Srbija uživo: EU očekuje brzo formiranje Vlade

Iz Beograda izvještavaju: Nebojša Grabež i Vladimir Bobetić

13:30 Izbori u Srbiji

Evropska unija je u ponedjeljak čestitala na održanim slobodnim izborima i izrazila nadu da će nova vlada Srbije napraviti napredak ka evrointegracijama, javio je Tanjug.

“Čestitamo srpskom narodu na slobodnim i fer izborima i očekujemo brzo formiranje nove vlade koja će povesti zemlju putem reformi i napretka u evropskim integracijama”, rekla je u ime EU portparolka Visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i sigurnost Maja Kocijančič. 

Ona je na brifingu za novinare u Briselu dodala da EU sada čeka ishod drugog kruga predsjedničkih izbora. 

Kocijančič je odala priznanje svim međunarodnim i lokalnim faktorima koji su doprinijeli da održavanje predsjedničkih i parlamentarnih izbora prođe u miru i bez incidenata, a posebno Organizaciji za evropsku sigurnost i saradnju, KFOR-u i EULEX-u. 

Odgovarajući na pitanje da li je Srbija isticanjem državnih znamenja na Kosovu prekršila dogovor sa OSCE, Kocijančič je odgovorila da Brisel još očekuje izvještaj OSCE-a o tome.


11: 30 Izbori u Srbiji

Svjetski mediji ocjenjuju da će u Srbiji početi težak “koalicioni poker” oko formiranja nove vlade, u kojem će ključni igrač biti socijalisti, a da se očekuje “tijesna trka” predsjedničkih kandidata – proevropskog Borisa Tadića i nacionaliste Tomislava Nikolića.

Izborna borba u Srbiji – kako ocjenjuju – prvi put poslije dugog niza godina nije bila određena balkanskim konfliktom, već privrednim temama.

Njemački mediji ocjenjuju da su politički odnosi skoro nepromijenjeni: vladajuće partije su ‘izboksovale’ pobjedu i mogle bi i dalje vladati.

AP navodi da su izbori predstavljali izbor između demokrata i nacionalista, koji su pokušali da dođu na vlast prvi put poslije pada Miloševićevog režima.

Američka agencija ocjenjuje da će ovi izbori utjecati na ekonomske i socijalne reforme u Srbiji koje EU traži od te zemlje, ali i na proces pomirenja sa susjedima i nekadašnjim ratnim neprijateljima, “uključujući Kosovo”.

AP predviđa da će novu koalicionu vladu vjerovatno formirati prozapadna vladajuća stranka, odnosno, kako navode, vjerovatno demokrate sa socijalistima – kao i prije četiri godine.

Austrijska štampa ocjenjuje da je samo SPS imala razloga za slavlje.

“SPS je življa nego ikada. Ta stranka je jedina politička snaga koja je nakon parlamentarnih izbora u Srbiji imala razloga za slavlje. Sa 16,6 posto glasova ovaj mlađi partner u dosadašnjoj vladajućoj koaliciji gotovo je duplirao broj glasova”, konstatuje bečki dnevnik “Prese”.

Na drugoj strani list ukazuje i na to da je najveća vladajuća partija DS Borisa Tadića u poređenju sa 2008. izgubila skoro trećinu pristalica.

“Prese” ocjenjuje da je ishod potpuno neizvjestan. Do drugog kruga, naglašava list, krenuće težak “koalicioni poker” oko nove vlade, u kojem će ulogu krunisane strane imati SPS, kao i 2008. godine.

“Prese”, takođe, ocjenjuje da su stranke, prije svega vladajuće, tokom izborne kampanje obećavale zlatnu budućnost, ali da zemlju očekuju nesigurna vremena.


11: 20 Izbori u Srbiji

Utjecajni njujorški list Wall Streete Journal piše da u drugi krug predsjedničkih izbora u Srbiji ulaze Boris Tadić, kao najistaknutiji pobornik članstva zemlje u EU i njegov nacionalistički orijentisani protivnik Tomislav Nikolić, za koga se mnoge strane diplomate pitaju koliko je spreman na političke i ekonomske kompromise koji bi bili potrebni.

