne četvorke.

Prvi koncert Rolling Stonesa Brian je gledao 1973. godine, u Švajcarskoj i – kako kaže – zarazio se za ceo život.  Od tada je to činio bar 70 puta, a većinu nastupa slikao. Ipak, priznaje da je najvažniji od svih bio koncert na plaži Copacabana u Rio de Janeiru. Ne samo za njega, već i za članove grupe.

Tokom petominutnog izvođenja pesme “Start me up”, Brian je imao privilegiju koju su imali samo retki. Sa Jaggerom, Richardsom i ostalom sviračkom ekipom bio je na bini koju je posmatralo neverovatnih milion i po ljudi.

Iz mora nastupa najuspešnije rock grupe svih vremena, Brian izdvaja i koncert u Milanu 2006. godine, koji je označio početak evropskog dela tureje „Bigger Bang“. Ovaj događaj za Stonese imao je poseban emotivni značaj, jer je prethodno Keith Richards, zbog pada sa palme na ostrvu Fiji, imao povrede glave koje su mogle da imaju tragičan kraj i koji je evropski deo turneje pomerio za par nedelja.

Poslednjih godina, u pauzama snimanja, Brian često dolazi u rodni Beograd i druge gradove regiona. Upravo ovih dana odmara u Rovinju, nakon čega odlazi u Paklenicu kod Zadra, gde je član žirija na Međunarodnom festivalu dokumentarnog muzičkog filma. Poseban publicitet dobio je tokom nedavne zagrebačke promocije izuzetno tiražne autobiografije gitariste Stonesa Keith Richardsa u Zagrebu.

I dalje viđa stare prijatelje, ali pretežno one koji prate i razumeju njegov mladalački duh. To je specijalna ulaznica u Brianovu „veliku rock'n'roll familiju“.

Izvor: Al Jazeera