Dnevnik navodi da je još nejasno kako će pristalice preostalih deset predsjedničkih kandidata glasati u drugom krugu, zbog čega je teško predvidjeti konačan ishod, ali ocjenjuje da će kampanja biti žestoka.

Reuters ističe da je DS izgubila podršku velikog dijela birača u odnosu na 2008. godinu i osvojila malo manji broj glasova od SNS koju vode bivši ultranacionalisti, ali da će o budućoj vladi odlučivati socijalisti koji su dobili dvostruko više glasova nego na prošlim izborima.

Britanska agencija navodi da socijalisti zbog toga imaju veliki “ucjenjivački” potencijal i da je njihov lider Ivica Dačić već tražio premijersko mjesto.

AFP tumači dobar izborni rezultat naprednjaka kao posljedicu nezadovoljstva birača malim platama i rekordnom nezaposlenošću i primjećuje da će odluku o budućoj koalicionoj vladi donijeti trećeplasirani socijalisti.
 


10: 55 Izbori u Srbiji

Najviše poslaničkih mandata u novom sazivu parlamenta imaće koalicija “Pokrenimo Srbiju”, koju predvodi Srpska napredna stranka – 73 i lista “Izbor za bolji život – Boris Tadić”, okupljena oko Demokratske stranke – 68, saopštio je u ponedjeljak Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID).

Prema konačnim procjenama izbornih rezultata koje je u Tanjugovom press-klubu predstavio programski direktor CeSID-a Marko Blagojević treća po snazi u parlamentu biće koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije sa 45 poslaničkih mandata, a slijede Demokratska stranka Srbije sa 20 i lista “Preokret” sa 20 poslanika.

Ujedinjeni regioni Srbije imaće 16 poslanika, Savez vojvođanskih mađara pet, a Stranka demokratske akcije Sandžaka, “Nijedan od ponuđenih odgovora” i lista “Sve zajedno” po jedno poslaničko mjesto.

Blagojević je napomenuo da brojanje glasova sa biračkih mjesta na Kosovu i Metohiji, koje se obavlja u Vranju u Raškoj još nije završeno, ali da ti glasovi, eventualno, mogu samo utjecati na to da još jedno poslaničko mjesto dobije DSS.

Srpska radikalna stranka i Dveri, prema procjenama CeSID-a, bez obzira na rezultate izbora na biračkim mjestima na Kosovu i Metohiji, neće moći da pređu izborni prag za ulazak u parlament.

Zvanični rezultati parlamentarnih izbora treba da budu utvrđeni najkasnije do četvrtka, 10. maja, od kada počinje da teče rok od 30 dana za konstituisanje novog saziva republičkog parlamenta.


10:49 Izbori u Srbiji

Rok da Republička izborna komisija (RIK) utvrdi i u “Službenom glasniku” objavi rezultate izbora, kako piše u Rokovniku te komisije, ističe 10. maja u 20 sati, a Ustavom Srbije je predviđeno da prva sjednica novog saziva parlamenta mora da bude održana najkasnije 30 dana od proglašenja konačnih rezultata.

To znači da prva sjednica novog saziva parlamenta treba da bude održana najkasnije 8. juna.

Prvu sjednicu novog saziva parlamenta treba da sazove predsjednik starog saziva, a na njoj se potvrđuju mandati poslanika. 

Skupština je konstitusana potvrđivanjem mandata dvije trećine poslanika, čime i formalno prestaje mandat starom sazivu.

Skupština Srbije buduću vladu mora da izabere najkasnije u roku od tri mjeseca, inače će, kako propisuje Ustav, biti raspuštena i biće održani novi izbori, koji moraju biti okončani najkasnije za 60 dana.

Kandidata za predsjednika vlade predlaže predsjednik Republike, a kandidat za predsjednika vlade predlaže program i sastav vlade.

Vlada je izglasana ako za njen izbor glasa većina od ukupnog broja poslanika, a njen mandat počinje da teče od momenta polaganja zakletve.


00: 25 Izbori u Srbiji

Predsjednik SPS-a Ivica Dačić zahvalio se večeras svojim biračima.

“Ako biste analizirali ove izbore, bez obzira što su neki osvojili više glasova, sigurno je da smo mi najveći pobednici. Na prošlim izborima smo dobili 313.000 glasova, a sada ćemo osvojiti više od pola miliona. Ovo je naš najbolji rezultat posle 5.oktobra”, rekao je Dačić.

On je rekao da od sutra počinje kampanju za sljedeće predsjedničke izbore koje će, kako je naveo, sigurno dobiti.
“U Srbiji više ništa neće biti kao pre. Ukoliko DS i SNS neće da prave međusobnu vlast, doći će ono što sam rekao “maca na vratanca”. Moraće da se više potrude da sa nama naprave koaliciju. Ne želim da budem u dogovoru sa nekim a da ne znam kako će se politika voditi ili da neko ko nam je koalicioni partner o nama priča sve najgore a da želi da sa nama bude u koaliciji. Možda se ne zna ko će biti predsednik, ali se zna ko će biti premijer”, rekao je Dačić.


00:14 Izbori u Srbiji

“Ovo je prvi put da protivnik nema prednost. Neću prihvatati nikakve uslove, nikakve ucene. Verujem da će nam građani dati još veću podršku u narednom krugu. Verujem u pobedu i pobedićemo!”, kazao je Boris Tadić.


23:53 Izbori u Srbiji

U novom sazivu parlamenta Srbije od 250 poslaničkih mjesta, najviše će pripasti Srpskoj naprednoj stranci /SNS/ 72, a druga po jačini biće Demokratska stranka /DS/ sa 67 mjesta, dok je treća koalicija SPS-PUPS-JS sa 48 poslanika – saopštio je CeSID uslovnu procjenu.

Četvrta po jačini je Demokratska stranka Srbije /DSS/ sa 20 poslanika, peti je LDP-Preokret sa 19, šesti su Ujedinjeni regioni Srbije /URS/ sa 17 poslanika.

Od manjinskih lista u parlamentu su ušli Savez vojvođanskih Mađara sa šest poslaničkih mjesta i vlaška stranka Nijedan od ponuđenih odgovora /NOP/ sa jednim poslanikom.


23:52 Izbori u Srbiji

Republička izborna komisija saopštila je večeras da je na osnovu obrađenih 7,87 odsto biračkih mjesta kandidat SNS Tomislav Nikolić osvojio 25,47, a kandidat DS Boris Tadić 23,63 odsto glasova na predsjedničkim izborima u Srbiji.

Kandidat koalicije SPS – PUPS – JS Ivica Dačić osvojio je 16,61 odsto glasova birača.

Kandidat D S S Vojislav Koštunica osvojio je 7,40 odsto glasova, nešto slabiji rezultat od 7,36 odsto ostvario je kandidat URS – a Zoran Stanković, a kandidat “Prekreta” Čedomir Jovanović osvojio je 4,11 odsto glasova.

Kandidat SRS Jadranka Šešelj osvojila je 3,84 odsto birača, kandidat grupe građana “Dveri” Vladan Glicšić 2,15 odsto, dok je za kandidata grupe građana Muamera Zukorlića glasalo 1,91 odsto birača.

Za kandidata grupe građana Pokret radnika i seljaka Zorana Dragišića glasalo je 1,84 odsto birača, dok manje od jedan odsto osvojenih glasova ima kandidat Socijaldemokratskog saveza Danica Grujičić – 0,64 odsto.

Za kandidata Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora glasalo je 1,14 odsto birača.

…………………….

RIK je saopštila rezultate za parlamentarne izbore sa obrađenih 7,46 odsto biračkih mesta.

Na parlamentarnim izborima lista “Izbor za bolji žovit – Boris Tadić” osvojila je 21,29 odsto, “Pokrenimo Srbiju Tomislav Nikolić” 24,17 odsto, a lista “Ivica Dačić SPS – PUPS – JS” 16,65 odsto.

Lista DSS “Vojislav Koštunica” osvojila je 7,24 odsto, URS “Mlađan Dinkić” 7,08 odsto glasova, dok je za “Preokret Čedomir Jovanović” glasalo 4,94 odsto, a “SRS Vojislav Šešelj” 4,36 odsto birača.

Lista “Dveri za život Srbije” dobila je 3,19 odsto glasova, Pokret radnika i seljaka 1,85, Savez vojvođanskih Mađara “Ištvan Pastor” 1,24 odsto.

Manje od jednog procenta glasova osvojili su Stranka demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin 0,86 odsto, koalicija Albanaca Preševske doline 0,75 odsto, lista “Sve zajedno” 0,70 odsto, Komunistička partija “Josip Broz” 0,54, a Socijaldemoktratski savez “Nebojša Leković” 0,40 odsto, saopštio je RIK.

Reformistička stranka “Milan Višnjić” osvojila je 0,24 odsto glasova, “Nijedan od ponuđenih odgovora” 0,37, a najmanji broj glasova dobila je Crnogorska partija “Nenad Spelović” 0,06 odsto glasova.

Prema podacima RIK – a na birališta u Srbiji danas je izašlo, na osnovu obrađenih 7,87 odsto biračkih mjesta, 61,08 odsto građana sa biračkim pravom.

Rezultati sa Kosova očekuju se sutra.


23:36 Izbori u Srbiji

Lider naprednjaka Tomislav Nikolić izjavio je večeras da poštuje glasove Borisa Tadića, ali i da je ubijeđen da će ga u drugom krugu pobijediti.

“Poštujem glasove koje je osvojio Boris Tadić, ali i on zna da taj rezultat znači veliku prednost za mene u drugom krugu”, rekao je Nikolić u prvom obraćanju poslije objavljivanja preliminarnih procjena rezultata opštih izbora u Srbiji.

“Mi ćemo svakako sačekati sve rezultate, ali otprilike, moramo da se pohvalimo rezultatom iako ga mnogi osporavaju. SNS je za tri godine postojanja osvojila najveći broj glasova”, rekao je Nikolić.

On je izrazio nadu da će lista “Pokrenimo Srbiju” koju predvodi SNS, već u ponedeljak početi pregovore o formiranju nove vlade.


23:29 Izbori u Srbiji

Republička izborna komisija saopštila je večeras da je, na osnovu obrađenih 7,87 odsto biračkih mjesta, kandidat SNS Tomislav Nikolić osvojio 25,47, a kandidat DS Boris Tadić 23,63 odsto glasova na predsjedničkim izborima u Srbiji.

Kandidat koalicije SPS – PUPS – JS Ivica Dačić osvojio je 16,61 odsto glasova birača.

Na parlamentarnim izborima, lista “Izbor za bolji život – Boris Tadić” osvojila je 21,29 odsto glasova, “Pokrenimo Srbiju Tomislav Nikolić” 24,17 odsto, a lista “Ivica Dačić SPS – PUPS – JS” 16,65 odsto glasova.

Prema podacima RIK-a, na osnovu obrađenih 7,87 odsto biračkih mjesta, izašlo je 61,08 odsto građana sa biračkim pravom.

Rezultati sa Kosova očekuju se u ponedeljak.


23:15 Izbori u Srbiji

Nebojša Grabež je javio konačne preliminarne rezultati parlamentarnih izbora, pristigli iz CESID-a:

Koalicija oko DS – 23,2 %
Koalicija oko SNS – 24,7 %
SPS-JS-PUPS – 16,6 %
SRS – 5 % (jako malo glasova može da ih stavi iznad ili ispod cenzusa)
URS – 6,1 %
Preokret – 6,6%
DSS – 7,2 %
Dveri – 3,7 %
Reformistička stranka – 0,2%
Pokret radnika i seljaka -1,5%
komunistička partija – 0,8 % 
Savez vojvođanskih Mađara 2,4 %
Stranka demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina 0,4 %
Lista “Sve zajedno: BDZ, GSM, DZH, DZVM – Emir Elfić 0,4 %
Lista “Nijedan od ponuđenih odgovora”, kao stranka manjina, osvojila je 0,5 %


22:57 Izbori u Srbiji

Sandžak: Na osnovu većine izbrojanih glasačkih listića u Novom Pazaru i Prijepolju  ubjedljivo vodi SDP, a u Sjenici i Tutinu SDA Sandžaka, javlja Regionalna televizija Novi Pazar.


22:43 Izbori u Srbiji

Zamjenik predsjednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je na parlamentarnim izborima “svakako i definitivno” pobijedila SNS.

DS istovremeno tvrdi da na parlamentarnim izborima vodi lista koju predvode demokrate.

Vučić je rekao novinarima da, na osnovu rezultata sa 48,7 obrađenih biračkih mjesta, lista SNS ima prednost od 1,5 odsto nad listom koju predvodi DS i da je tu razliku “gotovo nemoguće stići”.

On je precizirao i da je na osnovu do sada obrađenih rezulatata, lista SNS dobila 24,4 odsto, a lista koju je predvodila DS 22,85 odsto glasova.

“Izvesno je da ćemo imati više glasova od njih”, rekao je Vučić i dodavši da je moguće da će razlika od 1,5 odsto uvećati “jer još nijedan rezultat nije stigao sa Kosova i metohije”.

Vučić je ocijenio i da je teško očekivati da lista DS na Kosovu i Metohiji bude jača od liste koju predvodi SNS.

“U svakom slučaju danas je potpuno jasno da je SNS najača politička stranka u Srbiji a mi želimo da formiramo narednu vladu”, rekao je on.

Vučih je istakao i da će to zavisti od rezultata predsjedničkih izbora i da “zato tražimo podršku svih građana za drugi izborni krug” za Nikolića.

Potpredsjednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac izjavio je večeras da demokrate, prema dosada obrađenom materijalu, vode na svim nivoima i da predsjednički kandidat liste “Izbor za bolji život” Boris Tadić ima neznatno veću podršku od Tomislava Nikolića.

Šutanovac je, u sjedištu DS u Krunskoj, rekao da taj uzorak nije raprezentativan, da koalicija “Izbor za bolji život” vodi na svim nivoima i da se već sad može reći da će DS predvoditi buduću vladu.


22:10 Izbori u Srbiji

U drugi krug predsjedničkih izbora ulaze Boris Tadić /DS/ sa osvojenih 26,8 odsto glasova i Tomislav Nikolić /SNS/ sa 25,6 odsto glasova, a na izbore je izašlo 58,7 odsto birača – preliminarni su rezultati CeSID-a.

Na trećem mjestu je Ivica Dačić /SPS/ 15,2 odsto, četvrti je Vojislav Koštunica /DSS/ sa 7,7 odsto, peti je Zoran Stanković iz URS sa 7,1 odsto.

Slijede Čedomir Jovanović /koalicija “Preokret”/ sa 5,3 odsto, Jadranka Šešelj iz SRS sa 3,9 odsto, Vladan Glišić iz “Dveri” 2,7 odsto, Ištvan Pastor SVM 2,1 odsto, Zoran Dragišić PRS 1,7 odsto, Muamer Zukorlić 1,1 odsto, Danica Grujičić 0,8 odsto. 


21:48 Izbori u Srbiji

Predsjednički kandidat liste “Izbor za bolji život” Boris Tadić osvojio je, prema preliminarnim podacima Centra za slobodne izbore i demokratiju, 26,8 odsto glasova birača, a kandidat koalicije Pokrenimo Srbiju Tomislav Nikolić 25,6 odsto.

Na izbore je izašlo do 58,7 odsto od ukupnog broja upisanih birača.

Novinska agencija Tanjug organizuje danas, u saradnji sa CeSID-om praćenje izbornog dana, a u večernjim časovima je organizovan i tribinski program u okviru kojeg će o političkoj i ekonomskoj budućnosti Srbije govoriti eminentni domaći stručnjaci.


20:44 Izbori u Srbiji

Lideri naprednjaka jos ne izlaze pred novinare. U štabu SNS-a i neka poznata lica iz sveta sporta, glume koji su došli da podrže Nikolića, javlja Ivana Momčilović-Odobašić


20:10 Izbori u Srbiji

Podaci CESID-a: Izlaznost na izbore do 19 časova: Srbija 53,6 odsto. 


20:02  Izbori u Srbiji

Boris Tadić će se obratiti novinarima u 23 časa, javlja Vladimir Bobetić iz sjedišta Demokratske stranke. 


19:41 Izbori u Srbiji

Naprednjaci zadovoljni velikom izlaznošću. Kažu da su procenti visoki u delovima Srbije u kojoj je jače njihovo biračko telo.


19:14 Izbori u Srbiji

Na osnovu reprezentativnog uzorka u Srbiji, do 18 sati glasalo je 48,24 odsto birača, što je nešto veća izlaznost u odnosu na 2008. godinu, kada je na biralište do tog vremena izašlo 46,45 odsto. Prema rečima direktora Republičkog zavoda za statistiku Dragana Vukmirovića, u centralnoj Srbiji izašlo je 48,37 odsto birača, u Vojvodini 47,89 odsto, a u Beogradu 46,34 odsto birača. U Novom Sadu do 18 sati glasalo je 44,73 odsto, u Nišu 48,44 odsto, Kragujevcu 46,64 odsto, a u Čačku 46,79 odsto birača.


18:36 Izbori u Srbiji

Građani koji se nađu u redu na biračkim mestima i posle 20 časova moći će da ostvare svoje biračko pravo. Birački odbori imaju obavezu da omoguće glasanje svim građanima koji se nađu u redu pred biračkim mestom. 


18:14 Izbori u Srbiji

Uprkos zabrani RRA, pojedini manji kablovski operateri još uvek emituju program HRT1, OBN televizije i televizije Kopernikus. Zabranu poštuju svi veći kablovski operateri. Program tih televizija ponovo će se emitovati na području cele Srbije od 20 časova, javlja Bobetić. 


18:10  Izbori u Srbiji

Na opštim izborima u Srbiji danas je do 17 časova glasalo 44,1 odsto birača, što je oko dva odsto više nego na parlamentarnim izborima 2008. godine, saopštio je Centar za slobodne izbore i demokratiju, izvještava Bobetić. 


17:45  Izbori u Srbiji

Na glasačkom mjestu u Ambasadi Srbije u Podgorici do 17 sati glasalo je nešto više od 46 posto upisanih birača, a glasanje prolazi bez problema.

Za glasanje je prijavljeno 178 birača.


17:32 Izbori u Srbiji

Izlaznost sve veća, gužve na svim biračkim mestima. Očekuje se više birača nego 2008. godine. U Beogradu je izlaznost najveća u prigradskim opštinama, manja u centru grada, izvještava Ivana Momčilović-Odobašić.


17:20  Izbori u Srbiji

Nezvanična izlaznost na biralištima u Sandžaku do 17 časova: Novi Pazar 45 odsto, Tutin 50 odsto, Sjenica 45 odsto, Prijepolje 60 odsto, Nova Varoš 70 odsto, Priboj 50 odsto.


17:00  Izbori u Srbiji

U Beogradu je do 15 sati glasalo oko 38 posto birača, javlja agencija Tanjug. Posljednji podaci pokazuju da je izlaznost i dalje osjetno veća u prigradskim opštinama nego u gradskim, i to čak za trećinu.


Sociolog Vladimir Vuletić o važnosti izbora u Srbiji

Do 15 sati na teritoriji Vojvodine na birališta je izašlo 33,49 posto birača, saopštila je član Pokrajinske izbone komisije Jelena Zlojutro.

Ona je na konferenciji za novinare kazala da je najveća izlaznost zabilježena u opštini Pećinci, gdje je na birališta do 15 sati izašlo 53,60 odsto, a najmanja u Temerinu – 21,45 odsto birača.

Portparol OSCE-a na Kosovu Nikola Gaon izjavio je da je na području Kosova do 14 sati glasalo 17 posto upisanih birača.

Gaon je rekao da se na svih 90 biračkih mjesta na Kosovu birački proces odvija neometano, da je glasanje u toku i da do sada nisu zabilježeni incidenti.


Beograđani izlaze na birališta (Foto: Tanjug)


08:07  Izbori u Srbiji 

Građani Srbije u nedelju izlaze na opšte izbore.

Pravo glasa  ima ukupno 6.770.013 građana, koji će glasati na 8.390 biračkih mesta u zemlji i inostranstvu.

Osim predsednika Srbije i 250 poslanika za sastav novog republičkog parlamenta, biraće se i 120 poslanika Skupštine Vojvodine i odbornici u skupštinama gradova i opština u Srbiji.

Na izborima za predsednika učestvuje 12 kandidata.

Na parlamentarnim izborima učestvuje 18 izbornih lista, od kojih je šest manjinskih, dok je ukupno predloženo 3.065 kandidata za 250 poslaničkih mandata u Skupštini Srbije.

Birališta su otvorena u sedam časova, a zatvaraju se u 20 časova.

Prve nezvanične rezultate glasanja Centar za slobodne izbore i demokratiju objaviće u 21:30 časova.